Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 266 záznamů.  začátekpředchozí200 - 209dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vzájemné rozlišování kategorií výrobků se zdravotními účinky v právním řádu EU
Vavrečka, Jan ; Švarc, Zbyněk (vedoucí práce) ; Boháček, Martin (oponent) ; Jakl, Ladislav (oponent)
Disertační práce je zaměřena na teoretickou problematiku rozlišování výrobků se zdravotními účinky v právním řádu EU a reflexi této problematiky v aplikační správní praxi a v obchodním právu. Práce rozvíjí dosud podaný soudní výklad o vědecký výklad některých klíčových a rozhodných problémů a otázek, které od sebe vzájemně oddělují režimy regulace: humánních léčivých přípravků, potravin, kosmetických přípravků, zdravotnických prostředků a biocidních prostředků. Určení správného režimu regulace pro konkrétní výrobek je přitom generálním základem jeho legálnosti na vnitřním trhu EU. Jde tedy o problém významný nejen po stránce právní, ale také ekonomické. Práce se vymezuje velmi kriticky k současné praxi na lokálních trzích členských států EU, zejména České republiky a na mnoha příkladech dokumentuje neoptimální aplikaci tohoto práva v široké praxi.
Ochrana spotřebitele v oblasti potravin
Osvaldová, Denisa ; Neděla, Radek (vedoucí práce) ; Pastorčák, Jan (oponent)
Předmětem této bakalářské práce je zmapování legislativních předpisů týkajících se ochrany spotřebitele v oblasti potravin a jejich dodržování v České republice. Cílem práce je zjistit, zda jsou legislativní akty v této oblasti ze strany výrobců a prodejců opravdu dodržovány a na jaké úrovni se ochrana spotřebitele v oblasti potravin v současné době nachází. Text této práce je rozdělen do dvou větších celků. První část je věnována teoretickému vytyčení zákonných požadavků na ochranu spotřebitele v oblasti potravin. Druhá část je zaměřena na výsledky průzkumu, který se snažil odhalit, jak to s ochranou spotřebitele v oblasti potravin na pultech potravinářských řetězců ve skutečnosti vypadá.
Český zahraniční obchod s potravinami a potravinová soběstačnost České republiky
Dlouhý, Michael ; Bolotov, Ilya (vedoucí práce) ; Kopecký, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat vývoj českého zahraničního obchodu s potravinami v letech 1993-2012 a potravinovou soběstačnost České republiky. Je rozdělena do tří kapitol. První kapitola obecně definuje kritéria a východiska práce. Druhá kapitola se věnuje samotné analýze zahraničního obchodu s důrazem na vliv vstupu České republiky do Evropské unie. Ve třetí kapitole dochází ke zhodnocení míry soběstačnosti u vybraných potravin.
Problematika dodávek zemědělských produktů do vybraných provozoven účelového stravování
ŠMÍD, David
Diplomová práce se zabývá problematikou dodávek zemědělských produktů do vybraných provozoven účelového stravování. Teoretická část je zaměřena na vývoj a formy společného stravování, stravovací služby a jejich klasifikaci. Kapitola účelového stravování se věnuje konkrétně školnímu a vysokoškolskému stravování, které je doplněno aktuální legislativou. Empirická část byla vypracována pomocí dvou výzkumných metod. V kvalitativním výzkumu byly pokládány otázky vedoucím vybraných účelových stravovacích provozů s cílem zjistit odlišnosti v těchto provozovnách. V rámci vybraných provozoven probíhal též kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření, jehož cílem bylo posoudit objektivní požadavky strávníků.
Hodnocení úrovně stravování u vybraných skupin obyvatelstva
MACH, Karel
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň stravování u vybrané skupiny obyvatelstva a dále posoudit informovanost v otázkách spojených s výživou a základními složkami v potravě. Za tímto účelem byl zpracován dotazník, v jehož první části odpovídala skupina respondentů na otázky spojené s jejich preferencemi v oblasti stravování, ve druhé byly otázky zjišťující úroveň informovanosti. Celkem bylo získáno 389 dotazníků, které byly předkládány osobně a vyplňovány pod dohledem vyučujícího. Na základě zaznamenaných odpovědí bylo zjištěno, že dotazované osoby se při nákupu potravin řídí nejčastěji jejich kvalitou (37 %). Bylo také zjištěno, že 40 % osob upřednostňuje domácí potraviny před zahraničními. Respondenti odpověděli, že jen ve 13 % případů preferují vždy nebo téměř vždy biopotraviny. Lze také říci, že 3 nejoblíbenějšími mléčnými produkty jsou jogurty (80 %), mléko (72 %) a sýry (72 %). Naopak nejméně konzumovaným mléčným výrobkem jsou kysané nápoje (43 %). Mezi 3 nejoblíbenější druhy masa zařadili respondenti maso kuřecí (83 %), vepřové (73 %) a hovězí (47 %). Nejméně oblíbeným masem bylo zvoleno maso skopové a jehněčí (35 %). Bylo zjištěno, že 27 % dotazovaných osob sleduje údaje uvedené na obalech potravin, ale také, že 16 % respondentů tyto údaje nesleduje vůbec. Dle zaznamenaných četností výskytu součtu správných odpovědí lze říci, že nejčastěji studenti zodpověděli 4 otázky. Nejčastěji odpovídali lidé správně na otázku "Co je to biopotravina?" (94 % správných odpovědí). Nejhůře odpovídali na otázku, ve které měli vybrat potravinu s nejvyšším obsahem vitamínu C (7 %). Na základě zaznamenaných odpovědí je možné konstatovat, že konzumace potravin byla ovlivněna typem školy, kterou respondenti studovali, neboť s tím souvisí i věk a jejich možnost rozhodovat o vynaložených finančních prostředích na nákup potravin. Otázky, které zkoumaly úroveň informovanosti, prokázaly, že celkové procento správných odpovědí se zvyšovalo v závislosti na věku respondenta. Vliv pohlaví na procenta celkových součtů správných odpovědí nebyl prokázán.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 266 záznamů.   začátekpředchozí200 - 209dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.