Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 37 záznamů.  předchozí2 - 11dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam sacharidů ve sportovní výživě
Azizova, Ailin
Tato bakalářská práce zahrnuje literární rešerši na téma Role sacharidů ve sportovní výživě. V první části práce je popsán přímo význam sacharidů a jiných makroživin ve výživě, dále je popsána úloha sacharidů ve výživě jedince, která se zabývá sportem. Práce obsahuje informace o energetické hodnotě potravin. Ve druhé části práce jsou podrobně popsány typy fyzické zátěže a jejich rozdíly z hlediska biochemie. Tato práce prezentuje doporučení příjmu sacharidových potravin týkajících se osob s různými časovými intervaly fyzické zátěže. Také jsou uvedeny metabolické změny ve fyziologii lidského organismu při různých typech fyzické aktivity.
Reálný příjem živin u sportovců v odvětví kulturistiky a fitness v průběhu předsoutěžní přípravy
Bílková, Aneta
Diplomová práce s názvem „Reálný příjem živin u sportovců v odvětví kulturistiky v průběhu předsoutěžní přípravy“ se zabývá stravovacími zvyklostmi těchto závodníků. Teoretická část obsahuje rešerši literatury týkající se jednotlivých složek potravy, doplňků stravy, popisuje problematiku načasování příjmu živin, různé dietní postupy, a to ve vztahu ke kulturistice a fitness, které přibližuje hned na úvod. Praktická část analyzuje výsledky dotazníkového šetření, z kterých vyplývá, že závodníci přijímají bílkoviny v množství převyšujícím obecná doporučení, nedosahují doporučovaného příjmu sacharidů, mléčných výrobků, luštěnin a ovoce. Zjištěným pozitivem u většiny závodníků je příjem plnohodnotných bílkovin, zeleniny, dostatečný pitný režim, preference celozrnných potravin, nízký příjem živočišných tuků a cukru. Nejužívanějším suplementem byl proteinový přípravek. Byla prokázána statisticky významná závislost (p < 0,05) mezi přítomností nízké energetické dostupnosti a poruchami menstruačního cyklu. Nebyla prokázána statisticky významná (p > 0,05) závislost mezi závodními zkušenostmi a strategiemi předsoutěžní přípravy závodníků.
Nutriční timing jako strategie ve sportovní výživě
Tomanová, Adéla
Tato bakalářská práce je zaměřena na význam jednotlivých makroživin při sportu a na objasnění jejich využití při různých typech sportovních výkonů. První část je věnována objasnění pojmu nutričního timingu a základní charakteristice jednotlivých makroživin, kdy je popsána jejich struktura, význam a metabolizace. Další část se zabývá stanovením optimálního energetického příjmu sportovce a popisem energetických systémů, které zprostředkovávají tělu energii pro vykonávání sportovních činností. Následujícím tématem jsou výživové strategie při vytrvalostním a silovém sportu, které dokážou ovlivnit rozvoj výkonu a podpořit nárůst svalové hmoty. Poslední část je věnována dotazníkovému výzkumu, jehož cílem je zjistit, jaká je informovanost aktivních amatérských sportovců o využití nutričního timingu, a rovněž zda tuto výživovou strategii praktikují.
Nutričná analýza zloženia stravy a energetického príjmu vrcholových plavcov
Šuleková, Ivana
Šuleková, I. Nutriční analýza složení stravy a energetického příjmu vrcholových plavců. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020. Tato diplomová práce je zaměřena na nutriční analýzu složení stravy a energetického příjmu vrcholových plavců. V první kapitole je uveden úvod a cíle práce, druhá a třetí kapitola představují teoretickou část diplomové práce, kde jsou uvedeny priority sportovní výživy, její jednotlivé složky, charakteristiky plavání jako sportu, způsoby stanovování energetického příjmu a výdeje. Praktická část je zaměřena na nutriční analýzu stravy a stanovení energetického příjmu a výdeje u plavců s cílem zjistit, zda je energetický příjem plavců dostatečný vzhledem k jejich energetickému výdeji a zda jsou všechny makroživiny zastoupeny v rozsazích, jaké jsou u plavců doporučeny.
Výživa ve sportovním šermu
PAPPOVÁ, Ester
Bakalářská práce s názvem Výživu ve sportovním šermu se dělí na dvě části. První část je teoretická a druhá část je praktická. V první řadě je v teoretické části popsán sportovní šerm, aby se čtenář dozvěděl více o této disciplíně. Dále je v práci znázorněné stravování ve sportu. Jsou zde podrobně vysvětlené makronutrienty a mikronutrienty. Jelikož šermíři nosí hodně vrstev šermířského oblečení, je zde zahrnut i pitný režim. Tato práce také zmiňuje atypické dny z hlediska stravování šermířů. To se týká především období závodů ve sportovním šermu, kdy není možné, aby si jednotliví sportovci dopřáli řádnou stravu a jsou nuceni ji nahradit jiným způsobem. Nejčastěji volí tzv. rychlé sacharidy či speciální sportovní potraviny. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, objasnit a porovnat výživové zvyklosti ve sportovním šermu v tréninkové a soutěžní fázi, včetně objasnění jejich postoje k dodržování zásad zdravé výživy při sportu, případně navrhnout změny v jejich stravovacích zvyklostech. Výzkumný soubor tedy tvořily šermíři ve sportovním šermu. Bylo využito kvantitativní výzkumné metody. Data byla sesbíraná pomocí dotazníku a záznamu jídelníčků. Ty byly náhodně vyhodnoceny v programu "Nutriservis professional" a následně v programu Microsoft Excel byly získané výsledky šetření přehledně zpracovány. Dotazník byl rozdán 20 respondentům a obsahoval 57 otázek. Byly tím obsáhleji zjišťovány jejich stravovací zvyklosti během různých fází tréninku. Výsledky byly zpracovány ve formě grafů v programu Microsoft Excel. Z výsledků vyplývá, že strava sportovních šermířů není zcela dokonalá. V jídelníčku velice často chybí, ačkoliv zásady zdravé výživy tyto potraviny právě doporučují, mléko a mléčné výrobky, celozrnné výrobky, ryby a ořechy. V nedostatečné míře se konzumuje i ovoce a zelenina a také mnoho z šermířů se stravuje v rychlém občerstvení či pijí sladké nápoje.
Problematika doplňků stravy ve výživě sportovců.
HENC, Jaroslav
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou doplňků stravy ve výživě sportovců. Jedná se o téma, které má v posledních letech stále větší význam, neboť mnoho sportovců užívá různé doplňky stravy s cílem zlepšit své výkony. Teoretická část práce se zaměřuje na výživu, makronutrienty, hydrataci a představuje doplňky stravy používané ve sportovní výživě. Praktická část využívá kvalitativní metodu a sbírá data prostřednictvím semistrukturovaných rozhovorů se sedmi silovými a sedmi vytrvalostními sportovci, kteří užívají doplňky stravy.
Možnosti využití sladu pro sportovní výživu
Mišúnová, Lucie
Diplomová práce na téma „Možnosti využití sladů pro sportovní výživu“ je zaměřena na výrobu sladů a jejich využití ve sportovních doplňcích. Teoretická část je věnována jednotlivým obilovinám a pseudoobilovinám, jejich nutričnímu složení, dále jednotlivým nutrientům a jejich ýznamu ve výživě a některým možným výrobkům pro sportovní výživu. Praktickou část zahrnuje výroba jednotlivých sladů z vybraných obilovin a pseudoobilovin a výrobě experimentálních produktům, které by mohly mít uplatnění ve sportovní výživě. U výrobků byla následně provedena senzorická analýza a stanovena nutriční hodnota.
Mastné kyseliny se stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Styková, Veronika
Abstrakt První část této práce "Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem ve sportovní výživě" je zaměřena na literární rešerši témat týkajících se racionální výživy a její historie, významu tuků ve výživě a podrobnějšího přehledu tuků ve sportovní výživě. Dále charakterizuje vliv mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT) na lidský organismus a na výkon ve sportu. V praktické části je navržena vhodná metodika stanovení mastných kyselin a analýza dostupných doplňků stravy s obsahem MCT pomocí plynové chromatografie. Na základě výsledků měření byl vyhodnocen profil mastných kyselin ve vzorcích, provedeno statistické vyhodnocení a výsledky měření byly porovnány s nutričními tvrzeními výrobků uvedenými na obalech. Součástí práce byl také dotazník, který byl určen pro širokou veřejnost s cílem zjistit znalost doplňků stravy a oblíbenost doplňků stravy s obsahem MCT. Cílem této práce bylo poskytnout co nejkomplexnější přehled o mastných kyselinách se středně dlouhým řetězcem a jejich vlivu ve sportovní výživě s využitím různých informačních zdrojů a zjistit, zda respondenti mají na základě dotazníku povědomí o MCT, případně provést analýzu mastných kyselin ve výrobcích obsahujících MCT.
Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Knížková, Šárka ; Heniková, Marina (vedoucí práce) ; Koudelková, Kateřina (oponent)
Cíle práce: Cílem této práce bylo zjistit, zda u vytrvalostních sportovců, resp. běžců, stravujících se vegansky, dochází k nutričním deficitům pocházejícím z čistě rostlinného způsobu stravování. K tomu vedly dílčí cíle, které měly zhodnotit, zda je u těchto sportovců dostatečný příjem energie a zda dochází k adekvátnímu příjmu makronutrientů i rizikových mikronutrientů. Metody: Výzkum byl proveden jako pilotní studie pro rozsáhlý evropský projekt VEGANScreener. Na základě vyplněného vstupního dotazníku a splnění kritérií bylo vybráno 11 účastníků (n = 11). Subjektům byla provedena analýza tělesného složení pomocí bioimpedance, dále byl subjektům změřen klidový energetický výdej nepřímou kalorimetrií a byla odebrána krev. Subjekty následně provedly 4denní jídelní záznam (self-reported 4 day Dietary Record), který byl analyzován pomocí nového softwaru. Kompletní záznam jídelníčku byl analyzován pouze u 8 subjektů (n = 8). Jednotlivé nutriční údaje byly analyzovány pomocí levostranného Mann-Whitneyho U testu, který pochází ze skupiny neparametrických testů. Test byl proveden na hladině významnosti α = 0,05. Výsledky: Průměrné BMI subjektů bylo 20,87 ± 1,58 kg/ m2 . Dva subjekty (n = 2) měly nižší procento tuku v těle, než je adekvátní. Výsledky biochemického vyšetření krve poukazovaly na možný...
Problematika vitaminu D ve vrcholovém sportu
Káchová, Nikola ; Dostal, Jiří (vedoucí práce) ; Kalendová, Barbora (oponent)
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který může být syntetizován v kůži po vystavení slunečnímu záření nebo získán prostřednictvím potravin či doplňků stravy. Cílem práce bylo zjistit vliv 14denní sluneční expozice v oblasti s vyšším stupněm UV záření (Dubaj, Spojené Arabské Emiráty) na koncentraci vitaminu D u vybrané skupiny sportovců vodního slalomu a dále zhodnotit změny v koncentraci po dalších 14 a po 30 dnech po návratu. Údaje pro výzkum byly získány pomocí čtyř odběrů krve a srovnání průměrné koncentrace vitaminu D mezi jednotlivými odběry. Studie se zúčastnilo 11 vrcholových sportovců ve věku 18-35 let, kteří neužívali doplňky stravy s vitaminem D. Výsledky ukázaly, že před intervencí měli sportovci průměrnou hladinu vitaminu D v nižších hodnotách (69,4 nmol/l), než je dolní referenční mez stanovená na 75 nmol/l. Vystavení slunečnímu záření po dobu 14 dnů vedlo k významnému zvýšení koncentrace vitaminu D, přičemž průměrný nárůst u sledované skupiny činil 10,8 nmol/l. Po návratu do České republiky se hladina vitaminu D po dobu 14 dnů mírně zvýšila v průměru o 0,7 nmol/l, ale tento nárůst nebyl statisticky signifikantní v porovnání s předchozím odběrem. Po 30 dnech od pobytu se hladina vitaminu D snížila v průměru o 1,3 nmol/l. Tento výsledek potvrzuje příznivé účinky pobytu na slunci na...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 37 záznamů.   předchozí2 - 11dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.