Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 214 záznamů.  začátekpředchozí184 - 193dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Fyzická zátěž při geocachingu v jednotlivých věkových kategoriích ve Středočeském kraji
BEČVÁŘOVÁ, Ivana
Tato diplomová práce se zabývá fyzickou zátěží při geocachingu u jednotlivých věkových kategoriích ve Středočeském kraji. Geocachig je nová outdoorová hra, založená na základech oblíbené hry, kterou hrály celé generace dětí a mládeže. Jedná se vlastně o hledání dobře ukrytého pokladu ,, cache". Tato hra spojuje mladší i starší kategorie, které často vyráží za společným cílem. Napomáhá tak také spolupráci mezi generacemi a dává i jiný smysl rodinným výletům a činí je tak mnohem zajímavější pro hráče. Seznamuje hráče se zajímavostmi měst, s historií, s chráněnými oblastmi, nebo jen krásnou vyhlídkou z trasy kudy vede cesta. Cílem této práce je porovnání fyzické zátěže několika věkových kategorií geocacherů ze Středočeského kraje. Zjišťuji, jak často se respondenti věnují této pohybové aktivitě a jakou délku tratě převážně volí. Tomuto šetření také odpovídá i následná enegetická zátěž jednotlivců.
Vědomostní úroveň o problematice zdraví u studentů, adolescentů na gymnasiu
ČERMÁKOVÁ, Markéta
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením znalostí o problematice zdravého životního stylu a stravovacích zvyklostí u studentů gymnasia v Českých Budějovicích. V první části byla zpracována literární rešerše, která má za cíl definovat zdraví a pojmy s ním související. Na základě prostudované literatury a vědeckých publikací, které jsou uvedeny v seznamu použité literatury, byla vypracována přehledná charakteristika zdravého žitovního stylu a jeho problematiky zejména v období adolescence. Empirická část se věnuje hodnocení vědomostní úrovně o problematice zdraví a stravovacích zvyklostech u adolescentů v dané lokalitě. Na základě spolupráce oslovených gymnasií proběhlo dotazníkové šetření a testování celkem 150 studentů, adolescentů. Na základě zjištěných dat byla vypracována přehledná prezentace výsledků s cílem určit vědomostní úroveň o problematice zdraví u studentů, adolescentů na gymnasiu a vyhodnotit jejich stravovací návyky. Dále bylo ověřováno, zda se vědomostní úroveň o problematice zdraví u adolescentů odráží v jejich stravovacích návycích.
Hodnocení tělesných parametrů studentů v průběhu studia pomocí bioelektrické impedance
Pražáková, Zuzana
Stěžejními cíli této diplomové práce bylo prostudovat problematiku stravování studentů českých vysokých škol a poznatky porovnat s údaji ve střední Evropě, charakterizovat složky lidského těla a vytipovat rizikové parametry. Dalším cílem bylo charakterizovat metodu bioelektrické impedance. V praktické části diplomové práce se na vybrané skupině studentů Mendelovy univerzity prováděla analýza tělesného složení v průběhu studia. Měření probíhalo pomocí bioelektrické impedance s využitím přístroje Bodystat QuadScan 4000. Analýza probíhala v roce 2013 od začátku března do konce září. Studenti podstoupili celkem 3 měření, které se mezi sebou porovnávaly. Byly sledovány především změny v Body Mass Indexu, Waist Hip Ratio, hmotnosti, množství tuku, množství aktivní tělesné hmoty, obsahu celkové tělesné vody a její rozdělení na extracelulární a intracelulární část. Mezi 1. (březen 2013), 2. (květen 2013) a 3. (září 2013) měřením u žádného ze sledovaných parametrů nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (p > 0,05). Praktická část je doplněna dotazníkovým šetřením, které zjistilo u studentů stravovací návyky, fyzickou zdatnost a výskyt onemocnění v rodině. Poslední částí je vyhodnocení jídelníčků v programu Fit Linie, byly zjištěny preference skupin potravin, rozložení energie a nutriční složení jednotlivých jídel za den. Statisticky průkazný rozdíl sacharidů (p < 0,05) byl zjištěn u všech porcí jídel. Získaná data byla statisticky vyhodnocena v programu Microsoft Excel 2010 a Statistika Cz verze 12.
Výživové poradenství v tanci
Krupičková, Tereza ; KŘENKOVÁ, Mahulena (vedoucí práce) ; POLLERTOVÁ, Adéla (oponent)
Diplomová práce se zabývá teorií příjmu potravy a specifikací jejích základních složek. Na základě těchto poznatků jsou vždy v závěru kapitol shrnuta určitá doporučení pro stravování v tanečním umění. Práce zahrnuje myšlenku týkající se psychické vyrovnanosti tanečníka ke svému tělu a k příjmu potravin, a jak celý tento proces může být ovlivněn působením tanečního pedagoga. Závěr diplomové práce je věnovaný popisu praktického výživového poradenství pro tanečníky, kde je na individuálních případech možné vidět různá úskalí při snaze o vyvážené stravování.
Podnikatelský koncept ubytovacího zařízení
ŠRACHTOVÁ, Hana
V diplomové práci je navržen koncept ubytovacího a stravovacího zařízení, které odpovídá požadavkům konkrétní cílové skupiny návštěvníků.
Stravovací návyky žáků základní školy
VONEŠ, Martin
Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky souboru 50 žáků 9. tříd ve věku 14-15 let základní školy Jana Ámose Komenského v Blatné. Zjišťuje stravovací návyky a preferenci základních potravin pomocí dotazníkového šetření. Energetický příjem 30 žáků 9. tříd základní školy byl zjišťován zpracováním jejich týdenního jídelníčku. Cílem práce bylo zjistit, jak se pubescenti ve věku 14-15 let v současné době stravují a jaký mají energetický příjem v průběhu celého týdne. Výsledky dotazníkového šetření jsou zapsány v tabulkách a preference potravin graficky znázorněna v praktické části. U týdenních jídelníčků byly zjištěné hodnoty tabelovány včetně hodnot BMI. Hodnocením energetického příjmu pubescentů bylo zjištěno, že ani jeden ze 30 sledovaných nedosahuje příjem energie doporučený organizací FaO z roku 2006.
Možnosti stravování v základních školách jako faktor ovlivňující zdraví dětí a mladistvých.
ZAJÍC, Ondřej
Diplomová práce pojednává o problematice stravování a rizicích s ním spojené, mezi které v této práci patří především nadváha a obezita. Zaměřuje se na dospělou populaci a především na populaci dětí a mladistvých. Teoretická část se zabývá důležitostí stravování, základními živinami, výživou dětí školního období, stravováním na základních školách. Velká část je věnována nadváze a obezitě, jako velkému, stále se zhoršujícímu civilizačnímu problému. Byly stanoveny dva cíle: 1. Zmapovat možnosti stravování u žáků dvou vybraných základních škol v Českých Budějovicích, 2. Zmapovat výskyt obézních žáků a žáků trpících nadváhou u žáků vybraných základních škol v Českých Budějovicích. Pro vypracování praktické části byla použita kvantitativní metoda, kdy pro sběr dat byly použity dva dotazníky. Jeden byl anonymní, směřovaný pro žáky. Druhý dotazník adresovaný školám, který monitoroval možnosti nabídky stravování na základních školách. Výzkum probíhal v měsíci březnu roku 2013 a data byla zpracována graficky a ve formě tabulky v programu MS Excel. Data pro vyhodnocení hypotéz byla statisticky zpracována. Byly stanoveny dvě hypotézy: H1: V devátých třídách bude statisticky vyšší rozdíl žáků trpících nadváhou a obezitou než v šestých třídách ve vybraných základních školách, H2: Prostředí vybraných základních škol přispívá ke vzniku nadváhy a obezity u svých žáků. Z výsledků je patrné, že mezi výskytem nadváhy a obezity u žáků šestých a devátých tříd není statisticky významný rozdíl. Dále lze z výsledků vyčíst, že školní prostředí nepřispívá k výskytu nadváhy a obezity u vybraných základních škol. Tato práce může být použita jako doplňující studijní materiál k podobné problematice a také jako pomůcka pro nastavení preventivních opatření na vybraných základních školách zabraňující nárůstu nadváhy a obezity u svých žáků.
Výživové zvyklosti v životním stylu studentek Jihočeské univerzity
HAVLOVÁ, Martina
V současné době je téma zdravého životního stylu a výživy stále více diskutováno. K výběru tohoto tématu mě vedla skutečnost, že studentky žijí poměrně uspěchaný život plný stresu, na výživu zapomínají a často jí staví až na poslední místo v žebříčku svých hodnot. V textu bakalářské práce bylo vycházeno z odborných dostupných publikací a internetových zdrojů. První kapitolu práce tvoří stručná charakteristika základních složek potravy. Druhá kapitola je již zaměřena na samotnou výživu. Zahrnuje vysvětlení významu výživy, racionální stravy, výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, ale také seznámení s alternativní výživou a jejími vybranými typy. Předposlední kapitola pojednává o fyzické aktivitě, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Poslední kapitola je zaměřena na dnes tolik diskutovanou anorexii, bulimii, obezitu a nadváhu, které jsou často způsobeny nesprávným stravováním. V této práci byly stanoveny 2 cíle a současně s nimi, byly stanoveny hypotézy. Cíl 1: Na základě kvantitativního výzkumného šetření stanovit převažující způsoby výživových režimů u studentek Jihočeské univerzity. Cíl 2: Zjištění motivace k dodržování specifických výživových a pohybových režimových opatření u studentek Jihočeské univerzity. Hypotéza 1: U studentek Jihočeské univerzity nepřevažují ve stravovacím režimu alternativní způsoby výživy. Hypotéza 2: Nejčastější motivací studentek Jihočeské univerzity k dodržování specifických výživových opatření a režimů je snaha o snížení tělesné hmotnosti, popřípadě udržení hmotnosti. Ke zjišťování potřebných údajů bylo využito dotazníkového šetření. Dotazníky byly distribuovány v elektronické podobě, prostřednictvím studijních oddělení jednotlivých fakult JU a hromadných e-mailových adres studentů. Výsledky byly statisticky zpracovány a znázorněny v grafech, pomocí programu Microsoft Office Excel. Z výzkumného šetření této bakalářské práce je patrné, že výsledky potvrzují hypotézu 1 a hypotézu 2. Zároveň byly splněny cíle 1 a 2 této práce v plném rozsahu. Tj. cíl 1 s tímto závěrem: z výzkumného šetření byl jako převažující způsob výživy studentek stanoven režim, který vychází z racionální výživy, avšak ne vždy se studentky řídí výživovými doporučeními pro ČR. Bohužel, často dochází k vyřazování nebo omezování některých potřebných, ale pro spotřebitelky neatraktivních, potravin. A cíl 2 s tímto výsledkem: v motivaci studentek k dodržování výživových opatření, převažuje snaha o ovlivnění nebo udržení tělesné hmotnosti, ale srovnatelné procento studentek nedodržuje žádné výživové opatření. Podobně je tomu i u otázky, která sloužila k objasnění motivace k dodržování pohybových opatření. 31 % respondentek motivuje prožitek z pohybu a 30 % dotázaných ovlivnění nebo udržení tělesné hmotnosti. Závěrem konstatuji, že stravovací zvyklosti studentek lze oproti mému očekávání hodnotit kladně, stejně jako jejich pohybovou aktivitu. Pozitivní jsou také výsledné hodnoty BMI, když pouze 2 % respondentek trpí obezitou a naopak 77 % má normální relativní tělesnou hmotnost. Mírné rezervy se objevují v pitném režimu, část studentek by tedy měla zvýšit příjem tekutin. Žádoucí je rovněž zlepšení situace ve spotřebě mléka a mléčných výrobků. Na místě je také zařazení vyšší informovanosti studentek o výživě a zdravém životním stylu, protože pouze nízké procento respondentek získává informace ze školy. Často preferují, ne vždy objektivní zdroje jako jsou časopisy, internet a televize.
Vybrané aspekty životního stylu klientů v domovech pro seniory
DVOŘÁKOVÁ, Štěpánka
Bakalářská práce se zabývá problematikou seniorů ve vztahu s vybranými aspekty životního stylu a to stravováním a pohybovou aktivitou. V teoretické části práce jsou zmiňovány základní souvislosti, které se vztahují ke stáří a stárnutí člověka. V praktické části popisuji metodologické aspekty zpracování výzkumné části. Pro výzkum byla zvolena komparace metod kvalitativních a kvantitativních. Anketa se seniory proběhla ve dvou zařízeních, kdy dotazováno bylo vždy 10 klientů. Cílem práce bylo zjistit, zda ve vybraných aspektech životního stylu došlo k posunu, vlivem pobytu v zařízení - domov pro seniory. Z výzkumu vyplývá, že důvodem pro změnu životního stylu jsou akceptované změny zdravotního stavu včetně pochopení diety jako součásti léčby.
Nezdravé formy stravování ve školských zařízeních (mimo školní kuchyně) u dětí s disabilitou zrakovou, sluchovou, mentální, tělesnou ve věku 8 -15 let v jihočeském kraji.
SVOBODOVÁ, Jana
Úkolem je sledování nezdravých forem stravování (mimo školní kuchyně) u dětí s disabilitou zrakovou, sluchovou, mentální a tělesnou ve věku 8-15 let v Jihočeském kraji. Cílem je zjištění možnosti stravování dětí, využívání bufetů, automatů a zjištění kvality tohoto jídla.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 214 záznamů.   začátekpředchozí184 - 193dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.