Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Transgenní plodiny a třetí svět - aktualizace gymnaziálního učiva biologie
Andrová, Julie ; Opatrný, Zdeněk (vedoucí práce) ; Lhotáková, Zuzana (oponent)
Obyvatelé zemí třetího světa se musí vypořádávat s problémy, jako jsou populační exploze, podvýživa, chudoba a nemocnost. Tzv. Zelená revoluce zachránila miliony lidí před hladem prostřednictvím zavádění speciálně vyšlechtěných odrůd obilovin v kombinaci s minerálním hnojením. Budoucnost pro rozvojové země by mohl představovat přechod od Zelené revoluce ke Genetické revoluci, která spočívá v zavádění transgenních plodin připravených pomocí metod genového inženýrství. Práce se zabývá problematikou transgenních plodin v rozvojových zemích. První část je věnována problémům třetího světa, druhá část transgenním plodinám, a to konkrétně postupu přípravy těchto plodin, jejich současnému i potenciálnímu využití v rozvojových zemích a potenciálním rizikům. Třetí část zahrnuje analýzu Rámcového vzdělávacího programu pro gymnázia a vybraných učebnic.
Etika potravin - geneticky modifikované potraviny
Košťál, Lukáš
Bakalářská práce se zabývá zdokumentováním situace týkající se geneticky modifikovaných potravin v Evropské unii, včetně přístupů, které v EU k těmto potravinám panují. Byla použita srovnávací metoda, kterou byly hodnoceny jak klady, tak zápory takto upravených potravin s přihlédnutím k etickým otázkám. Z výsledků vyplývá, že přístup Evropské unie ke geneticky modifikovaným potravinám je ve srovnání s ostatními státy výrazně opatrnější, i přesto, že tyto potraviny by mohly částečně vyřešit potravinovou krizi. Nicméně stále neexistují vědecky podložené studie, které by dokládaly, že takto modifikované potraviny nejsou pro zdraví člověka nebezpečné.
Aplikace pro zpracování dat z oblasti genového inženýrství
Brychta, Jan ; Burgetová, Ivana (oponent) ; Očenášek, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce má několik cílů. Jedním z nich je seznámit s problematikou genového inženýrství, zejména pak s fragmentací DNA, makromolekulou DNA, metodami pro purifikaci a separaci nukleových kyselin, enzymy používanými k úpravám těchto kyselin, amplifikací a také seznámit se shlukovou a gradientovou analýzou. Dalším cílem je pak prostudovat existující nástroj a srovnat ho s návrhem vlastní aplikace, což si klade jako cíl třetí. S návrhem úzce souvisí poslední z cílů. Je jím samotná implementace a zápis, jak byla aplikace otestována s reálnými daty. Získané výsledky budou diskutovány, stejně jako možnosti dalšího rozšíření.
Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám
PŇÁČKOVÁ, Štěpánka
Bakalářská práce pojednává o postupném procesu přeměny některých rostlin v plodiny a jejich následném šlechtění člověkem až po současný vývoj, pro který je charakteristické genové inženýrství. Manipulace člověka s genetickými kódy organismů má své výhody i možná rizika, které se promítají v postojích k produkci a spotřebě geneticky upravených plodin. V Evropě je tato problematika diskutovaným tématem, přičemž GMO mají jak odpůrce, tak zastánce. Tato skutečnost se odráží v právních předpisech evropské unie, které vymezují přísné podmínky a opatření pro GMO.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.