Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 145 záznamů.  začátekpředchozí136 - 145  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Intenzifikace produkce bioplynu: Technicko ekonomický návrh na zpracování travní biomasy z modelového území - pro výpočet ekonomiky bioplynové stanice na trávu
ENKI, o.p.s., Třeboň ; Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta technologie ochrany prostředí, Ústav technologie vody a prostředí, Praha ; Kajan, Miroslav
Technicko-ekonomická analýza jednotlivých technologických operací pro využití rostlinné biomasy z trvalých travních porostů k výrobě bioplynu rozdělených do tří kategorií: sběr biomasy, konzervace a uskladnění biomasy, uskladnění a aplikace nefermentovaných zbytků.
Intenzifikace produkce bioplynu
ENKI, o.p.s., Třeboň ; Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta technologie ochrany prostředí, Ústav technologie vody a prostředí, Praha ; Lhotský, Richard ; Procházka, Jindřich ; Stará, Helena ; Pokorná, Dana ; Jeníček, Pavel ; Zábranská, Jana ; Kajan, Miroslav ; Dohnányos, Michal
Projekt si klade za cíl dosažení zvýšení produkce bioplynu a lepší využití organických látek ze zpracovávaných substrátů na již existujících i nově připravovaných bioplynových stanicích pomocí intenzifikace procesu biometanizace využitím různých metod předúpravy a kofermentace zpracovávaných materiálů, jakož i optimalizací řízení procesu. Hlavním prostředkem k dosažení cíle je podrobné studium vlastního procesu biometanizace pomocí laboratorních testů a poloprovozních pokusů a jejich podrobným analytickým a mikrobiologickým sledováním. Tyto testy budou prováděny převážně na reálných vzorcích fytomasy v různém vegetačním stadiu. Budou navrženy obecně platné metody intenzifikace biometanizačních procesů vedoucích k prohloubení biologické rozložitelnosti zpracovávaných materiálů a k zvýšení produkce bioplynu v anaerobních reaktorech. Metody budou ověřeny v poloprovozním a provozním měřítku včetně analýzy jednotlivých procesů (produkce fytomasy, sběr, doprava, uskladnění, výroba a energetické využití bioplynu, uskladnění a aplikaci fermentačního zbytku) na bioplynových reaktorech zpracovávajících fytomasu a budou navrženy a ověřeny technologické postupy předúpravy a společné fermentace (kofermentace) fytomasy v anaerobních reaktorech zpracovávajících kejdu hospodářských zvířat s cílem intenzifikace produkce bioplynu a zlepšení energetické bilance procesu.
Výzkum vlastností a využití digestátu z anaerobních procesů kofermentace zemědělských a dalších‚ zejména obtížně využitelných organických odpadů
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava ; Spanilá, Věra ; Stepková, Kateřina ; Cagalová, Simona ; Chamrádová, Kateřina ; Michnová, Michaela ; Moravcová, Tereza ; Fiedor, Jiří ; Rusín, Jiří ; Obalová, Lucie ; Kuča, Roman ; Obroučka, Karel
Konkrétně vymezeným cílem řešeného projektu je návrh postupů anaerobní kofermentace běžných zemědělských odpadů s dalšími organickými odpady, včetně organických odpadů, jejichž další využití v jiných technologiích nebo jinými postupy se jeví jako problematické, přičemž jako hlavní kritérium se stanoví další využití digestátu, a to buď pro účely hnojení zemědělských pozemků, či pro jiné účely (materiálové případně energetické využití). Projekt pokračoval ve čtyřech etapách, ve kterých se zabýval: vypracováním literární rešerše, provedením laboratorních prací a stanovením analytických ukazatelů pro vybrané skupiny prvků a CHSK, sestavením databáze obtížně využitelných organických hmot, studiem důsledků procesu fermentace a kofermentace bio-látek různého původu (za různých procesních podmínek) na kvalitu a vlastnosti digestátu na laboratorních fermentorech, studiem důsledků procesu na vznikající digestát na poloprovozním fermentoru, posouzením dalších možností materiálového využití digestátu a možnostmi energetického využití digestátu.
Výzkum vlastností a využití digestátu z anaerobních procesů kofermentace zemědělských a dalších‚ zejména obtížně využitelných organických odpadů
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava ; Spanilá, Věra ; Stepková, Kateřina ; Cagalová, Simona ; Chamrádová, Kateřina ; Michnová, Michaela ; Moravcová, Tereza ; Fiedor, Jiří ; Rusín, Jiří ; Obalová, Lucie ; Kuča, Roman ; Obroučka, Karel
Konkrétně vymezeným cílem řešeného projektu je návrh postupů anaerobní kofermentace běžných zemědělských odpadů s dalšími organickými odpady, včetně organických odpadů, jejichž další využití v jiných technologiích nebo jinými postupy se jeví jako problematické, přičemž jako hlavní kritérium se stanoví další využití digestátu, a to buď pro účely hnojení zemědělských pozemků, či pro jiné účely (materiálové případně energetické využití). Na základě provedených analýz vstupních surovin, vstupních směsí a modelových zkoušek kofermentace za zvolených podmínek s následným zhodnocením množství a kvality bioplynu a složení digestátu, bylo možno posoudit vhodnost jednotlivých organických materiálů (odpadů) pro proces kofermentace a navrhnout technologický postup kofermentace dané vstupní suroviny. Byly provedeny experimenty ověřující možnost alternativního využití digestátu pro energetické využití s možností následného využití tuhých zbytků.
Navrhněte technologický soubor výroben bioetanolu s produkcí 500 až 2000 t za rok.
HOUDEK, Matěj
Práce se zabývá výrobou bioetanolu s produkcí 500 až 2000 t etanolu za rok. Teoretická část obsahuje popis procesu výroby bioetanolu z běžně dostupných surovin, způsoby výroby bioetanolu a zátěž legislativními předpisy a směrnicemi. Praktická část obsahuje konkrétní návrh výrobny bioetanolu s produkcí 2000 t etanolu za rok.
Faktory ovlivňující kvalitu a výživnou hodnodu siláží z travních porostů
NOVOTNÝ, Jaroslav
V práci jsou vyhodnoceny faktory ovlivňující kvalitu a výživnou hodnotu zavadlých travních siláží. Vzorky travních siláží byly odebrány v provozních podmínkách u prvních sečí. Byly vytvořeny tři skupiny po 12 vzorcích. První skupina byla kontrolní, bez použití konzervačních prostředků. Do druhé skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálními přípravky. Do třetí skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálně enzymatickými aditivy. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly v obsahu kyseliny mléčné (P < 0,05) a u hodnot stupně proteolýzy (P < 0,05) mezi kontrolní skupinou bez použití silážních aditiv a skupinou, kde byla použita bakteriální a bakteriálně enzymatická aditiva.
Senzorické hodnocení trvanlivého masného výrobku v závislosti na technologii výroby.
TÁBOR, Rudolf
Tato diplomová práce se zabývá senzorickou analýzou vybraných druhů trvanlivých masných výrobků v závislosti na technologii výroby. Jejím cílem je pomocí senzorického hodnocení a poté statistického vyhodnocení porovnat fermentovaný trvanlivý masný výrobek vyrobený bez přidání startovacích kultur s fermentovaným trvanlivým masným výrobkem s přidáním startovacích kultur a určit, který z těchto druhů výrobků je hodnotiteli, potažmo spotřebiteli více preferován. Teoretická část práce shrnuje poznatky ze senzorické analýzy potravin včetně jejích podmínek a statistického vyhodnocení, smyslové vnímání obecně a technologii výroby fermentovaných trvanlivých masných výrobků. V praktické části je popsána použitá metoda a výsledky provedené párové preferenční zkoušky. V práci byly k hodnocení použity vzorky trvanlivých masných výrobků předního tuzemského producenta trvanlivých masných výrobků běžně distribuovaných a dostupných v obchodní síti ČR.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 145 záznamů.   začátekpředchozí136 - 145  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.