Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 131 záznamů.  začátekpředchozí122 - 131  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Informovanost studentů vybraných středních škol v Milevsku o poruchách příjmu potravy.
KLUIBEROVÁ, Michaela
Tato bakalářská práce pojednává o tématu poruch příjmu potravy, a také o jejich souvislosti s obezitou a módními redukčními dietami. Teoretická část práce obsahuje základní informace o poruchách příjmu potravy, tedy obecnou charakteristiku mentální anorexie a bulimie a zmíněny jsou i poruchy atypické a nespecifické jako záchvatovité přejídání, ortorexie, bigorexie a drunkorexie. Práce se také zabývá rizikovými faktory, které se podílejí na vzniku těchto poruch, dále jsou zde uvedena zdravotní rizika plynoucí z tohoto onemocnění a způsoby léčby nemocných. V práci je též zmíněn jak vztah poruch příjmu potravy a obezity, tak vztah těchto poruch a módních redukčních diet. Uvedena je i stručná charakteristika BMI. Závěr teoretické části je věnován prevenci poruch příjmu potravy. Praktická část prezentuje výsledky, které vyplynuly z mého průzkumu. Výzkum byl uskutečněn na základě anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentů, a sice Gymnázia Milevsko a Střední integrované školy Milevsko. Dotazníky jsou zaměřeny na zjištění informovanosti studentů o problematice poruch příjmu potravy, na jejich znalosti o optimální hodnotě BMI, a také na jejich zkušenosti s redukčními dietami. Celkové výsledky výzkumu ukazují, že studenti stručný přehled o problematice poruch příjmu potravy mají, nicméně chybějící informace je nutné doplnit a zaměřit se na prevenci již v útlém věku dětí. Stejně tak je důležité nepodceňovat dodržování redukčních diet, které představují pro vznik těchto poruch značné riziko, a neopomíjet nedostatečné znalosti v souvislosti s hodnotami BMI.
Prevalence obezity dětí v Mateřské škole a ve zdravé Mateřské škole v Českých Budějovicích
HORNÁTOVÁ, Klára
Dětská obezita je v dnešní době často diskutované téma a nabývá celosvětové epidemie. V populaci se jí objevuje čím dál více v nižších věkových kategoriích a to je zapříčiněno hlavně změnou stravovacích návyků, špatnou skladbou jídelníčku a velkým nedostatkem pohybu. Dnešní děti ve volném čase raději dávají přednost sezením u počítače nebo televize. Dětská obezita však s sebou přináší i psychickou újmu na zdraví dítěte. Jeho vrstevníci se mu často pro jeho hmotnost vysmívají a on se cítí být odstrčený a vyhledává spíše samotu a některé děti to řeší přejídáním. Mimo to obezita s sebou přináší i zdravotní problémy jako jsou diabetes mellitus, hypertenze, astma, onemocnění pohybového aparátu a právě i psychologické problémy. Proto je tak důležitá Mateřská škola, kde si děti osvojují návyky a setkávají se i s jinými výživovými zvyklostmi než doma v rodině. Rodina je leckdy spouštěčem právě špatného stravování. Bakalářská práce je zpracována za využití kvantitativního výzkumu, metodou dotazování rodičů dětí, technikou dotazníku. Zkoumaným souborem byly děti předškolního věku od 3 do 6 let. Dotazníky byly rozdány ve dvou Mateřských školách z toho jedna byla zdravá Mateřská škola a druhá klasická Mateřská škola v Českých Budějovicích . Pro svou práci jsem zvolila dva cíle. Zhodnotit podíl růstu obezity u dětí v Mateřských školách a monitorovat postoje dětí a rodičů k tématu strava a obezita. Výzkumem jsme došli k závěru, že podíl růstu obezity stále stoupá, avšak menší podíl obezity je ve zdravé Mateřské škole než v klasické. Rodiče jsou vcelku dobře informováni o tématu strava a obezita v obou Mateřských školách, ale v praxi nedbají na dodržování zásad. Dále jsem zvolila dvě hypotézy. Děti ve zdravé Mateřské škole se stravují zdravěji, dle zásad racionální výživy (i s přihlížením na stravu ve školce) a mají nižší BMI než jejich vrstevníci. 1. hypotéza se tedy potvrdila. Rodiče nejsou dostatečně informováni o správném stravování dětí a o prvních projevech obezity. Tato hypotéza byla vyvrácena. Rodiče jsou vcelku dobře informováni o správném stravování, ale v praxi nedbají na dodržování zásad. Výsledky výzkumu bakalářské práce mohou sloužit jako studijní materiály a jsou nabídnuty rodičům, kteří se podíleli na výzkumu.
Sonda do celodenních stravovacích zvyklostí školáků ve vybraných školách a věkových skupinách.
SCHNEIDEROVÁ, Monika
Teoretická část podává přehledný nástin problematiky výživy. Podrobně charakterizuje cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Věnuje se zásadám zdravé výživy, vysvětluje pojem výživová pyramida a výživové doporučené dávky. Poslední kapitola se zabývá problematikou poruch příjmu potravy a jejich syndromy, dále obezitou, jejími příčinami, prevencí a následnými zdravotními riziky. V praktické části si práce klade za cíl zmapovat nezdravé návyky cílové skupiny ve stravování. K tomu bylo použito kvantitativní metody ve formě dotazníků s následným grafickým znázorněním odpovědí.
Zdravotně sociální problematika obezity u seniorů
KLÍMOVÁ, Alžběta
ABSTRAKT Předkládaná bakalářská práce nese název: Zdravotně sociální problematika obezity u seniorů. Obezita je závažné chronické metabolické onemocnění, které je charakterizováno zvýšeným podílem tuku na tělesném složení se současným vzestupem tělesné hmotnosti nad normální rozmezí. Obezitu je nutno chápat jako nemoc a zároveň jako důležitý rizikový faktor podílející se na vzniku řady dalších onemocnění. Výsledky rozsáhlých studií jednoznačně dokumentují nárůst počtu osob postižených nadváhou nebo obezitou v celosvětovém měřítku. Kvůli vzestupu prevalence a incidence obezity v populaci vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 1997 obezitu celosvětovou epidemií. Z hlediska vzniku obezity představují senioři rizikovou skupinu. Snížené energetické nároky organismu na jedné straně a pevně zakořeněné nevhodné stravovací návyky s nadbytkem nekvalitní stravy a snížením fyzické aktivity na straně druhé, nutně vedou ke vzniku nadváhy a obezity. Toto závažné chronické onemocnění vyžaduje komplexní diagnostický, terapeutický na jedince zaměřený přístup. Hlavní a nezastupitelný prvek v boji proti obezitě je prevence, která by se měla stát celospolečenským úkolem. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy související s tématem práce: definice obezity, prevalence obezity, příčiny vzniku obezity, důsledky obezity, diagnostika v obezitologii, terapie obezity a prevence obezity. Je zde také popsána problematika obezity u seniorů. Cílem vlastní práce je zjistit postoje populace seniorů k problematice obezity, posoudit jejich zájem o zdravotní stav a zdravou životosprávu, zda znají a řídí se současnými trendy zdravé výživy. Dále pak je cílem zkoumat jejich ochotu aktivně se podílet na změně životního stylu a převzít tak zodpovědnost za svůj zdravotní stav. Pro účely výzkumu byla v rámci bakalářské práce použita kvantitativní technika výzkumu. Zvolenou metodou bylo dotazování a výslednou použitou technikou byl dotazník. Praktická část bakalářské práce je uzavřena rozborem s vyhodnocením výsledků. Z výsledků výzkumu vyplývá, že senioři nepovažují obezitu za zásadní zdravotní problém. Cíl práce byl dle mého názoru splněn.
Problematika poruch příjmu potravy
KLÍROVÁ, Monika
Práce se zabývá poruchami příjmu potravy, její problematikou, popisem, výskytem. Ukazuje odlišnost u chlapců a dívek. Zavádí nás také do historie a snaží se ukázat, že poruchy příjmu potravy nejsou záležitostí jen poslední doby. Také se snaží ukázat nové (moderní) formy poruch příjmu potravy a vysvětlit jejich specifika.
Nefarmakologické ovlivnění rizikových faktorů aterosklerózy
HARTOVÁ, Taťána
Kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí ve většině vyspělých zemí. Obyvatele České republiky považujeme jednoznačně za populaci se zvýšeným rizikovým profilem předčasné aterosklerózy. Práce se zabývá kvantifikací běžných rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob (arteriální hypertenze, diabetes, kouření, obezita), sledováním počtů dalších hospitalizací, dalších kardiovaskulárních příhod a úmrtí a speciálně depresivní poruchou u 200 pacientů (ve věku 36 {--} 86 let) Oddělení invazivní kardiologie Nemocnice Karlovy Vary, s. r. o. indikovaných ke koronografickému vyšetření. U depresivních pacientů se setkáváme s kardiovaskulárním onemocněním a náhlou smrtí srdeční častěji než u nedepresivních. Platí to i v případě, kdy jsou v obou skupinách vyloučeny rizikové faktory pro rozvoj kardiovaskulárních poruch v předchorobí. Nemocný se srdeční chorobou prožívá významné zlomové období. Je bezprostředně omezen zdravotně a ohrožen existenčně, společensky, často i na životě. Psychické změny v dané situaci jsou téměř zákonité, rozvoj deprese je předpokládatelný. 13 % oslovených kardiaků udává výskyt typických problémů provázející depresi každý z minulých 14ti dnů, u 27 % přetrvávaly problémy více než týden. Celoživotní prevalence deprese se pohybuje mezi 5 a 16 %, vyšší výskyt depresivních pacientů mezi kardiaky je tedy zřejmý. Průměrný BMI u sledovaných žen je 29,12 {--} tedy na hranici normální váhy a nadváhy, průměrná hodnota BMI u sledovaných mužů činí 29,20 {--} to již značí o jejich obezitě. Lze tedy potvrdit, že u sledovaných osob byl potvrzen vyšší body mass index (BMI). Průměrný obvod pasu u sledovaných žen je 104,29, u mužů 104,83 {--} tj. obsah viscerálního tuku je značný. Při sledování dalších hospitalizací do půl roku tvořili většinu pacienti s angínou pectoris. Bez ohledu na diagnózu zemřeli pouze tři pacienti.
Racionální výživa u generace 50 plus
KOČOVÁ, Lenka
Jak již ze samotného názvu vyplývá, tato diplomová práce se zabývá problematikou výživy u lidí patřících do generace 50 plus. Práce je zaměřena na stravovací návyky a na dodržování pitného režimu u lidí ve věkovém rozmezí 50 {--} 65 let. Výzkum je zaměřen na ochotu a vůli generace 50 plus k přizpůsobení se dietním opatřením. Také se dotýká otázky zdravotní výchovy a postoje k racionální výživě u této generace. Dané problematice bychom měli věnovat více pozornosti, neboť výživa se velkou měrou podílí na stárnutí organizmu a tudíž také na kvalitě stáří. Cílem práce bylo zmapování postojů generace 50 plus k stravování dle zásad racionální výživy.
Adolescenti jako riziková skupina v oblasti stravování a jejich pohybová aktivita\\
DEDKOVÁ, Veronika
Tato práce je zaměřená na pohybovou aktivitu a zdravou výživu studentů dvou vybraných českobudějovických gymnázií ve věku patnáct až dvacet let. Dále ve vybrané složce studentů zjišťuje výskyt anorexie a obezity. Práce může být rozdělena na dvě části. První část je zaměřená na možnosti stravování v podobě bílkovin, tuků, sacharidů a tekutin. Zabývá se poruchami příjmu potravy a pohybovou činností, přičemž poukazuje na několik typů alternativní výživy. Druhá část práce představuje výzkum o výživě a pohybových aktivitách u zvoleného vzorku studentů. Ke zpracování výsledků byly využity BIA a BMI metody doplněné o údaje z měření výšky, váhy a množství tělesných tuků. Jak ukazují grafy obezita se vyskytuje ve vybrané složce studentů pouze v malé míře, anorexie se pak neobjevuje vůbec.
Ekonomické dopady rostoucí incidence obezity na zdravotnictví v ČR
Hodycová, Tereza ; Lešetický, Ondřej (vedoucí práce) ; Střítecký, Rudolf (oponent)
Prevalence obezity ve většině zemích vyspělého světa strmě stoupá. Na základě současných trendů v celosvětovém měřítku autoři predikují riziko pandemie obezity v 21. století. Dle údajů WHO se jedná o 1 celou miliardu dospělých s nadměrnou hmotností na Zemi. Ve většině zemí západní Evropy se prevalence obezity u dospělých pohybuje mezi 10-25%. Kromě nezpochybnitelných negativních dopadů na zdraví populace a kvalitu života, obezita a onemocnění s ní spojená vystavují zdravotnické systémy dotčených zemí vysoké ekonomické zátěži. V zemích EU již tyto náklady představují 5% celkových nákladů na zdravotní péči, v USA je to 12%. Celkové přímé a nepřímé roční náklady obezity se v EU v roce 2002 (tehdy ještě 15 zemí) odhadovaly na 32,8 miliardy EUR ročně, což bylo odhadováno na 0,3% HDP. Cílem mé diplomové práce je zmapovat přímé náklady na zdravotní péči ve vztahu k léčení obezity a přidružených onemocnění v České republice.
Body Image v kontextu soudobé společnosti
Rolínek, Igor ; Koudelka, Jan (vedoucí práce) ; Shivairová, Olga (oponent)
Práce se zabývá pojmem body image - vymezuje základní definici tohoto problému, sleduje kulturní vlivy a historický vývoj a charakterizuje základní kvantitativní veličiny (BMI, WHR, BIA).V následující části pojednává o vlivu mediální prezentace tělesného ideálu na utváření body image člověka a směřuje toto sledování na cílovou skupinu gayů. Ve výzkumné části řeší prostřednictvím dotazníkového šetření současnou situaci této problematiky v gay subkultuře v porovnání se vzorkem heterosexuálních mužů. V druhé části výzkumu využívá metody obsahové analýzy v gay filmografii, pomocí které porovnává mediální obraz gayů s reálnou situací a zkoumá mediální vliv na utváření gay ideálu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 131 záznamů.   začátekpředchozí122 - 131  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.