Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 60 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
The influence of anesthesia on the degree of DNA oxidative damage
Zubáňová, Veronika ; Kuchařová, Monika (vedoucí práce) ; Nováková, Veronika (oponent)
Cieľ práce: Oxidatívne poškodenie je jedným z najčastejších typov poškodenia bunkových komponent, ktorý vedie k oxidácii lipidov, proteínov ale aj molekúl DNA (deoxyribonukleová kyselina). V dôsledku toho dochádza k vyššiemu výskytu rôznych patológií ako sú ateroskleróza, neurodegeneratívne ochorenia, rakovina alebo diabetes. V našej štúdii sme sa zamerali na vplyv celkovej anestézie na poškodenie DNA počas menšej operácie s použitím techniky kométovej analýzy. Metódy: Základným princípom tejto metódy je fixácia buniek (lymfocytov) v agaróze, ich lýza pre odstránenie membrán, inkubácia so špecifickými enzýmami a elektroforéza uvoľnených bunkových jadier. Počas elektroforézy sa voľné nízkomolekulárne a negatívne nabité fragmenty DNA pohybujú smerom k anóde, čo spôsobuje tvorbu typického kométového tvaru bunky. Na konci boli gély nafarbené etídiom bromidu (DNA interkalačná farbička) a vizualizované. Výsledky: Skúmali sme jednoreťazcové zlomy a, s použitím modifikovanej metódy s využitím špecifických enzýmov na detekciu špecifických lézií, tiež oxidované puríny a pyrimidíny. Navýšenie DNA poškodenia, určené intenzitou chvosta kométy, bolo kvantifikované použitím LUCIA Comet Assay (Laboratory Imaging, Czech Republic) softvéu pre obrazovú analýzu. Záver: Výsledky boli použité na porovnanie poškodenia...
Bioaktivní látky růže šípkové
Ďubašáková, Mária ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cieľom tejto diplomovej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnych látok ako sú celkové polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch z Ruže šípkovej. V druhej časti bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie etanolu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich účinku proti voľným radikálom, popis čaju, popis Ruže šípkovej a možnosti spektrofotometrického stanovenia prírodných látok, a na záver základné rozdelenie baktérií. V experimentálnej časti boli pripravené etanolové a vodné extrakty v ktorých boli stanovované celkové polyfenoly, flavonoidy a antioxidačná aktivita Výsledky stanovovania polyfenolov a flavonoidov ukazujú, že pre lúhovanie kvetu je vhodnejšie rozpúšťadlo s etanolom, a pri lúhovaní oplodia šípku je vhodnejšie rozpúšťadlo voda. Pri porovnaní antioxidačnej aktivity macerátov nenastali žiadne významné rozdiely, mierne vyššiu antioxidačnú aktivitu vykazujú maceráty z kvetu šípku. Extrakty vykazovali antimikrobiálnu aktivitu najmä proti Micrococcus luteus a mierne proti Bacillus cereus. Najväčšia antimikrobiálna aktivita bola stanovená u etanolových macerátov kvetu proti Micrococcus luteus
Lipidové složení biologických membrán jako determinant metabolického výdeje a životních strategií
Šimonová, Kateřina ; Tomášek, Oldřich (vedoucí práce) ; Vojtek, Libor (oponent)
Slože í iologi ký h e rá á zásad í vliv a pol e as e é ast é k seli , jako je apříklad DHA, jsou vel i itlivé k poškoze í vol ý i radikál , oproti o o e as e ý MUFA a as e ý SFA ast ý k seli á . předpokladu, že spolu s e as e ostí e rá se zv šuje o idač í u poškoze í a ásled ě r hlost stár utí, vz ikla a e akerová teorie stár utí Tato h potéza je slože á ze dvou částí. Prv í z týká souvislosti ezi slože í e rá a délkou života, kd živoči hové s ví e e as e ý i e rá a i s v šší pero idač í i de e a počte dvoj ý h vaze ěli ít, dík v šší itlivosti k o idač í u kratší délku života Tato část ašla této rešerši podporu. Druhá část týkají í se slože í e rá a r hlosti eta olis u, la větši ou studií v vrá e a. Me rá ů v šší r hlostí eta olis u spíše é ě e as e é oproti e rá á živoči hů po alejší eta olis e , se e ašla sig ifika t í korela e ož h potézou.
Fyziologické adaptace související s délkou života u endotermních obratlovců
Pazdera, Lukáš ; Tomášek, Oldřich (vedoucí práce) ; Blažek, Radim (oponent)
Délka života souvisí do určité s řadou další fyziologických procesů, které jsou navzájem propojené. Předpokládá se, že dlouhověké druhy mají určité fyziologické adaptace, které zajišťují pomalejší stárnutí. Cílem mé práce bylo zmapovat fyziologické znaky, u kterých se předpokládá souvislost s délkou života a zjistit, jakou mají tyto předpoklady empirickou podporu. Vzhledem k tomu, že délka života úzce souvisí s velikostí těla, byly do mé práce zahrnuty i studie testující vztah zmíněných fyziologických znaků k velikosti těla. Mezi znaky, u kterých byla souvislost s délkou života navržena, a které tedy ve své práci zpracovávám, patří metabolický obrat, což je celkové množství energie na jednotku hmotnosti, kterou organismus vydá za jednotku času, odolnost k oxidačnímu stresu, délka a rychlost zkracování telomer a stresová a imunitní odpověď. Klíčová slova: Délka života, přežívání, rozmnožování, životní strategie, pace-of-life syndromy, oxidační stres, antioxidanty, volné radikály, reaktivní formy kyslíku a dusíku, metabolický obrat, imunita.
Vliv podnoží révy na obsah fenolických látek
Čapka, Miroslav
Diplomová práce se zabývá vlivem podnoží na obsah fenolických látek ve ví-ně. Fenolické látky jsou biologicky aktivní látky v rostlině, která rovněž pohl-cují volné radikály a májí výrazné antioxidační účinky. Fenolické látky jsou zmiňovány v souvislosti s příznivými účinky na lidské zdraví. V diplomové práci je popsán vliv u nás nejvíce používaných podnoží na obsah fenolických látek ve víně z bílé odrůdy Hibernal a modrých odrůd Marlen a Cerason. Část diplomové práce popisuje vznik a vývoj fenolických látek, jejich působení v rostlině a také pozitivní zdravotní účinky. Součástí práce je praktické vyhodnocení vlivu jednotlivých podnoží na obsah fenolických látek, kde je bezesporu tento vliv prokázán.
Studium antioxidační kapacity vybraných druhů drobného ovoce
Hromadová, Hana
Bakalářská práce na téma Studium antioxidační kapacity vybraných druhů drobného ovoce byla vypracována v letech 2015-2016 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty, Mendlovy univerzity v Brně. Cílem práce bylo charakterizovat antioxidační látky a jejich účinky na lidské zdraví. Dále popsat složky s antioxidačním účinkem v plodech vybraných druhů drobného ovoce. Na základě laboratorních pokusů experimentálně ověřit antioxidační kapacitu vybraných druhů drobného ovoce. Bylo sledováno celkem 13 odrůd zahrnující 4 druhy, dřín obecný, jeřáb ptačí, rakytník řešetlákový a zimolez kamčatský. Pro vyhodnocení antioxidační kapacity byly vybrány metody FRAP a DPPH.
Antioxidanty v bylinných čajích
Procházková, Anna
Tato bakalářská práce s názvem Antioxidanty v bylinných čajích se zabývá antioxidanty, které se vyskytují v rostlinných materiálech, jejich vlastnostmi a využitím s jejich částečným léčebným nebo preventivním účinkem ve formě bylinného čaje. Práce se v první řadě zabývá definováním volných radikálů, oxidačního stresu a antioxidantů. Rozděluje skupiny antioxidantů na látky flavonoidní a neflavonoidní povahy. Následně se snaží objektivně vysvětlit jejich pozitivní i negativní působení na lidský organismus, například při nadbytku příjmu těchto látek, nebo pro jedince s oslabeným imunitním systémem. V poslední části se pak práce zabývá způsobem přípravy bylinných čajů, charakterizací bylin používaných pro výrobu čajových směsí a jejich vlivem na organismus.
The influence of anesthesia on the degree of DNA oxidative damage
Zubáňová, Veronika ; Kuchařová, Monika (vedoucí práce) ; Nováková, Veronika (oponent)
Cieľ práce: Oxidatívne poškodenie je jedným z najčastejších typov poškodenia bunkových komponent, ktorý vedie k oxidácii lipidov, proteínov ale aj molekúl DNA (deoxyribonukleová kyselina). V dôsledku toho dochádza k vyššiemu výskytu rôznych patológií ako sú ateroskleróza, neurodegeneratívne ochorenia, rakovina alebo diabetes. V našej štúdii sme sa zamerali na vplyv celkovej anestézie na poškodenie DNA počas menšej operácie s použitím techniky kométovej analýzy. Metódy: Základným princípom tejto metódy je fixácia buniek (lymfocytov) v agaróze, ich lýza pre odstránenie membrán, inkubácia so špecifickými enzýmami a elektroforéza uvoľnených bunkových jadier. Počas elektroforézy sa voľné nízkomolekulárne a negatívne nabité fragmenty DNA pohybujú smerom k anóde, čo spôsobuje tvorbu typického kométového tvaru bunky. Na konci boli gély nafarbené etídiom bromidu (DNA interkalačná farbička) a vizualizované. Výsledky: Skúmali sme jednoreťazcové zlomy a, s použitím modifikovanej metódy s využitím špecifických enzýmov na detekciu špecifických lézií, tiež oxidované puríny a pyrimidíny. Navýšenie DNA poškodenia, určené intenzitou chvosta kométy, bolo kvantifikované použitím LUCIA Comet Assay (Laboratory Imaging, Czech Republic) softvéu pre obrazovú analýzu. Záver: Výsledky boli použité na porovnanie poškodenia...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 60 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.