Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 367 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení mikroprvků v mléce pomocí ICP-OES po extrakci technikou DGT
Habartová, Aneta ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením mikroprvků (Cd, Co, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb a Zn) v mléce pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) po extrakci technikou difúzního gradientu v tenkém filmu (DGT) za použití sorpčního gelu obsahujícího sorbent Chelex 100 a agarózového difúzního gelu. Optimalizace techniky DGT v modelových roztocích kovů proběhla pomocí doporučovaných základnách testů. Poté byla ověřena výkonnost techniky DGT v matrici zředěného mléka. Při analýze reálného vzorku mléka byl stanoven pouze Zn o koncentraci 3,74 ± 0,02 mg/l. Ostatní mikroprvky v připraveném eluátu byly na hranici nebo pod limitem detekce instrumentální metody. Dosažené výsledky byly porovnány s analýzou mléka po mikrovlnné digesci na ICP-OES, avšak i tyto výsledky se nacházely pod limitem detekce přístroje. Naměřen byl pouze Zn o koncentraci 3,91 ± 0,16 mg/l. Pro budoucí analýzu vybraných mikroprvků v mléce technikou DGT je třeba další optimalizace prekoncentrační techniky, příp. použití citlivější instrumentální metody.
Nutriční složení různých druhů mléka
Viznerová, Veronika ; Punčochářová, Lenka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo porovnání vybraných metod úpravy mléka pro prvkovou analýzu technikou ICP-OES. Pro validaci metody byl použit certifikovaný referenční materiál ERM®-BD150, který byl upravován pomocí mineralizace, přídavku činidel a pomocí disperze. Nejvyšší výtěžnost vápníku při validaci byla stanovena na 90,6 ± 8,6 % při přídavku činidla Triton X-100. Při analýze draslíku byla stanovena nejvyšší výtěžnost 89,5 ± 5,2 % mokrým rozkladem. Nejvyšší výtěžnost hořčíku byla stanovena na 120,1 ± 1,1 % po mikrovlnném rozkladu. Nejvyšší výtěžnost sodíku byla stanovena na 104,4 ± 4,8 % pomocí mokrého rozkladu a nejvyšší výtěžnost fosforu byla stanovena na 98,6 ± 4,5 % prostým ředěním. Na základě výsledků validace byly vybrány vhodné metody pro analýzu reálných vzorků mléka (mokrý rozklad, kyselá disperze, přídavek činidla Triton X-100). Pro analýzu byly použity vzorky čerstvého kravského, kozího a ovčího mléka z domácího chovu. V kozím mléce byly stanoveny nejvyšší koncentrace většiny prvků, a to konkrétně vápníku na 1 733 ± 126 mg.kg-1, draslíku na 1 840 ± 39 mg.kg-1, hořčíku na 252 ± 77 mg.kg-1, mědi na 1,41 ± 0,56 mg.kg-1, manganu na 0,54 ± 0,26 mg.kg-1 a zinku na 7,98 ± 1,33 mg.kg-1. V ovčím mléce byly stanoveny nejvyšší koncentrace sodíku na 515 ± 90 mg.kg-1, fosforu na 1 440 ± 100 mg.kg-1 a zinku na 7,98 ± 1,33 mg.kg-1. V kravském mléce bylo stanoveno nejvíce železa a to 5,27 ± 1,59 mg.kg-1. Pro analýzu ICP-OES se jeví jako nejlepší metoda úpravy vzorku použití kyselé disperze, jelikož koncentrace naměřených prvků byly nejvyšší. Spolehlivě však byly naměřeny pouze makroprvky a zinek a pro stanovení dalších biogenních prvků by bylo vhodnější zvolit citlivější techniku nebo prekoncentraci analytu ve vzorku.
Vliv věku při prvním otelení na mléčnou užitkovost holštýnských dojnic v konkrétním podniku
Landová, Valentýna
Bakalářská práce se zabývala vlivem věku při prvním otelení holštýnských dojnic na jejich následnou mléčnou užitkovost. V literární části byla popsána základní charakteristika holštýnského skotu, mléčná užitkovost, složení mléka a vlivy, které na mléčnou užitkovost působí. Dále byla podrobněji definována plodnost a reprodukce krav. Praktická část se uskutečnila v zemědělském podniku, který se nachází ve Středočeském kraji. Do hodnocení bylo zahrnuto celkem 52 holštýnských dojnic. Vybrané krávy byly rozděleny do čtyř skupin dle věku při prvním otelení (otelené do 21 měsíců, 22-23 měsíců, 24-25 měsíců a nad 26 měsíců). V práci byla využívána data z kontroly užitkovosti u holštýnských krav za jejich první laktaci. Mezi sledované parametry mléčné užitkovosti bylo zahrnuto množství nadojeného mléka, obsah tuku, bílkovin, laktózy, močoviny a počet somatických buněk. Byl sledován také efekt fáze laktace na vyjmenované parametry mléka. Nejnižší produkce mléka dosáhly krávy otelené ve věku do 21 měsíců (29,74 kg mléka). Naopak nejvyšší hodnotu nádoje měly krávy otelené ve věku nad 26 měsíců (33,52 kg mléka). Tento rozdíl byl shledán jako statisticky průkazný (p<0,05). Dále byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (p<0,05) mezi průměrným nádojem krav otelených ve věku do 21 měsíců a krav otelených ve věku 24-25 měsíců. Vliv věku při prvním otelení neměl statisticky průkazný rozdíl (p>0,05) na ostatní sledované obsahové složky mléka.
Zhodnocení provozních a ekonomických faktorů ovlivňujících výkupní cenu mléka na konkrétní farmě na Ukrajině
Orlov, Bohdan
Bakalářská práce pojednává o provozních a ekonomických faktorech, jež ovlivňují výkupní cenu mléka. Zajímala nás jedna konkrétní farma na Ukrajině. Mechanismy tvorby ceny by se naproti České republice potažmo Evropské Unii mohly lišit a tím pro nás byly zajímavé. Mezi sledované parametry bylo zahrnuto především: množství nadojeného mléka, obsah tuku a bílkovin, tržby v závislosti na množství a kvalitě vyprodukovaného mléka. Subjekt (vzorek) jsme vybírali neprav-děpodobnostním příležitostným výběrem. Jako objekt výzkumu posloužil podnik STOV im. Lesia Serdiuka, který se specifikuje na chov skotu holštýnského (ukrajinského černostrakatého) a ukra-jinského červenostrakatého plemene. Sběr dat se prováděl prostřednictvím telefonického rozho-voru a e-mailové komunikace, získána data byla následně zpracována dle běžných matematicko-statistických metod. Výsledky výzkumu naznačují silnou přímo-úměrnou souvislost mezi výkupní cenou mléka a koncentrací tuku a bílkovin, avšak, celkové tržby jsou ovlivněny spíše množstvím vyprodukovaného mléka než množstvím složek v něm obsažených.
Porovnání ekonomiky výroby mléka českého strakatého skotu na dvou farmách
Smolíková, Petra
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním ekonomiky výroby mléka českého strakaté skotu na dvou farmách. Vyhodnocení probíhalo na základě tříletých dat z daných podniků. Výsledky ukazují, že v chovech je rozdílnost v mléčné užitkovosti a nákladech, které vedou k rozdílnosti zisků. Data byla zpracována pomocí tabulek a grafů, které blíže specifikují ekonomiku krmného dne, výroby mléka, obratu jedné dojnice. Poslední část práce poukazuje na průměrné procentuální rozdělení nákladů výroby podniků. Celkové náklady na krmný den, litr mléka a dojnici tvořila částka v podnicích od 7, 82 Kč do 76 585, 11 Kč v závislosti na sledovaném faktoru a podniku. Hlavní procenta nákladů tvořily výdaje za krmivo a stelivo v průměru 53, 78 %, dále pracovní výlohy 14, 05 % a odpisy krav 13, 22 %. Velikosti podniků byla od 378 do 520 kusů krav, kdy dojivost ve sledovaných letech dosahovala denního nádoje 16, 58 až 24, 32 litrů mléka na dojnici. V závěru jsou formulovány zjištěné výsledky a doporučení pro zlepšení ziskovosti farem.
Výživa koz
Kopecká, Michaela
Cílem práce je seznámit s hlavními zásadami a druhy krmiv ve výživě koz. Práce se zaměřuje především na výživu mléčných koz a vlivy působící na produkci mléka. Kozí mléko je surovina, jejíž kvalita je závislá na výživě. Kromě mléčných koz se práce také zabývá složením krmiv a jednotlivými krmnými dávkami. Výsledkem této práce jsou utříděné informace o existujících plemenech koz, krmivech vhodných i nevhodných pro výživu koz a krmných dávkách. Složení krmných dávek je závislé na několika faktorech. Hlavním rozlišením je věk zvířete. Kůzlata jsou krmena jinak než dospělé kozy. Dalším klíčovým faktorem je fyziologický stav koz. Z ostatních faktorů ovlivňujících výživu koz lze zmínit roční období, podle něhož se určuje letní a zimní krmná dávka. Aby výživa byla komplexní a dosahovala požadovaných výsledků, je zapotřebí zohledňovat všechny faktory.
Reprodukční a užitkové vlastnosti dojnic
Leznová, Sára
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení reprodukčních a užitkových vlastností dojnic. Práce se zabývá porovnáním parametrů užitkovosti a reprodukčními vlastnostmi dojeného skotu. V první části jsou shrnuty základní reprodukční ukazatelé. V další části práce se pojednává o mléku a jeho obsahu složek a jeho kvalitu, na což navazuje kapitola mléčné užitkovosti. Produkce a spotřeba mléka je v práci zhodnocena jak v rámci České republi-ky, tak i celosvětově. V praktické části byly vyhodnoceny tyto reprodukční ukazatele: Inseminační interval, servis perioda, inseminační index a mezidobí. Úroveň vybraných reprodukčních a užitkových ukazatelů byla analyzována za jednotlivé́ skupiny dojnic dle ročního období v jednom roce.
Pozice a výkonnost zemědělského podniku v současném prostředí agrobyznysu České republiky
Hrdličková, Lucie
Diplomová práce se věnuje pozici a výkonnosti zemědělského podniku v současném prostředí agrobyznysu České republiky. V práci je charakterizován vybraný zemědělský podnik, kterým je PROAGRO Radešínská Svratka, a.s. Předmětem podnikání je rostlinná, živočišná a ostatní výroba. Významným odvětvím zemědělského podniku je komodita mléko a produkce bioplynu. Pro vyhodnocení ekonomické situace podniku byly použity vybrané ukazatele finanční analýzy. Na jejich základě je možné konstatovat, že podnik se nachází v přijatelné finanční situaci. Na podněty z vnějšího prostředí dokáže prostřednictvím svých strategických rozhodnutí vhodně reagovat. Práce upozorňuje na hlavní milníky strategických rozhodnutí a jejich příčiny. Zamýšlí se také nad možnými budoucími hrozbami.
Technologie výroby a hodnocení jakostních parametrů bílých sýrů v solném nálevu
Mištová, Dominika
Tato diplomová práce se zabývá technologií výroby a hodnocením jakostních parametrů u bílých sýrů v solném nálevu. U jednotlivých zástupců jsou zde popsány vlastnosti, původ, technologické postupy při výrobě a také vzájemné rozdíly. Cílem práce bylo provést senzorické hodnocení a stanovení fyzikálně-chemických parametrů. Tato kritéria byla stanovena jak u vybraných zástupců bílých sýrů v solném nálevu dostupných na českém trhu, tak u vlastních vzorků vyrobených v poloprovozních podmínkách. Dílčím cílem bylo vzájemné porovnání, a to jak jednotlivých vzorků mezi sebou, tak komerčně dostupných vzorků s údaji uvedenými na obalu od výrobce. Při porovnání výsledků analýzy s údaji uvedenými na obalu, byl obsah bílkovin a tuku v obou případech komerčně dostupných vzorků vyšší, než bylo deklarováno výrobcem. Zato průběh prokysání u vyráběných sýrů byl nedostačující.Výsledky titrační kyselosti vyrobených vzorků sýrů se lišily téměř o polovinu od sýrů zakoupených na tuzemském trhu.
Infekční mastitidy skotu a jejich současná problematika
Pavezová, Natálie
Tématem bakalářské práce jsou infekční mastitidy skotu a jejich současná problematika. Je zde popsána samotná anatomie mléčné žlázy, rozdělení mastitid, vybrané patogeny, které infekční mastitidu způsobují a jejich prevence a léčba. Mastitida neboli zánět mléčné žlázy v současné době představuje jedno z největších rizik pro chovatele dojného skotu. Je hlavní příčinou ekonomických ztrát v mlékárenském průmyslu, neboť mléko má špatnou kvalitu a jeho produkce je snížená. Onemocnění je ovlivněno mnoha faktory, jak enviromentálními, které jsou způsobeny především okolním prostředím jako je například špinavá podestýlka anebo faktory infekčními, kde k nákaze dochází hlavně na dojírně. Výsledkem této práce je tedy přehled významných infekčních mastitid, a to jak v oblasti prevence, tak i léčbě a kontrole. Nejdůležitější je se zaměřit na prevenci tohoto onemocnění, neboť je lepší než léčba samotná, která může mít fatální následky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 367 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.