Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 168 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kvalitativní parametry a využití masa nutrie říční
Neudertová, Karolína
Cílem bakalářské práce Kvalitativní parametry a využití masa nutrie říční bylo vypracovat literární rešerši se zaměřením na využití masa nutrie říční v České republice a ve světě. Chov nutrií má v Česku dlouhodobou tradici. Dříve byl primárně zaměřen na produkci kvalitních kožešin a vedlejším produktem bylo maso a tuk. Maso nutrie je často vyhledáváno v rozvojových oblastech, jako je Afrika nebo Asie, kde nutrií maso zvyšuje potravinovou soběstačnost některých zemí. Z evropských zemí má maso a výrobky z nutrie svoje místo na trhu ve Francii. Jatečně upravená těla nutrie neobsahují hlavu, kůži, pohlavní orgány, močový měchýř, gastrointestinální trakt, distální části nohou, orgány hrudního koše, játra, ledviny a peritoneální tuk. Obsah bílkovin v mase nutrie se pohybuje od 19,2 do 25,5 % a obsah tuku se pohybuje od 4 do 10 %. Maso nutrie má vyšší obsah kolagenu než maso králičí, takže je křehčí, a u spotřebitelů proto vyhledávané. Maso je kvůli vyššímu množství peritoneálního tuku charakterizováno jako křehké. Vykazuje nízkou intenzitu vůně a chuti, proto je důležitá vhodná kulinární úprava. Z technologických parametrů má maso nutrie vyšší hodnoty pH a tmavší barvu.
Zvěřina jako surovina pro výrobu masných výrobků
Greplová, Jana
Téma bakalářské práce je Zvěřina jako surovina pro výrobu masných výrobků. V práci jsou definovány pojmy maso, zvěř a zvěřina. Je zde popsáno rozdělení zvěře, způsob lovu a jeho vliv na kvalitu a hygienu zvěřiny. Srovnává biologická a fyzikální rizika, která mohou být nebezpečná pro konečného spotřebitele. Nachází se zde schéma masné výroby a možné finální výrobky ze zvěřiny. Vlivu náboženství se věnuje samostatná kapitola, která popisuje speciální požadavky na usmrcení zvířat a jejich následnou konzumaci u jiných kultur.
Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků
Navrátilová, Eliška
Diplomová práce je vypracována na téma Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků. V rámci experimentu byla sestavena kontrolní a pokusná skupina býčků. Býčci byli krmeni stejnou základní krmnou dávkou. Pokusná skupina měla tuto dávku obohacenou o přídavek vitamínu E a selenu. Celý experiment trval po dobu 90 dní. Býčci byli váženi v měsíčních intervalech. Po ukončení experimentu byli býčci poraženi na jatkách. Ze svalu byly odebrány vzorky, které byly zabaleny a uloženy do lednice. Jednotlivé analýzy probíhaly celkem 4 týdny, od 0. týdne po 4. týden zrání. Analýza na obsah selenu a senzorické vlastnosti masa byla provedena na začátku a na konci zrání. Z výsledků vyplývá, že přídavek selenu a vitamínu E do krmné dávky neměl vliv na hmotnost a přírůstky. Obsah selenu v mase u pokusné skupiny byl vyšší a v průběhu zrání vzrůstal, zatímco u skupiny kontrolní byl nižší a postupně klesal. S růstem obsahu selenu v mase se zlepšovaly i hodnocené senzorické parametry, zatímco u kontrolní skupiny byly výsledky v 1. a 4. týdnu zrání podobné.
Nutriční porovnání potravin živočišného a rostlinného původu
Tichá, Kateřina ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Nahrazování potravin živočišného původu jejich rostlinnými alternativami je běžné u některých alternativních směrů stravování, ale rostlinné náhražky stále častěji konzumují i běžní spotřebitelé. Cílem této diplomové práce bylo porovnat potraviny živočišného původu s jejich alternativami a zhodnotit, jak je odborná a laická veřejnost informována o rozdílech mezi nimi. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 223 respondentů, z nichž 136 nemělo žádné vzdělání v oblasti výživy. Výsledky ukázaly, že informovanost laiků o nutričním složení rostlinných alternativ potravin živočišného původu je významně nižší než u odborníků. Odborníci také častěji věnují pozornost informacím na etiketách potravin a hodnotí své stravování jako zdravější než laická veřejnost. Vzdělání v oblasti výživy naopak nemělo významný vliv na zkušenosti s alternativními směry stravování ani na frekvenci konzumace rostlinných alternativ živočišných produktů. V rámci praktické části této práce byl proveden i průzkum trhu. Bylo zjištěno, že rozdíly ve složení a nutričních hodnotách nejsou jen mezi potravinami živočišného původu a jejich alternativami, a také mezi jednotlivými rostlinnými náhražkami. Z rostlinných alternativ mléka lze nejlépe hodnotit sójové nápoje, které se množstvím bílkovin téměř vyrovnají mléku a mají nižší podíl...
Obsah rizikových prvků v krmivech pro psy a kočky
Hrabalová, Karolína ; Slavíková, Zuzana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením rizikových prvků, konkrétně rtuti, arsenu, kadmia a olova v krmivech určených pro psy a kočky. Koncentrace rtuti byla stanovena pomocí techniky AAS a koncentrace arsenu, kadmia a olova byla stanovena metodou ICP-MS po mikrovlnném rozkladu vzorků s využitím minerálních kyselin. Celkem bylo analyzováno 30 vzorků krmiv. Ve většině vzorků byly koncentrace sledovaných prvků nižší než maximální přípustné hodnoty dané Nařízením Komise EU, dva vzorky požadavky nařízení nesplnily. Koncentrace rizikových prvků v krmivech, kromě arsenu nezávisela na druhu masa použitého v krmivu. Krmiva obsahující rybí maso vykazovaly prokazatelně vyšší koncentrace arsenu než krmiva s jiným masem. Vzhledem k relativně nízkému podílu masa v krmivech a vzhledem k celkově nižším koncentracím rizikových prvků v mase lze předpokládat, že za zvýšené koncentrace rizikových prvků v krmivech je zodpovědná rostlinná nebo jiná složka krmiva, případně technologie výroby krmiva.
Vliv techniky lovu na vybrané parametry masa
ČERNÁ, Barbora
Cílem diplomové práce bylo porovnání texturních vlastností daňčího masa pocháze-jícího z farmového chovu v závislosti na zvoleném způsobu porážky, dále byl posu-zován vliv pohlaví zvířat a také příkrm matek v laktaci. Začátek literárního přehle-du je věnován chemickému složení masa, dále jsou popsány vybrané technologické a organoleptické vlastnosti masa. V závěru literární části jsou shrnuty informace o farmových chovech zvěře. V praktické části diplomové práce je představen farmový chov daňků rodiny Friedbergerových. Poté jsou uvedeny výsledky z analýzy chemického složení dan-čího masa s následným posouzením výskytu kvalitativních změn v textuře masa v závislosti na sledovaných faktorech.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 168 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.