Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalitativní parametry a využití masa nutrie říční
Neudertová, Karolína
Cílem bakalářské práce Kvalitativní parametry a využití masa nutrie říční bylo vypracovat literární rešerši se zaměřením na využití masa nutrie říční v České republice a ve světě. Chov nutrií má v Česku dlouhodobou tradici. Dříve byl primárně zaměřen na produkci kvalitních kožešin a vedlejším produktem bylo maso a tuk. Maso nutrie je často vyhledáváno v rozvojových oblastech, jako je Afrika nebo Asie, kde nutrií maso zvyšuje potravinovou soběstačnost některých zemí. Z evropských zemí má maso a výrobky z nutrie svoje místo na trhu ve Francii. Jatečně upravená těla nutrie neobsahují hlavu, kůži, pohlavní orgány, močový měchýř, gastrointestinální trakt, distální části nohou, orgány hrudního koše, játra, ledviny a peritoneální tuk. Obsah bílkovin v mase nutrie se pohybuje od 19,2 do 25,5 % a obsah tuku se pohybuje od 4 do 10 %. Maso nutrie má vyšší obsah kolagenu než maso králičí, takže je křehčí, a u spotřebitelů proto vyhledávané. Maso je kvůli vyššímu množství peritoneálního tuku charakterizováno jako křehké. Vykazuje nízkou intenzitu vůně a chuti, proto je důležitá vhodná kulinární úprava. Z technologických parametrů má maso nutrie vyšší hodnoty pH a tmavší barvu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.