Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  předchozí11 - 18  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Způsoby snížení a zvýšení obsahu kyselin ve víně
Holakovský, Jiří
Práce se zabývá problematikou snižování a zvyšování kyselin ve víně. V práci jsou popsány jednotlivé významné kyseliny, kterých se jednotlivé zásahy týkají. Je také popsán legislativní rámec vymezující tyto povolené enologické zásahy. V poslední části práce jsou popsány jednotlivé metody a jejich popis provedení pro dosažení požadovaného zásahu do množství kyselin ve víně.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Dolinajová, Barbora
Cílem mé bakalářské práce je porovnat teoretický a praktický pohled na význam odlistění révy a vliv jeho provedení a zvoleného termínu na kvalitativní parametry hroznů, zejména cukernatost a kyseliny. Bakalářská práce také poukazuje na význam odlistění v otázce prevence proti houbovým chorobám, negativním důsledkům slunečního záření, tak podporu optimálního mikroklimatu.
Vliv odlistění révových keřů bílých odrůd na regulaci cukernatosti a kyselin v hroznech
Holešinský, Radim
Cílem bakalářské práce bylo zjištění, jaký vliv má odlistění zóny hroznů na regulaci cukernatosti a obsahu a složení kyselin v hroznech. V úvodu je popsán význam a funkce listové plochy. Následuje popis složení bobule. Základní cukry a kyseliny, jejich vývoj v bobuli během vegetace a dopad cukrů a kyselin na kvalitu vína. V další kapitole je význam agrotechnických zásahů podílejících se na tvorbě listové plochy. V závěru je popsáno odlistění zóny hroznů. Co znamená odlistění, jaké jsou nejvhodnější termíny, rozsah odlistění a jeho intenzita a doporučení odlistění v praxi.
Studium procesu zrání a uchovávání ovoce
Langová, Jiřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Během zrání a skladování ovoce dochází k mnoha změnám. Studovaným ovocem byla jablka čtyř odrůd: Šampion, Glostr, Golden Delicious a Idaret. U jablek bylo sledováno množství redukujících cukrů, celkové množství cukrů, množství kyselin, refraktometrická sušina a ztráty škrobu. Porovnávány byly změny jednotlivých parametrů, rozdíly mezi odrůdami a odlišnosti při skladování. Parametry byly měřeny od poloviny srpna 2008, kdy jablka dozrávala na stromě. Po sklizni byla uskladněna v chladícím boxu při 2 – 3 °C a při laboratorní teplotě 20 – 23 °C. Jablka uskladněná v chladícím boxu byla měřena do konce března 2009 a jablka při laboratorní teplotě do začátku ledna 2009. Celkové množství cukrů u všech odrůd do sklizně stoupá, zatímco po utržení ze stromu klesá. Množství redukujících cukrů pozvolna stoupá a po utržení ze stromu výrazně klesá při uskladnění při 20 – 23 °C. V chladícím boxu nadále stoupá a to do konce listopadu, poté také dochází k poklesu. Ztráty škrobu jsou výrazné a urychlí se po sklizni. Množství kyselin také po celou dobu klesá a refraktometrická sušina má stoupající tendenci. U všech odrůd dochází k výraznějším změnám při skladovaným při 20 – 23 °C. Teplota tedy výrazně ovlivňuje zpracování cukrů a kyselin při dýchání plodů.
Difúze v huminových gelech
Královič, Michal ; Pospíšilová, Ľubica (oponent) ; Klučáková, Martina (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem difúze iontů těžkých kovů v huminových gelech. Úkolem bylo ověřit, do jaké míry má methylace huminových kyselin vliv na adsorpci kovových iontů. Jako kovové ionty byly použity nikelnaté a měďnaté kationty. Data byla získána spektrofotometrickým měřením absorbance roztoků ve zdrojové a příjmové komoře difúzní cely.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Soós, Tomáš
Cieľom bakalárskej práce bolo naštudovať problematiku vplyvu odlistenia zóny strapcov na kvalitatívne parametre hrozna a na základe pokusu podporiť alebo polemizovať s doterajšími zisteniami v tejto oblasti (kapitola 3). Pokus vychádzajúci z poznatkov uvedených v dostupnej literatúre sa uskutočnil na odrode Veltlínske zelené v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v Slovenskej republike v roku 2013. Na pokusnej ploche boli vybrané riadky, v ktorých prebehlo odlistenie vždy v inom termíne (pred kvitnutím, krátko po odkvitnutí, dva termíny v čase dozrievania hrozna). Zistené hodnoty kvalitatívnych parametrov hrozna boli porovnávané s kontrolným variantom, ktorý nebol odlistený (kapitola 4 a 5). Výsledky pokusu podporili doterajšie zistenia o vplyve odlistenia na cukornatosť. Pri odlistení vykonanom krátko po odkvitnutí došlo k významnému zvýšeniu cukornatosti (o 3,5 °NM). Čo sa týka obsahu kyselín, medzi jednotlivými variantmi odlistenia a kontrolnou variantou nebol významný rozdiel. V prípade všetkých variantov mal tento optimálne hodnoty. Odlistenie krátko po odkvitnutí aj odlistenie na začiatku dozrievania hrozna zvýšilo hodnoty asimilovateľného dusíka. Odlistenie krátko po odkvitnutí teda zvýšilo kvalitu hrozna, keďže iba hrozno z odlistenej vinice dosiahlo vo vzťahu k ostatným parametrom žiaducu cukornatosť a malo vyhovujúcejší obsah asimilovateľného dusíka.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   předchozí11 - 18  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.