Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  předchozí11 - 18  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ekologické směry ve vinohradnictví a jejich vliv na jakost výsledných produktů
Špetík, Adam
Cílem této bakalářské práce bylo porovnat ekologické směry, jak ve vinohradnictví, tak ve vinařství v České republice. V současné době se každým dnem stupňuje tlak na ochranu životního prostředí, což vede i ve vinohradnictví a vinařství k upřednostňování šetrnějších alternativ výroby. Práce je zaměřena na vysvětlení rozdílů mezi jednotlivými směry, podmínky pěstování a ošetřování. Mezi podmínky patří spousta aspektů, od výběru vhodného místa až po správný systém ochrany rostlin. U systému integrované produkce, ekologické produkce i biodynamické produkce jsou přesně vymezeny směrnicemi a legislativou povolené i zakázané prostředky, pěstební opatření i sklepní technologie. Výsledný produkt, tedy hrozen a z něho vyrobený meziprodukt a dále víno je značně ovlivněno postupem při ochraně rostlin ve vinici i zásahem vinaře ve sklepě a má výrazný vliv na kvalitu a jakost tohoto rostlinného zdroje.
Znojemsko, jeho integrovaná produkce a bioprodukce révy vinné
Čurdová, Jiřina
Cílem této bakalářské práce na téma Znojemsko, jeho intergrovaná produkce a bioprodukce révy vinné je zhodnotit celkovou produkci a význam integrované produkce a bioprodukce hroznů révy vinné na Znojemsku. Popsána je historie vinohradnictví a vinařství ve Znojemské vinařské podoblasti, vinařská legislativa a systémy pěstování vinné révy v ČR. Pozornost byla věnována charakteristice Znojemské vinařské podoblasti, přírodním, geologickým a klimatickým podmínkám. V samostatné práci jsem shromáždila získaná data o Znojemské vinařské podoblasti a vypracovala z nich tabulkový a grafický přehled, popsány zde byly vinařské obce, charakteristické odrůdy pro Znojemsko s průměrnými hodnotami sklizně. Dále jsem představila dva podniky zabývající se integrovanou produkcí (Zemědělské družstvo Hodonice a Vinné sklepy Lechovice, spol. s.r.o.) a jeden podnik hospodařící ekologickou produkcí vinné révy (Vinařství Barabáš), které jsou klíčové pro Znojemsko. Také jsem představila dvě vinařství, která se zabývají malovýrobou vína ve znojemské vinařské podoblasti a uvedla získané hodnoty ze sklizně hroznů vinné révy (Vinařství Sádek, s.r.o. a Vinařství rodiny Čurdovi).
Integrovaná produkce ovoce a zeleniny v ČR
KOŽUŠNÍKOVÁ, Eva
Cílem této diplomové práce bylo vymezit problematiku integrované produkce, podmínek pěstování a rozsahu produkce na území ČR. Za tímto účelem bylo provedeno dotazníkové šetření na úrovni spotřebitelů, uvedeny příklady správné praxe z vybraných produkčních oblastí a popsáno uplatnění integrované produkce ve vybraných maloobchodních formátech.
Stanovení kovů ve vinné révě pěstované různými způsoby
Kubicová, Lenka ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit koncentrace vybraných kovů (As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Mo, Ni, Se, Sn, Sr, Pb, V, Zn) v listech a hroznech révy vinné pocházejících z ekologického zemědělství a z integrované produkce a na základě naměřených výsledků posoudit vliv použité agrotechniky na kvalitu révy vinné a hroznů révy vinné. Obsah prvků byl stanoven hmotnostní spektrometrií s indukčně vázáným plazmatem (ICP/MS) po předchozí mineralizaci vzorků v mikrovlnné peci. Koncentrace sledovaných prvků v listech a hroznech pocházejících z ekologického a integrovaného zemědělství se výrazně nelišila, pouze v případě mědi byly naměřeny vyšší koncentrace u vzorků pocházejících z ekologického zemědělství. Tento rozdíl je patrně způsoben rozdílnými povolenými dávkami ochranných prostředků na bázi mědi v ekologickém a integrovaném zemědělství.
Integrované ovocné sady
BLAŽEK, Zdeněk
Cílem této práce je přiblížit problematiku ovocných sadů v integrované produkci a podchytit praktické zkušenosti ovocnářů, kteří v tomto oboru dlouhodobě podnikají. Ze získaných informací bylo formulováno Doporučení pro všechny začínající fyzické i právnické osoby, kteří se chtějí tímto odvětvím zabývat. Sledovaná území se nacházejí v šumavském podhůří prachatického a klatovského okresu. Metodicky byla zvolena případová studie. Výsledky byly získány pomocí polostrukturovaných rozhovorů u třech vybraných respondentů. Proběhly 3 rozhovory s otevřenými otázkami, přičemž každý rozhovor obsahoval 9 otázek se zaměřením na zakládání ovocných sadů, následnou péči o ně a ekonomickou rentabilitu. Návštěvy u jednotlivých pěstitelů probíhaly v období od dubna do listopadu 2014. Získané informace byly kvalitativně analyzovány. Ze získaných výsledků vyplynula tato doporučení: průzkum trhu se zaměřením na konkrétní ovocný druh, vhodný výběr pozemku a sadby, ošetřování sadů při dodržování daných metodických postupů, odbornost a celoživotní vzdělávání pěstitele. Průměrné náklady spojené s obhospodařováním sadu za všechny 3 pěstitele se pohybovaly ve výši 41 000 Kč/ha, což činí 60%. Průměrný zisk z produkce a dotačních tiulů za všechny 3 pěstitele se pohyboval ve výši 27 000 Kč/ha. tj. 40%. Náklady převyšovaly výnosy o 20%. Pěstitel č.1 byl ve ztrátě 14 000 Kč/ha, pěstitel č. 2 byl ve ztrátě 11 5000 Kč/ha a pěstitel č. 3 byl ve ztrátě 17 500 Kč/ha. Výnosy z produkce a dotačních titulů pokryly náklady v roce 2014 jen z části, což je značně nerentabilní.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   předchozí11 - 18  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.