Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 41 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrokoberce zastudena
Koudelka, Tomáš ; Stehlík,, Dušan (oponent) ; Hýzl, Petr (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na technologii kalových vrstev, konkrétně na mikrokoberce prováděné za studena. V teoretické části jsou rozebrány jednotlivé problematiky týkající se této technologie: složení, výroba, vliv na životní prostředí, skladování, provádění a návrh směsi. Praktická část práce popisuje výsledky získané z provedených zkoušek koheze, opotřebení, konsolidace a štěpitelnosti na směsi mikrokoberce. Při provedených zkouškách se měnila teplota asfaltové emulze a kameniva ve směsi.
Studium kinetické stability hrubodisperzních suspenzí s magnetoreologickými vlastnostmi
Vlachová, Kristýna ; Kráčalík, Milan (oponent) ; Smilek, Jiří (vedoucí práce)
Sedimentace částic v magnetoreologických (MR) kapalinách je nežádoucí pro mnoho technologických aplikací. Proto bylo navrženo několik způsobů, jak lze této nestabilitě předcházet. Jednou z možností, kterou se zabývá tato diplomová práce, je přídavek vhodného aditiva. Na základě dostupné literatury byla k danému tématu vypracována rešeršní studie, podle které byl navržen postup pro experimentální část. Byly připraveny dva typy MR kapalin, které se lišily složením i metodou přípravy. První suspenze obsahovaly emulzi typu voda v oleji jakožto nosnou kapalinu a aditiva Span 80 a Tween 80. U druhých tvořila kontinuální fázi směs ložiskových olejů a MR kapalinu stabilizoval přídavek organojílu. V obou případech byly použity částice z karbonylového železa o průměru 1,8–2,3 µm. Kinetická stabilita připravených MR kapalin byla detailněji sledována a porovnávána pomocí analytické odstředivky.
Vliv vybraných aktivních látek na vlastnosti gelových a emulzních kosmetických základů
Gardoňová, Lenka ; Pekař, Miloslav (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce studuje problematiku vybraných aktivních látek v kosmetických emulzích a gelech. Byla provedena jejich základní charakteristika - rozdělení a vlastnosti kosmetických emulzí a gelů, u každé z aktivních látek jsou popsány její způsoby přípravy, účinky na pokožku a podmínky, které by je mohly ovlivnit. V experimentální části byla popsána příprava gelových a emulzních základů, do kterých byly přidány jednotlivé aktivní látky – pupalkový olej, konopný olej, extrakt z šalvěje lékařské, extrakt z kostivalu lékařského a mořská sůl. Vlastnosti kosmetických gelových a emulzních základů s přídavkem těchto aktivních látek jsou závislé na teplotě a způsobu skladování, množství světla, způsobu přípravy a jiných podmínkách. Působením těchto faktorů může docházet ke změnám jejich stability, a tím ke ztrátě jejich kosmetických účinků na pokožku. Na základě provedeného reologického měření (oscilační a tokové měření), měření hodnot pH a senzorického hodnocení bylo určeno, zda došlo ke změně vlastností zkoumaných vzorků. Měření bylo provedeno v určitých časových intervalech a byly sledovány vlastnosti jak za laboratorní teploty 23±2 °C, tak po vystavení vzorků teplotnímu režimu 37 °C v termostatu. Na základě provedených měření bylo vyhodnoceno, že nejstabilnější vlastnosti vykazoval kosmetický gelový základ s přídavkem extraktu z šalvěje lékařské.
Příprava a charakterizace magnetoreologických suspenzí s vysokou sedimentační stabilitou
Oharek, Lukáš ; Krouská, Jitka (oponent) ; Smilek, Jiří (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce se zaměřuje na přípravu magnetoreologických suspenzí s vysokou sedimentační stabilitou. Teoretická část obecně popisuje tyto suspenze a jejich vlastnosti, zaměřuje se také na možnosti zlepšení sedimentační stability například modifikací povrchu částic či přídavkem aditiv. Rovněž byla vypracována rešerše na téma přípravy sedimentačně stabilních magnetoreologických suspenzí. V experimentální části byly připraveny dva druhy magnetoreologických suspenzí. První druh suspenze byl složen z emulze typu „voda v oleji“ a částicemi karbonylového železa, které byly modifikovány chemisorpcí tenzidu Tween 80. Další typ suspenze obsahoval tixotropní organojíl spolu s neupravenými železnými částicemi. U obou těchto typů magnetoreologických suspenzí byl optimalizován postup jejich přípravy, spolu se složením nosných kapalin pro přípravu sedimentačně nejstabilnější magnetoreologické suspenze. Z měření sedimentační stability disperzním analyzátorem byl potvrzen pozitivní vliv modifikace částic i přídavku tixotropního činidla na sedimentační stabilitu suspenzí.
The preparation of stable nature BB creams and determination of its properties
Marčanová, Milada ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
The aim of this diploma thesis was create a natural BB cream that, in addition to sufficient hydration, would protect the skin from sunlight, unify its colour tone and at the same time sufficiently cover any imperfections. After proposition a suitable recipe, it was necessary to determine the stability of the prepared BB creams. The stability was evaluated by comparing the results from the dispersion analyser LUMiSizer at various temperatures and current load tests in an oven. The pseudoplastic properties were confirmed by the rheology characterization of the flow properties, which makes the BB cream a continuous layer on the skin after it is spread. In order to protect against sunlight, it was necessary to determine the SPF and measure the colour shades of the prepared BB creams for comparison with commercially available preparations.
Vliv doby míchání na stabilitu krémů
Grujić, Ksenija ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je založena na studiu vlivu doby míchaní a počtu otáček za minutu při připravování BB krémů. Literární rešerše této práce je zpracována na základě získaných informací o daném tématu. V této části práce jsou popsány základní pojmy a problematika tykající se disperzních soustav, emulzí, způsobů míchání a kosmetických přípravků. První segment experimentální části je založen na samotné přípravě BB krémů. Byl otestován vliv doby a rychlosti míchaní na stabilitu připravených vzorků. Stabilita vzorků byla otestována na analytické odstředivce LUMiSizer. Získaná data byla porovnána a zpracována.
Enkapsulace rostlinných extraktů s obsahem fenolických látek do nanočástic a nanovláken
Petrželková, Markéta ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce byla zaměřena na enkapsulaci extraktů s obsahem fenolických látek s cílem aplikovat tyto materiály v kosmetice. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a lipidové extrakty z kávy a kakaa. Všechny extrakty byly charakterizovány na obsah celkových polyfenolů a flavonoidů. Také byla stanovena jejich antioxidační aktivita a SPF. Vybrané extrakty byly následně enkapsulovány do liposomů a nanovláken z polyhydroxybutyrátu. U připravených liposomů byla provedena základní charakterizace, také byl sledován jejich SPF a antioxidační aktivita, přičemž nejvyšší antioxidační aktivitu i SPF měly liposomové částice obsahující ethanolové extrakty z kakaa. Liposomové částice byly následně aplikovány i do kosmetických emulzí. Tyto krémy vykazovaly vysokou antioxidační aktivitu i stabilitu stanovenou pomocí analytické centrifugace. Také připravená nanovlákna měla vysokou antioxidační aktivitu a bylo u nich potvrzeno pozvolné uvolňování aktivních látek. Na závěr byla na lidských keratinocytech testem cytotoxicity pomocí MTT testu potvrzena bezpečnost připravených nanomateriálů, které jsou tedy vhodné pro kosmetické aplikace.
Vývoj kosmetického krému vyhovující standardům certifikace CPK
Zinkovska, Natalia ; Hurčíková, Andrea (oponent) ; Smilek, Jiří (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je návrh receptury přípravy přírodních BB-krémů požadovaných vlastností (barevné odstíny, které budou vhodné pro středoevropský typ pleti; tokové vlastnosti, konzistence, roztíratelnost, stabilita). Experimentální část práce je především zaměřena na vývoj receptury BB-krémů. Bylo navrhnuto několik různých receptur lišících se disperzním prostředím (voda a aloe vera/voda ve vhodném poměru) a také byly vyvinuty tři různé barevné odstíny BB-krému. Připravené vzorky BB-krémů byly charakterizovány z hlediska tokových vlastností (viskozita), následně byly provedeny zrychlené testy stability pomocí analytické odstředivky LUMISizer, které byly korelovány se stresovými teplotními testy. Výsledky reologické analýzy ukázaly, že tokové vlastnosti krému jsou srovnatelné s běžně dostupnými komerčními přípravky. Stresové teplotní testy ukázaly, že připravené vzorky zůstávají stabilní během 4 cyklů změny teplot uchovávání (12 týdnů), zrychlené destabilizační testy provedené pomocí zařízení LUMISizer potvrdily jejich stabilitu. Barevné koordináty vyvinutých odstínů byly změřeny pomocí spektrofotometru a porovnány s komerčními analogy. Za účelem komplexní analýzy připravených BB-krémů byl vypracován dotazník pro senzorické ohodnocení přípravků. Průzkumu se zúčastnilo 25 respondentek různé věkové kategorie. Výsledky zhodnocení senzorických vlastností potvrdily, že krémy jsou vyhovující pro potenciální spotřebitele z hlediska jejich texturních vlastností.
Vývoj a hodnocení vybraných vlastností emulzního kosmetického přípravku
Kuchyňová, Jitka ; Souralová Popelková, Miriam (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Předložená práce se zabývala hodnocením vybraných vlastností emulzního přípravku Masky zklidňující, jejímž výrobcem je firma SynCare. Práce je především zaměřena na reologické vlastnosti výrobku. Základní reologické vlastnosti byly měřené v experimentální části pomocí Brookfieldova viskozimetru. Krátký náhled je i do oblasti termické analýzy, která může pomoci získat užitečné informace pro uskladnění přípravků při extrémně nízkých teplotách a rozvinout tak výrobu emulzí, které budou stálé při velice nízkých teplotách. Chemické vlastnosti přípravku Masky zklidňující jsou vyjádřeny pomocí popisu jednotlivých charakteristik kosmetických surovin v přípravku.
Fosfolipidy v potravinách
Zahradníková, Nikol
Podstatou této práce je poukázat na pestré účinky fosfolipidů, které jsou v současné době nedoceněny. Jelikož jsou fosfolipidy součástí všech buněčných membrán je první část věnována popisu jejich základní charakteristiky, trávení a biologického významu v živém organismu. Jednotlivé fosfolipidy se liší i benefity, které poskytují našemu organismu. Další část je zaměřena na význam využití v potravinářství. V tomto odvětví se fosfolipidy hojně využívají jako přídatné látky. Dále práce poukazuje na hlavní zdroje a výrobní proces lecitinu živočišného i rostlinného. Vzniklý lecitin pak prochází technologickou úpravou chemické struktury zvanou modifikace. Takto vzniklé modifikované lecitiny mají různá využití v potravinách. Následně se práce zabývá metodami stanovení fosfolipidů v potravinách. U nejpopulárnější metody HPLC-ELSD, je konkrétně popsán postup stanovení fosfolipidů ve vaječném žloutku a sóji. Závěrečná část práce je věnována fortifikaci potravin fosfolipidy a funkčním potravinám. Také se zde zmiňuje vzrůstající popularita nanoliposomů v potravinářství a legislativní požadavky na lecitin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 41 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.