Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  předchozí11 - 18  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti pěstování dřínu obecného ( Cornus mas. L.) v podmínkách ČR
Tomanová, Ladislava
Zhodnocení vysazeného sortimentu 5.odrůd dřínu na pokusné ploše ŠZP Žabčice. Literární přehled zaměřený na původ rozšíření druhu růstové vlastnosti.
Stanovení vybraných nutričních faktorů v některých druzích minoritního ovoce
Juráňová, Jana ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce je stanovení určených výživových parametrů ve vybraných druzích méně známého ovoce, konkrétně v 10 odrůdách rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.), ve 12 odrůdách dřínu obecného (Cornus mas L.) a v 6 odrůdách zimolezu kamčatského (Lonicera caerulea var. kamtschatica). V případě zimolezu kamčatského byly analyzovány úrody ze dvou po sobě následujícíh let (2011 a 2012). Teoretická část práce byla zaměřena na historické, morfologické, taxonomické a nutriční aspekty jednotlivých rostlin a potravinářské či farmaceutické využití. Značná část práce je věnována charakteristice a možnostem stanovení významných obsahových látek, jmenovitě kyselině askorbové a polyfenolickým sloučeninám, především antokyanům. Obsahem experimentální části byl popis metod a výsledky analýzy celkové sušiny, titrovatelných kyselin, celkových polyfenolů, celkových antokyanů a kyseliny askorbové v plodech vybraných odrůd výše uvedených ovocných druhů. Na základě naměřených výsledků byly jednotlivé odrůdy a druhy ovoce vzájemně porovnány a zhodnoceny.
Srovnání méně známých druhů ovoce z hlediska obsahu vitaminu C
Mařáková, Veronika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením obsahu vitaminu C v různých odrůdách dřínu obecného (Cornus mas) a jeřábu obecného (Sorbus aucuparia). V teoretické části jsou popsány botanické charakteristiky obou rostlin, rozšíření na území ČR a ve světě, způsoby rozmnožování, obsah zdravotně významných látek a význam obou rostlin v potravinářství. Pozornost je soustředěna na vitamin C, který se v jejich plodech nachází ve vysokém množství. Závěr teoretické části se zabývá různými metodami stanovení vitaminu C. Cílem experimentální části bylo porovnat obsah vitaminu C v jednotlivých odrůdách dřínu a jeřábu. Zvolená metoda stanovení vitaminu C vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (HPLC) s UV detekcí byla nejdříve ověřena na standardech. Poté byly stanoveny vybrané validační parametry této metody. Validovaná metoda byla použita ke stanovení obsahu vitaminu C v devíti odrůdách dřínu obecného a v šesti odrůdách jeřábu. Pro porovnání bylo také na některých vzorcích testováno stanovení celkového vitaminu C po redukci kyseliny dehydroaskorbové za pomoci dithiothreitolu (DTT).
Možnosti využití plodů méně známých keřovin
Mařáková, Veronika ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá dřínem obecným (Cornus mass). Úvodní část bakalářské práce pojednává o botanických charakteristikách dřínu: popis rostliny, její rozšíření, rozmnožování a stanoviště. Dále jsou popsány vybrané odrůdy, zemědělská výsadba dřínu, jeho sklizeň a zařazení do tržních druhů podle vyhlášky Ministerstva zemědělství. Pozornost je věnována účinným látkám obsažených v jeho plodech a to především vitamínu C, který je zde zastoupen ve vysokém množství. Tento keř obsahuje řadu dalších významných látek jako jsou přírodní barviva - antokyany, minerální látky, organické kyseliny, bílkoviny, pektiny, sacharidy, vláknina aj. Plody dřínu je možno zpracovat jak v potravinářském, tak farmaceutickém průmyslu. V závěru této bakalářské práce je zmíněno, jak je možno vitamin C izolovat pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Dalšími metodami, kterými lze stanovit vitamin C jsou titrační metoda, spektroskopická metoda, polarografická metoda a plynová chtomatografie.
Hodnocení růstových a sklizňových údajů netradičního ovocného druhu - dřínu obecného
Soporský, Marek
Tato práce je zaměřena na hodnocení růstových a sklizňových ukazatelů a fenologických fází ve výsadbě dřínu obecného. Hodnocení probíhalo na pokusném pozemku ŠZP v Žabčicích. Meření refrakce a obsahu vitamínu C potom v laboratoři Ústavu šlechtění a množení rostlin v budově A MENDELU. Získané hodnoty byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny a byly seřazeny do tabulek a grafů a popsány v textové části této práce. V průběhu pozorování byla pořízena fotodokumentace. Podle zjištěných skutečností je nyní možné vybrat odrůdu s největšími plody, odrůdu s nejvyšším výnosem sklizně, odrůdu s plody nejbohatšími na vitamín C a sušinu a odrůdu s největším přírůstkem kubatury keře. Pro sklizeň desertního ovoce s nejvyšší hmotností 1ks plodu a vysokým stupněm refraktometrické sušiny je vhodné vysadit odrůdu Jolico. Nejvyšší výnos sklizně z keře poskytla odrůda Vyšegorodský. Pro vysoký obsah vitamínu C a vysoký obsah sušiny je nejvýhodnější pěstování odrůdy Fruchtal. Pro rychlé přírůstky v dřevě je vhodné použít odrůdu Vydubecký. Dřín obecný je všestranně využitelný druh. Uplatnění najde jak v sadovnictví pro své vlastnosti, tvrdé a těžké dřevo, tak pro své ovoce, které je nutričně i chuťově velmi zajímavé. Významná je také jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. Jako ovocný druh však zatím není v naší zemi příliš rozšířený, což se zvýšením povědomí o jeho mnoha užitečných vlastnostech a také díky novým zajímavým odrůdám může snadno změnit.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   předchozí11 - 18  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.