Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Založení chovu koz - mladý zemědělec
Jaroš, Jaromír
Bakalářská práce na téma Založení chov koz mladý zemědělec ve své první části popisuje současnou situaci chovu koz v Evropské unii, ale zejména pak v České republice, kde podrobněji popisuje současné trendy. Hlouběji rozebírá a popisuje faktory, které působí na ekonomickou stránku chovů. Dále se také zabývá dotacemi plynoucími do tohoto citlivého odvětví zemědělství a příslušnou legislativou. V neposlední řadě se práce zaměřuje na založení modelu chovu z pohledu mladého zemědělce.
Chov koz zaměřený na produkci jatečných zvířat
Kovářová, Markéta
Tato bakalářská práce se zabývá chovem koz na produkci jatečných zvířat. V práci je popsána charakteristika vybraných masných plemen i plemen s kombinovanou užitkovostí koz, chovaných v České republice i ve světě, vhodných pro jatečné účely. Dále bylo úkolem uvést používané technologické systémy v chovech koz pro produkci masa. Způsoby chovu jsou uvedeny, popsány a specifikovány jejich požadavky. Je zde věnována pozornost správnému managementu stáda. Management stáda zahrnuje kritéria pro výběr chovných zvířat a reprodukci koz. Nejvíce se uplatňuje přirozená plemenitba, ale je zde popsána i inseminace. Důležitá je detekce říje a diagnostika gravidity. Březost končící porodem je pro chov významným obdobím. Proto je v práci detailně rozebrán porod a následné ošetření po porodu. Reprodukci koz uzavírá odchov a výkrm kůzlat. Další část práce se zaměřuje na masnou produkci, jatečnou hodnotu a popis složení a kvality masa u kůzlat i koz. V závěru práce se věnuji nástinu diplomové práce.
Chov burských koz v ČR
BUNKOVÁ, Olga
Plemeno burských koz pochází z Jihoafrické republiky, kde bylo vyšlechtěno z místních a několika evropských plemen koz. V České republice (ČR) jde o jediné chované plemeno koz s masnou užitkovostí. Burské kozy vynikají klidným temperamentem, učenlivostí, rychlým růstem, dobrou zmasilostí a vysokou plodností. Oproti jiným plemenům koz jsou navíc velmi přizpůsobivé vůči různým klimatickým podmínkám, lze je tedy chovat téměř ve všech částech světa. Od roku 2002, kdy byly burské kozy v ČR zařazeny do Kontroly užitkovosti (KU), jejich stavy každým rokem narůstají. Obliba chovu burských koz v ČR roste stejně jako poptávka po kozím mase, které je zajímavé svými dietetickými vlastnostmi. Bakalářská práce byla zaměřena na vypracování literární rešerše zabývající se především úrovní chovu burských koz na území ČR. Součástí bylo sledování a vyhodnocení úrovně vybraného stáda burských koz ze dvou chovatelských podniků. Získané informace o vývoji přírůstků a reprodukčních ukazatelů byly porovnány s celorepublikovými údaji o KU burských koz v minulých letech. V závěru práce jsou veškeré získané údaje o vybraných chovech zhodnoceny a na základě těchto výsledků byla navržena opatření vedoucí ke zlepšení stávající chovatelské úrovně burských koz v ČR.
Vyhodnocení užitkových vlastností vybraného chovu búrské kozy
KAHOUNOVÁ, Kristýna
Chov koz se v posledních letech stává stále oblíbenějším a v České republice se začínají rozšiřovat velkochovy. Kozy mají význam nejen pro krajinotvorbu, pro likvidaci nežádoucích keřů a vysokých invazních trav na pastvinách, ale chovají se také kvůli vysoce kvalitním produktům, jako mléko a kozí maso. Kozí mléko a výrobky z něj jsou významné díky jeho nutriční hodnotě a vysoké stravitelnosti. Kozí maso je jedno z nejkvalitnějších mas, díky nízkému podílu tuku a vysokému obsahu bílkovin. Pro jeho produkci je nejvhodnější masné plemeno koz búrských. Cílem práce je vyhodnotit úroveň masné užitkovosti ve vybraných chovech búrských koz a zhodnotit vývoj reprodukčních ukazatelů a přírůstků. Získané údaje jsou porovnány s celorepublikovými údaji a použity pro vyhodnocení sledovaných chovů. Závěrem je navrženo doporučení, jak zlepšit úroveň chovu a ekonomické ukazatele ve vybraných chovech.
Formation of the goat milk commodity chain in the economic context
Opletalová, Jana
Diplomová práce se zabývá formováním komoditního řetězce kozího mléka v ekonomickém kontextu. Vymezuje hlavní světová a evropská produkční centra s chovem a produkcí dané komodity. Hlavní důraz je kladen na český agrární sektor a umístění kozí produkce v rámci českého zemědělství. Identifikuje druhy podpory pro české chovatele koz z evropských a národních zdrojů. Práce definuje zastoupení koz společně s její mléčnou produkcí, v rámci systému ekologického zemědělství. Analytická část práce udává příklad konkrétní ekologické kozí farmy v České republice.
Možnosti rozvoje ekofarmy ve vybraném regionu
Kalinová, Alexandra
Cílem bakalářské práce je analyzovat možnosti a navrhnout doporučení pro rozvoj ekofarmy za pomoci průzkumu postojů a názorů spotřebitelů. Průzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření a byly získány primární informace, díky nimž bylo možno vymezit zájem a možnosti tržního zhodnocení produkce ekofarmy ZERLINA ve Zlínském kraji. S využitím analýzy dostupných sekundárních zdrojů byly popsány strategické cíle dané ekofarmy v regionu. Všechna zjištění jsou předložena v závěru práce a formou diskuze je navrženo doporučení pro další rozvoj ekofarmy.
Sledování jakosti kozího mléka různých malochovatelů
Svobodová, Vendula
Bakalářská práce se zabývá hodnocením jakosti kozího mléka u malochovatelů. V České republice má chov koz mnohaletou tradici. V posledních letech obliba kozího mléka roste a je vyhledáváno jako zdravá, dietní potravina. Důsledkem tohoto trendu je zvyšující se počet chovatelů a zejména malochovatelů koz. V bakalářské práci je zmíněn historický a současný stav chovu koz ve světě i v České republice. Je rozebráno složení kozího mléka a jeho vlastnosti a hygienické požadavky. Součástí práce je také laboratorní hodnocení mléka dvou plemen koz chovaných u malochovatele.
Minerální látky a vitaminy v kozím mléce
Moravcová, Gabriela
Bakalářská práce je na téma minerální látky a vitaminy v kozím mléce. V práci hodnotím situaci chovu koz v České republice, v Evropě a na úrovni celého světa, dle literárních pramenů. Jsou zde popsány zdroje jednotlivých vitaminu a minerálů v ostatních potravinách a jejich denní doporučené množství a jejich význam pro člověka. Bakalářská práce seznamuje čtenáře s problematikou zastoupení těchto složek v kozím mléce v závislosti na různých faktorech, jejich obsah se různě liší. V kozím mléce je, podle literárních zdrojů, v nejmenším množství zastoupen vitamin B12, a naopak koncentrace niacinu a vitaminu B6 je nejvyšší. Z hlediska minerálních látek je, podle literárních pramenů, kozí mléko bohaté na vápník a draslík, a naopak chudé je v koncentracích jódu a selenu.
Regionální trh vybranými bio komoditami: bio mléko
BEZEMKOVÁ, Aneta
Cílem diplomové práce byla analýza jihočeské ekologické mléčné produkce a distribuce biomléka. Práce se zaměřuje na faremní produkci, zpracovatelské využití, distribuční kanály a uplatnění na regionálním trhu. Prostřednictvím zpracování dat z databáze Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a dotazníkového šetření realizovaného na úrovni ekologických zemědělců hospodařících v Jihočeském kraji s platným certifikátem pro mléčnou produkci byl zhodnocen vývoj a současná tržní situace bio mléčné produkce v Jihočeském kraji.
Vyhodnocení masné užitkovosti vybraného chovu burské kozy
KAHOUNOVÁ, Kristýna
Chov koz je velmi vhodným zemědělským odvětvím do horských a podhorských oblastí. V posledních letech je stále oblíbenější. Nespornou výhodou chovu burských koz je údržba krajiny formou vypásání pozemku i v těžko dostupných lokalitách a likvidace náletových křovinných porostů. Bakalářská práce se zabývá vyhodnocením masné užitkovosti vybraného chovu burských koz. Cílem práce je, na základě vedené evidence z minulých let, zhodnocení přírůstků a reprodukčních ukazatelů. Závěrem lze nalézt doporučené opatření vedoucí ke zlepšení ekonomiky sledované farmy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.