Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 42 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vztah biochemických a fyziologických parametrů listu vybraných druhů trav k jejich kompetiční roli v reliktní krkonošské tundře.
Mamula, Petr Martin ; Lhotáková, Zuzana (vedoucí práce) ; Tylová, Edita (oponent)
Krkonošská arkto-alpinská tundra je oblast, která je součástí Krkonošského národního parku, s unikátním ekosystémem a biodiverzitou. Tato oblast byla v historii velmi zásadně ovlivněná zásahem člověka, který zde hospodařil a zapříčinil se tak o vznik dnes vzácného ekosystému smilkových (Nardus stricta L.) luk. Na těchto smilkových loukách roste díky nízkému vzrůstu a řídkému olistění smilky mnoho dalších rostlinných druhů, které jsou mnohdy endemičtí a chránění. Smilka (N. stricta) je ovšem v posledních letech přerůstána jinými trávami, jako je například třtina chloupkatá (Calamagrostis villosa J. F. Gmelin), která svým vyšším vzrůstem a těsným zápojem zakrývajícím povrch neumožňuje růst vzácným druhům jako smilka. Cílem této práce proto bylo u smilky (N. stricta) a dalších tří vybraných druhů trav - metlice trsnatá (Deschampsia cespitosa (L.) P. Beauv.), bezkolenec modrý (Molinia caerulea (L.) Moench) a třtina chloupkatá (C. villosa), identifikovat na základě biochemických, strukturálních a fyziologických parametrů listoví parametr nebo kombinaci parametrů, které by mohly dávat konkurenčním travinám smilky kompetiční výhodu. Terénní výzkum a odběr vzorků listoví, pro následné laboratorní zpracování, probíhal v okolí Luční boudy v Krkonošské arkto-alpinské tundře v červnu, červenci a srpnu 2020 a...
Změny obsahu antokyanů a fotosyntetických pigmentů v listech ječmene pod vlivem faktorů klimatické změny
Nikodymová, Michaela ; Albrechtová, Jana (vedoucí práce) ; Mašková, Petra (oponent)
Probíhající klimatická změna a její projevy mají významný vliv na zemědělské plodiny, které jsou vystaveny velkému spektru abiotických (sucho, vysoká či nízká teplota, zvýšená úroveň UV záření) i biotických (patogeny, škůdci) stresových faktorů, které mohou nebezpečně ovlivňovat jejich růst a výnos. Jedním z velmi důležitých příčinných jevů klimatické změny je zvyšující se koncentrace CO2 a dalších skleníkových plynů v atmosféře. Projevy klimatické změny, jako jsou zvýšená teplota a sucho, působí v interakci se zvýšenou koncentrací CO2, a tyto interakce mohou mít závažné dopady na vegetaci. Ječmen je jedna z nejvýznamnějších světových obilnin a existuje a stále se šlechtí velká škála odrůd ječmene, které se liší fyziologickými vlastnostmi. Tyto vlastnosti je třeba experimentálně ověřovat v řízených pokusech, ať už komorových, kdy je ječmen pěstován v laboratorním prostředí, nebo skleníkových, kdy je ječmen pěstován přímo v půdě. Tato diplomová práce zkoumá vliv faktorů klimatické změny a stresových faktorů na obsah pigmentů s významem ochrany rostlin proti stresu, a to fotosyntetických pigmentů a antokyanů v listech ječmene. Zároveň je cílem práce zjistit, zda a jaké jsou rozdíly v reakci na tyto faktory u dvou odrůd ječmene, lišících se svou odolností vůči fotooxidativnímu stresu. Rostliny byly...
Antokyany v listech rostlin: ochranná funkce a detekce spektrálními metodami
Nikodymová, Michaela ; Albrechtová, Jana (vedoucí práce) ; Urban, Otmar (oponent)
Rostliny se během svého života musí vypořádat se změnou různých faktorů vnějšího prostředí, z nichž některé vyvolávají u rostlin stres. Stresory mohou v rostlinách způsobit poškození vedoucí k inhibici růstu a fotosyntézy, to může v extrémním případě nebo po dlouhodobém vystavení stresu vést ke smrti celého organismu a negativně se odrážet v zemědělských výnosech. Rostliny si musely vyvinout obranné mechanismy, mezi něž patří i akumulace antokyanů, které se při vystavení rostliny stresovému faktoru mohou hromadit v listech. Cílem práce je shrnout poznatky o vlivu stresových faktorů na akumulaci antokyanů v listech a o funkci antokyanů v ochraně před těmito faktory. Antokyany mají nejčastěji funkci antioxidantů, které reagují s ROS a tím je inaktivují, mohou fungovat i jako filtry chránící fotosystémy před UV zářením, a jako ochrana před herbivory. V práci jsou také shrnuty poznatky o spektrálních metodách detekce antokyanů v listech s důrazem na nedestruktivní metody detekce. Spektrální metody umožňují analyzovat antokyany na základě interakce listu a látek v něm obsažených se zářením, které na list dopadá. Nejčastěji používanou metodou je UV-VIS spektrofotometrie. Pro studium změny pigmentů v listech během ontogenetického vývoje je třeba použít nedestruktivní metody jejich detekce. Použití vhodné...
Využití pšenice s purpurovým perikarpem ve výživě brojlerových kuřat
Psohlavcová, Tereza
Diplomová práce se zabývá využitím barevného zrna pšenice s purpurovým perikarpem ve výživě brojlerových kuřat Ross 308. Cílem práce bylo vyhodnotit vliv zkrmování pšenice RU 687 12 s purpurovým perikarpem a vyšším obsahem antokyanů na parametry užitkovosti vykrmovaných brojlerů a na jejich metabolismus hodnocený na základě biochemického vyšetření krve. Pokus byl realizován na 240 kohoutcích brojlerových kuřat rozdělených na 2 skupiny (kontrolní a pokusná) po 120 kusech. Kuřata každé skupiny byla rozdělena do samostatných kójí po 20 kusech (6 opakování). První skupina pokusná, byla krmena krmnou směsí s 60% podílem barevné pšenice RU 687 12. Kontrolní skupina byla krmena krmnou směsí obsahující stejný podíl běžné pšenice Bohemia. Pokus trval od 12. do 39. dne věku kuřat. Během pokusu byla kuřata 1 týdně vážena a byla sledována spotřeba krmiva v jednotlivých kójích. Při porážce na konci pokusu byla v každé kóji od 2 náhodně vybraných kuřat odebrána krev pro biochemické vyšetření (celkem 12 kuřat z každé skupiny). Všechna kuřata byla po porážce jatečně zpracována, zjištěna hmotnost jatečně upraveného těla a u části kuřat byl stanoven podíl prsní a stehenní svaloviny. Na základě statistického zpracování a porovnání výsledků byl zjištěn průkazný rozdíl v některých parametrech minerálního metabolismu (v koncentraci hořčíku, železa, aktivitě glutationperoxidázy) a v koncentraci glukózy v krvi. V parametrech spotřeby krmiva, přírůstcích hmotnosti, konverzi krmiva a výtěžnosti nebyly průkazné rozdíly zjištěny. Zařazení pšenice s barevným perikarpem do krmné směsi (namísto běžné pšenice) nemělo na užitkové vlastnosti ani metabolismus vykrmovaných brojlerových kuřat zásadní vliv (pozitivní ani negativní).
Srovnávací analýza působení exogenního působení cytokininů s inhibicí degradace jejich endogenních hladin u Arabidopsis thaliana
Koukalová, Vladěna
Zemědělskou produkci negativně ovlivňuje především sucho a zvyšující se teplota, což se snaží řešit metody genového inženýrství. Řešení nabízí geneticky modifikované organismy, které jsou však legislativně limitovány. Proto se hledají i alternativní cesty v podobě růstových regulátorů se specifickými účinky, jako je INCYDE. Navzdory tomu, že je INCYDE znám jako inhibitor cytokininové degradace, bylo v této práci zjištěno, že ve vyšších koncentracích může také aktivovat receptor AHK4 a tak aktivovat cytokininovou signalizaci. Srovnávací analýza účinků INCYDE a trans-zeatinu ukázala, že se tyto látky liší místem účinku v rostlinných orgánech. Významným rozdílem byl rovněž vliv těchto látek na proteom 7denních klíčních rostlin Arabidopsis thaliana a to zejména v působení na dráhy glukoneogeneze, glykolýzy, proteazomu a metabolismu mastných kyselin. Aplikace INCYDE při současné simulaci podmínek sucha vedla ke snížení citlivosti kořene k tomuto stresoru. Tato charakteristika se ukazuje zajímavou pro potenciální využití v zemědělství.
Zařazení pšenice s purpurovým perikarpem do krmné směsi nosnic v první fázi snášky
Straňáková, Lucie
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit zařazení pšenice s purpurovým perikarpem do krmné směsi nosnic v první fázi snášky do 38. týdne věku. Bylo zjišťováno, zda pšenice s vyšším obsahem antokyanů pozitivně či negativně ovlivňuje parametry užitkovosti nosnic a kvalitu vajec. K pokusu bylo použito celkem 30 nosnic hybridní kombinace Isa Brown na počátku snáškového cyklu od 19. týdne věku. Nosnice byly rozděleny do dvou skupin. Do krmné směsi nosnic pokusné skupiny byla zařazena pšenice s purpurovým perikarpem RU 687-12 s vyšším obsahem antokyanů. Ke krmení kontrolní skupiny byla použita krmná směs, která obsahovala běžnou pšenici odrůdy Bohemia s nízkým obsahem antokyanů. V rámci pokusu byla sledována snáška vajec, spotřeba krmiva a byla hodnocena kvalita vajec. Získaná data byla statisticky vyhodnocena a z výsledků experimentu vyplývá, že kontrolní skupina vykazovala průkazně (P<0,05) vyšší snášku vajec. U kontrolní skupiny byla také statisticky prokázána (P<0,05) vyšší spotřeba krmiva na slepici a den. Z výsledků kvalitativního rozboru vajec vyplývá, že kontrolní skupina měla statisticky průkaznou (P<0,05) vyšší hmotnost vajec. U kontrolní skupiny byla průkazně (P<0,05) větší délka vejce. Všechny ostatní sledované parametry byly statisticky neprůkazné. Z výsledků realizovaného experimentu vyplývá, že pšenici RU 687-12 s vyšším obsahem antokyanů se nedoporučuje použít do krmných směsí pro nosnice na počátku snáškového cyklu, protože negativně ovlivňuje jejich užitkové vlastnosti a kvalitu vajec.
Barevné pšenice, možnosti zpracování a pekárenské využití
Plucarová, Dana
Cílem diplomové práce bylo vypracovat literární rešerši na téma „Barevné pšenice, možnosti zpracování a pekárenské využití“ a provést pekařské pokusy s použitím vybraných odrůd pšenice s netradiční barvou obilky. Teoretická část pojednává o barvivech zodpovědných za zbarvení pšenic a jejich pozitivních účincích na lidské zdraví, dále se zabývá možnostmi pekárenského využití barevných pšenic v praxi. V praktické části práce byly provedeny celkem tři pekařské pokusy s odrůdami PS Karkulka (purpurový perikarp) a Skorpion (modrý aleuron). V prvním pokusu byl testován přídavek otrub a jemně mletých otrub barevných pšenic k obchodní mouce. V druhém pokusu byly použity mouky (bílá a celozrnná) z barevných pšenic a přídavek karamelového sladu z barevných pšenic k obchodní mouce. Třetí pokus posuzoval přídavek sladového květu z barevných pšenic k obchodní mouce. U všech vzorků pečiva byly zhodnoceny pekařské charakteristiky, následně byla provedena senzorická analýza a proběhlo objektivní měření jejich barvy pomocí spektrofotometru.
Barva u vína
Kožušníková, Klára
Bakalářská práce na téma “Barva u vína“ se věnuje technologiím výroby červeného i růžového vína, chemickým složením vína a faktory, které ovlivňují barvu u vína. Jsou zde stručně popsané antokyany a fyzikálně-chemické procesy, které způsobují jejich degradaci. Práce popisuje rozmanitou barevnou škálu vín a je zde také uvedeno subjektivní a objektivní hodnocení barvy. Praktická část se zabývá stanovením barvy červeného vína u celkem 32 vzorků různé země původu, které byly měřeny pomocí systému CIELAB. Jednalo se o vzorky odrůd Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot a Modrý Portugal. Barevné rozdíly byly zjištěny mezi jednotlivými vzorky a odrůdami.
Vliv zkrmování barevné pšenice s modrým aleuronem na krevní parametry u laboratorních potkanů
Fajkusová, Martina
V pokusu byl sledován vliv zkrmování pšenice s modrým aleuronem odrůdy Skorpion a UC66049 na krevní parametry u laboratorních potkanů kmene Wistar albino. Použito bylo 30 potkanů samčího pohlaví, kteří byli rozděleni do 3 skupin ve 2 opakováních. Experimentální skupiny byly krmeny barevnou pšenicí s modrým aleuronem. Kontrolní skupina byla krmena kontrolní pšenici Bohemia. Během pokusu byly zaznamenány spotřeby krmiva a přírůstky potkanů. Po 72 dnech trvání pokusu byla potkanům odebrána krev. V krevní plazmě byl analyzován biochemický profil. Byly zjištěny průkazné rozdíly v hodnotách bilirubinu a kreatinkinázy oproti pšenici UC66049 i kontrolní pšenici Bohemia. Hodnoty celkové bílkoviny v krvi byly u skupiny Skorpion průkazně nízké. Ostatní hodnocené parametry v krevní plazmě byly neprůkazné.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 42 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.