Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  předchozí11 - 18  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vývoj řešení optického řešení Prototypu I
Pintr, Pavel
Zpráva popisuje vývoj řešení optické soustavy pro Prototyp I. Jedná se o vývoj kolimátoru laserového záření a vývoj freeform optiky pro tvorbu obdélníkového spotu.
Homogenization of powder blends using a high-speed mixer
Perďochová, Kristína ; Šklubalová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Mužíková, Jitka (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technológie Školiteľ: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Konzultant: PharmDr. Karel Palát, CSc. Poslucháč: Kristína Perďochová Názov diplomovej práce: Homogenizácia práškových zmesí s využitím vysokorýchlostného miesiča Táto práca je zameraná na použitie vysokorýchlostného miesiča pre proces miešania práškov vo farmaceutickej technológií. Pomocou skráteného experimentálneho plánu 33 bol študovaný vplyv troch faktorov: rýchlosť miešania, čas miešania a hmotnosť zmesi na dosiahnutie celkovej homogenity zmesi, zloženej z kyseliny acetylsalicylovej a mikrokryštalickej celulózy. Jednotlivé vzorky boli po odbere lisované do tabliet. Homogenita zmesi bola hodnotená pomocou spektroskopie v blízkej infračervenej oblasti (NIR). Sledované boli smerodajné odchýlky získané z nameraných spektier. Najlepšie výsledky pre študované zmesi poskytla kombinácia miešania o hmotnosti 150 g zmesi, rýchlosti otáčania 900 rpm a čase miešania 30 s.
Obsah základních analytických složek ve výsekovém mase
URBAN, Martin
Tato práce je zaměřena na analýzu základních složek výsekového masa. Cílem bylo změřit obsah vody, tuku, bílkovin, kolagenních částí vepřové kýty, vepřové plece a vepřové pečeně pomocí metody NIR. U výrobce Masokombinát Plzeň byl zjištěn vysoký obsah vody ve všech výsekových částech v  porovnání s nižším obsahem tuku. U výrobce Jatky Lišov byl jev potvrzen v opačném směru výsekové části obsahovaly vyšší obsah tuku a méně vody. Například vepřová kýta zakoupená od výrobce Jatky Lišov obsahovala 66,2 %, resp. 71,65 %, resp. 72,99 % vody. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala 74,28 %, resp. 75,18 %, resp. 73,84 % vody. Obsah tuku ve vepřové kýtě od výrobce Jatky Lišov byl změřen 12,27 %, resp. 4,55 %, resp. 3, 96 %. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala1a 76 %, resp. 2,06 %, resp. 3,01 % tuku. Nejvyšší obsah vody 75,29 % byl změřen u vepřové plece výrobce Masokombinát Plzeň, nejméně obsahovala vepřová kýta od firmy Jatky Lišov (66,2 %). Nejvyšší obsah tuku 12,03 % byl zjištěn ve vepřové pleci od výrobce Jatky Lišov, nejméně tuku 1,76 % obsahovala vepřová kýta od společnosti Masokombinát Plzeň. Na bílkoviny nejbohatší byla vepřová kýta výrobce Jatky Lišov (24,13 %), pouze 18,34 % bílkovin bylo změřeno u vepřové plece firmy Libor Novák. Nejvíce kolagenních částí obsahoval vzorek vepřové pečeně z Jatek Lišov (1,78 %), nejméně vepřová kýta (0,32 %) od výrobce Masokombinát Plzeň.
Hodnocení barvy medu
Černá, Eva
Cílem diplomové práce na téma "Hodnocení barvy medu" bylo zjistit, proč nedokáže přístroj Lovibond Honey Colorpod -- 440110 hodnotit barvu u všech typů medu a porovnat výsledky měření se spektrofotometrickými metodami. Práce je členěna na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část práce se věnuje medu, jeho složení a metodám hodnocení barvy. Praktická část popisuje dosažené výsledky přístroje Lovibond Honey Colorpod -- 440110, spektrofotometrů Konica Minolta -- 3500d a FT -- NIR Antaris. V UV/VIS oblasti nebyla prokázána příčina chyb fotometru. Nejvyšší světlost měly velmi světlé medy a největší podíl žluté barvy medy světlé. Nejvyšších hodnot absorbance dosahovaly tmavé medy. V barevném prostoru CIE L* a* b* měly největší podíl červené barvy. Hodnocením barvy medu v UV/VIS nelze porušení medu prokázat vždy jednoznačně, ale existují znaky, podle kterých lze med označit za podezřelý. Analýzou v NIR spektru lze porušení medu prokázat pomocí diskriminační analýzy.
Snímání a projekce žilního systému v reálném čase
Slezák, Jakub ; Harabiš, Vratislav (oponent) ; Sekora, Jiří (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na metody zobrazování žilního systému pomocí kamery v blízké infračervené oblasti v reálném čase. V teoretické části jsou popsány závislost reflektance a absorbance krve a tkání na vlnové délce a navrhnut vhodný způsob nasvětlování a snímání krevního řečiště. V práci jsou popsány metody pro zpracování a projekci žilního systému v reálném čase. Na základě teoretických poznatků bylo vytvořeno zařízení snímající a promítající obraz žilního systému v reálném čase a uživatelsky přívětivý program pro obsluhu přístroje. Vytvořený přístroj byl testován na řadě osob pro potvrzení správné funkčnosti.
Neinvazivní měření glukózy v krvi
Vítová, Hana ; Chmelař, Milan (oponent) ; Sekora, Jiří (vedoucí práce)
Cílem této práce je prozkoumání metod neinvazivního měření glukózy spojené s návrhem neinvazivního měřicího přístroje pro stanovení koncentrace glukózy v krvi. Úvodní kapitoly práce se zabývají různými metodami měření glukózy v krvi, zejména měřením v blízké oblasti infračerveného záření (NIR) za použití spektroskopických metod. V práci je také popsána patologie nemoci diabetes mellitus, její rozdělení a metabolismus. Teoretická část práce obsahuje rešerši oblasti metod měření glukózy v krvi. Na základě dostupných poznatků je navrženo systémové schéma vhodného zařízení pro neinvazivní měření glukózy. Základním principem přístroje je měření pomocí infračervené laserové diody, rozdvojeného optického vlákna a adekvátní fotodiody. Součástí práce je i návrh desky plošných spojů. Společně s hardwarovými schématy jsou navrženy dva vývojové diagramy vyhodnocovacího a kalibračního programu, které jsou základem pro program v jazyce C#. Pro posílání naměřených dat je využívána komunikace pomocí USB sběrnice. Součástí zařízení pro neinvazivní měření je mikrokontrolér obsahující program v jazyku C, který odesílá naměřené hodnoty koncentrace do počítače. Mikrokontrolér slouží také jako přijímač dat, určují hraniční koncentrace glukózy, z počítače.
Využití spektrofotometrických metod ke kontrole falšování potravin
Pytel, Roman
Tématem této diplomové práce je " Využití spektrofotometrických metod ke kontrole falšování potravin". V teoretické části jsou uvedeny kapitoly týkající se falšování potravin (obecně), falšování medu, jakostních požadavků na med, spektroskopie a jejich druhů. Diplomová práce je zaměřena na spektrofotometrické měření vzorků medu a cukerných sirupů, kde byla sledována barva a složení medu. Metody použité k analýze jsou NIR spektrofotometrie a UV/VIS spektrofotometrie Získané výsledky byly statisticky a graficky zpracovány. Z výsledků vyplývá, že použití FT-NIR pro detekci falšování medů je vhodnou metodou pro kontrolu medů. Nejméně efektivní metodou k prokázání falšování medů je spektrofotometrické stanovení barvy medů. Při použití této metody nelze prokázat souvislost mezi barvou medu a barvou cukerného sirupu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   předchozí11 - 18  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.