Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 61 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Volání divočiny
Göczeová, Táňa ; Králik, Jozef (oponent) ; Kratochvíl, Jan (vedoucí práce)
Predmetom bakalárskej práce je návrh agroturistickej farmy v Mengusovciach, dedine ležiacej na úpätí Vysokých Tatier na východnom Slovensku. Projekt sa zaoberá ekológiou, udržateľnosťou a využitím ostrovných technológií. Všetky aktivity na farme sú zamerané na podporu zdravého vzťahu s prírodou. Cieľom návrhu je vytvoriť rekreačný areál, ktorý rozšíri povedomie o ekologickom farmárčení, podporí cestovný ruch v Mengusovciach, bude inšpiráciou k lepšiemu životnému štýlu a motiváciou k ochrane a spoznávaniu prírody.
Vybrané vlivy působící na tržní produkci klisního mléka
Hájková, Lucie
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými vlivy působícími na tržní produkci klisního mléka. Skládá se ze dvou částí. První část je teoretická a zabývá se složením klisního mléka. V rámci této části byl proveden odběr a rozbor vzorku mléka od klisny plemene Hafling. V této části jsou zahrnuty i vlivy, které působí na produkci klisního mléka. Sledovanými vlivy bylo pořadí laktace, krmná dávka, roční období a plemeno. Druhá část se zabývá vlastním návrhem výstavby farmy s produkcí klisního mléka. Popisuje budovy, které budou součástí farmy, a to především stáje pro chovaná zvířata, dojírnu a mlékárnu na produkci klisního mléka a další stavby, které se budou využívat v rámci jezdeckého oddílu. Dále charakterizuje hospodářská zvířata, která se budou na farmě chovat a zaměření chovu těchto zvířat. V závěru jsou popsány nabízené služby včetně ceníku. V rámci návrhu byl proveden průzkum v obci Drnovice. Bylo dotazováno 21 rodin s dětmi. Na základě tohoto dotazníku byl vyhodnocen zájem o klisní mléko a o produkty z klisního mléka.
Možnosti využití lam pro účely agroturistiky na jižní Moravě
Hejmalová, Lucie
Bakalářská práce se zabývá domestikovanými lamami na jižní Moravě. Zaměřuje se na možnosti jejich využití v agroturistice. V úvodu je definována agroturistika. Práce dále popisuje produkční a animoterapeutistický význam chovu lam. Navíc pojednává o taxonomii a morfologii lam. Další kapitola je věnovaná rozdělení jihoamerických lam podle domestikace a následovné charakteristice jednotlivých druhů lam. Je zde probrána i technologie a technika chovu lam a jejich výživa. Pozornost je věnovaná také provozům zabývajících se chovem lam na jižní Moravě, a to Lamacentrum Hády, brněnská lamí farma, chovající lamy alpaky, a Farma u Lamáka, která chová lamy krotké na Blanensku. Je zde uvedeno ekonomické zhodnocení vybraných farem.
Nakládání s vodami na farmě
Firešová, Martina
Tato bakalářská práce je zaměřena na nakládání s vodami na dvou různých farmách. Zabývá se obecnými informacemi o chovech tzv. hospodářských zvířat a jejich potřebě vody, o nakládání s vodami a platnými legislativními předpisy. Praktická část práce se věnuje charakteristice dvou vybraných farem a území, ve kterém se farmy nachází. Farmy byly zvoleny s rozdílnými počty zvířat, aby byla zřejmá jiná filosofie a jiný způsob smýšlení v problematice nakládání s vodami. Porovnání rozdílů mezi farmami je provedeno ze získaných dat, na jejichž základě jsou diskutována možná opatření pro lepší využití vod na farmách.
Podnikatelský záměr s možností rozšíření zemědělské farmy
MIKOLÁŠEK, Miroslav
Cílem bakalářské práce je zanalyzovat současný stav vybrané zemědělské farmy (rodinný podnik Mikoláškovi) a navrhnout možnosti jejího rozšíření. Práce se dělí na 3 hlavní části: teoretická část, vlastní práce a přílohy. Teoretická část práce se zabývá analýzou prostředí podniku a seznamuje čtenáře se základními pojmy a in-formacemi, které jsou potřebné ke znalosti a porozumění podnikání a jeho forem. Ve vlastní práci je uveden aktuální stav zemědělské farmy a samotná realizace pod-nikatelského záměru podložená analýzami podniku a investicemi. Závěr obsahuje zhodnocení celého podnikatelského plánu.
Mimoprodukční využití usedlosti Kvítkův Dvůr v Českém Krumlově
ČERMÁK, Jan
Bakalářská práce se zabývá mimoprodukčním využitím usedlosti Kvítkův Dvůr v Českém Krumlově. Areál hospodářského dvora Kvítkův Dvůr byl v minulosti součástí zámku Český Krumlov a zásoboval zemědělskými produkty zámek i okolí. Vždy byl významným krajinným prvkem okolí Českého Krumlova. V současné době je v zanedbaném stavu a je zde do budoucna vize obnovy hospodářského dvora s vlastní specifickou produkcí. Cílem této práce je vyhodnotit potenciál areálu historického panského statku Kvítkův Dvůr v Českém Krumlově z hlediska základních dimenzí principu udržitelnosti. K vyhodnocení potenciálu byl proveden rozsáhlý sběr dat, na jehož základě byla provedena studie příležitostí za pomocí nástrojů SWOT a SMART analýz. Z výsledků vyplývají konkrétní možnosti mimoprodukčního využití, o kterých je v práci z pozice autora vedena diskuze. Z výsledků dále vyplývá, že v projektu je několik zásadních problémů, které nebude tak jednoduché vyřešit. Jedná se především o změnu a stabilizaci majetkových poměrů v rámci areálu a jeho okolí, dále pak o velkou finanční náročnost a správnou volbu profinancování. Vzhledem k uvedeným výsledkům se jeví varianta odkupu památky a financování její rekonstrukce a dalšího rozvoje státem za přispění dotačních a nadačních forem financování jako jedno z dobrých řešení.
Spotřebitelský trh s biopotravinami v Jihočeském kraji
SVÁČKOVÁ, Marie
Abstrakt Bakalářská práce na téma Spotřebitelský trh s biopotravinami v Jihočeském kraji se zabývá současnou situací na trhu. Cílem práce bylo analyzovat postoj zákazníků k nákupu biopotravin, vyhledat slabou stránku vztahu spotřebitele k biopotravinám, definovat směr úvahy zákazníka o nákupu. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy jako ekologické zemědělství, definována je legislativa, oblast označování a certifikace biopotravin, funkce kontrolních společností ekologického zemědělství, výroba a zpracování biopotravin. Výsledky v praktické části jsou vyhodnocením dotazníkového šetření a analýzou dat získaných od respondentů průzkumu. Závěrem jsem vyhodnotila SWOT analýzu a doporučila strategii pro jihočeský trh.
Právní úprava prodeje a zpracování produktů z farmy
Medek, Lukáš ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Žákovská, Karolina (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá právní úpravou prodeje a zpracování produktů z farmy. Především je věnována hygienickým požadavkům na tento typ produkce. Provozování zemědělské farmy spolu s výrobou potravin v sobě propojuje zemědělskou a potravinářskou právní úpravu. Momentálně se jedná o velice aktuální téma z důvodu rostoucího zájmu o lokální produkty od malých farmářů. V této oblasti také v nedávné době probíhaly legislativní změny směřující ve vstřícnější právní úpravě pro tyto malé podniky. Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na právní předpisy v oblasti faremního zpracování a prodeje. Dále podrobit některé systémové prvky či jednotlivá ustanovení podrobit kritické analýze. V první části práce dochází k věcnému uvedení čtenáře do problematiky včetně vymezení postavení výroby potravin přímo na farmách v rámci českého zemědělství a potravinářství. Také je zde vymezeno několik základních pojmů stěžejních pro danou oblast. V druhé části je poskytnut historický exkurz prodeje a zpracování produktů na farmách. Počátkem hygienických předpisů bylo Rakousko-Uherské zákonodárství, především vytvořením dokumentu Codex Alimentarius Austriaticus. Dále pokračování tvorby právních předpisů v meziválečném období. Zde například můžeme pozorovat výjimky pro farmáře z nucené pasterace apod. Dále...
Urbanisticko – architektonická studie areálu pro šetrný turismus Strachotín
Malůšek, Jan ; Loutocká, Vlasta (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
ANOTACE Na březích Střední Novomlýnské nádrže, v katastru obce Strachotín, představuje diplomová práce celkový návrh multifukčního areálu, založeného na citlivém propojení ekologického zemědělství, wellfare chovu a šetrného turismu. Návrh ukazuje koncept hospodaření v „uzavřeném kruhu“, s ohledem k životnímu prostředí. Urbanistické řešení se zabývá zvoleným pozemkem o rozloze 20 ha. Architektonická část blíže představuje soustavu objektů, vytvářejících novou krajinu, vnímanou člověkem jak z lidské, tak ptačí perspektivy. Dispoziční řešení do detailu rozebírá funkční uspořádání farmy, snažíc se vyhovět všem požadavkům na efektivní hospodaření při zachování bio režimu a koexistenci návštěvníků a zaměstnanců. Areál dále nabízí restauraci, multifunkční sál, konferenční místnosti, učebny, dílny, tělocvičnu i výstavní prostory. Ubytování zajišťuje soustava samostatných objektů, představujících hostům současné možnosti přírodního stavitelství a šetrných technologií, při zachování komfortu bydlení. Farma je kompletně vybavena pro pořádání svateb či firemních akcí. Konstrukční a materiálové řešení maximálně využívá přírodních materiálů v kombinaci se současnými technologiemi. Kromě navržení životaschopného multifukčního celku je rovněž cílem diplomové práce přinést přidanou hodnotou regionu, konáním každoročních kulturních akcí a pravidelných aktivit pro děti i seniory z okolních obcí. Zároveň si práce klade za cíl vytvořit citlivý protipól k současným turistickým cílům v oblasti.
Vodojemy - Brno, Žlutý kopec
Bařina, Štěpán ; Dvořák, Tomáš (oponent) ; Nový, Vítězslav (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá zpracováním architektonického a urbanistického řešení území nad historickými brněnskými vodojemy na ulici Tvrdého. V první části je vysvětlen urbanistický návrh celého areálu, z něhož je podrobněji zpracovávána jedna budova ve formě architektonické studie. Součástí projektu je také navržení způsobu využití samotných podzemních vodojemů. Práce částečně navazuje na předdiplomní ateliérovou práci, která byla zaměřena na důkladnou analýzu území a prověření možností jeho rozvoje.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 61 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.