|
ZVYŠOVÁNÍ VÝKONNOSTI PODNIKŮ S VYUŽITÍM
Hamplová, Petra ; Jurová, Marie (vedoucí práce)
Disertacni prace se sna.i metodicky definovat hlavni p.inosy p.istupu Supply chain managementu (dale SCM) a navrhnout s vyuzitim teto metody pristupy ke zvysovani efektivity a ziskovosti podniku a tim i cele vykonnosti podniku, predstavit moznosti mereni teto vykonnosti a vytvorit urcitou metodiku pro jeji zvysovani s vyuzitim SCM. Prace je koncipovana se zretelem na splneni hlavniho a dilcch cilu disertacni prace. V prvni casti se zabyva zejmena zduvodninim aktualnosti a vyznamu pristupu SCM. Dalsi cast se zameruje na soucasny stav resene problematiky, kde popisuje aktualni nazory odborniku a jednotlive smery vyuzivani SCM v podnicich. Take se zde popisuje zakladni definice a filozofie SCM a zabyva se i IT podporou teto metody. Navazujici cast resi dilci cile disertacni prace, jejichz reseni tvori hlavni ucel a obsah disertacni prace. Tyto dilci cile lze shrnout do ctyr zakladnich oblasti: .. Analyza soucasne urovne vyuzivani modelu SCM v ceskych podnicich, .. Stanoveni relevantnich kriterii pro hodnoceni vykonnosti podniku v oblasti obstaravani v ramci celeho dodavatelskeho retezce, .. Implementace SCM do strategickeho rizeni podniku, .. Vytvoreni metodiky pro zvysovani vykonnosti podniku s vyuzitim SCM. Samostatnou cast prace tvori overeni v praci uvedenych metodickych postupu a konkretni navrhy v praxi rizeni strojirenskeho podniku. Zaverem jsou zdurazneny prinosy disertacni prace pro teorii a jeji prinosy pro rozvoj podniku a manazerskou praxi.
|
| |
| |
|
Využití logistiky ve výrobním podniku
BODLÁKOVÁ, Alena
Tato diplomová práce se zabývá využitím logistiky ve výrobním podniku Pivovar Protivín a. s. Podává pohled na současnou situaci českých pivovarů ve světě a v České Republice. Mapuje trendy posledních let v pivovarnictví a také, jak se na tomto odvětví podepsala hospodářská krize. Jsou zde prezentovány hospodářské výsledky Pivovaru Protivín, které srovnávám s výsledky pivovaru Svijany. Analyzuji distribuci produktů Pivovaru Protivín. Za tímto účelem jsem provedla časový snímek rozvozu piva. Dále jsem se zaobírala problematikou obalového hospodářství v protivínském pivovaře. Pro pivovary je specifická složitá a nákladná zpětná logistika vratných obalů. Pokouším se zjistit, zda by nebylo pro protivínský pivovar vhodné začít vyrábět pivo v PET lahvích. Snažím se stanovit úroveň služeb poskytovaných odběratelům protivínského piva. Podle výsledků uvedených v této práci, mají největší požadavky na služby poskytované pivovarem odběratelé působící v gastronomii. Na základě dotazníkového šetření a následných rozhovorů s hostinskými byly sestaveny standardy poskytování služeb v pivovarnictví. Navrhuji možnosti zlepšení, které by měly vést k úsporám, pružnějším činnostem nebo ke konkurenčním výhodám pivovaru a celé skupiny K Brewery.
|