|
Úvod do molekulární gastronomie aneb hovory s Mojmírem
Raab, Miroslav
Tato populární přednáška je úvodem do molekulární gastronomie, kterou založili společně Hervé This a Nicholas Kurti. Tato vědecká disciplína vyplňuje mezeru mezi potravinářskou technologií a praktickou gastronomií. Tento přístup je doplněn několika praktickými příklady.
|
|
Polymery a lidé
Raab, Miroslav
Přednáška uvádí v chronologickém přehledu nejdůležitejší objevy polymerních materiálů a jejich objevitele. Zvláštní pozornost je věnována roli náhody, která zdánlivě napomohla některým významným vynálezům.
|
|
Zajímavé a efektní pokusy z organické chemie
Hrubý, Martin
Pokusy jsou nepostradatelnou součástí kvalitní výuky chemie, protože osvětlují některé zákonitosti přírody v praxi a zejména vizuálně atraktivní pokusy navíc činí studium chemie přitažlivějším. Je rozebráno několik příkladů takových pokusů.
|
| |
|
Pohledy do mikrosvěta
Lednický, František
Na příkladech převážně z oblasti polymerních materiálů je v presentované práci stručně uveden přehled možností mikroskopických technik, mikroskopických preparací, metod zobrazení a výsledků.
|