National Repository of Grey Literature 4 records found  Search took 0.01 seconds. 
Brno New Train Station and its Public Spaces
Zrníková, Kamila ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The subject of proposal is a new dominant of the city of Brno. It is a building which will affect panorama of the city, a building which will be important part of a new South district and a new Brno Railway Station. The building will become orientation point in long-distance views as well as in the area. The proposal works with a building which is open and alive thanks to mix-use and public access on different height levels. Greenery forms the corner of the building and creates it’s identity. The base for architectural study became urban concept designed as a pre-diploma project. Important element of the concept is axis which draws the greenery from the river Svratka into the area and connects it with the new station. The Europoint – proposed building – becomes termination of the axis. The building is situated on a unique site which requires unique concept. The motive of the house is greenery and future vision of buildings which enrich surroundings in some ways. The basic volume is triangular and uses area of the site on maximum level with corner towards boulevard. This corner becomes the central element, especially from entry and view from the boulevard. I recreated the corner using vegetation into green and living. The green corner gives a new perspective on creating exposed corners, adds value to the urban area and creates identity of the building. The green motive intertwines with the building from entrance hall up to the bar at the highest floor. The volume of the building is defined by the inside usage and then form follows function. When choosing the functions I took into account needs of the area and took advantage of high-rise building. Commercial areas in the ground floor, administration centre of Czech Railways and conference rooms were created. The administrative use is added by co-working in the middle if the building, the upper part offers flats with view over Brno and in the crown is the highest placed bar in Brno.
Winery Sekt Jan Petrák
Zrníková, Kamila ; Myslín, Jiří (referee) ; Dýr, Petr (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
Based on the architectural study of AG33 studio, this bachelor’s thesis on theme of family winery Sekt Jan Petrák was created. The bachelor thesis develops the architectural study up to the Building permit documentation and Documentation for execution of the project. The plot is situated in the centre of Kobylí, in the South Moravia Region. There is currently located a terraced house and an production building which does not suit current demands of the owners for housing nor for production of wine and sparkling wine. The requirement was to create a new house and production building with preservation and utilization of the existing production building, as well as appropriately placed product shop and tasting space. The mass solution of my design is based on the original terraced houses with gutters to street of South Moravia. The house continues to existing buildings in size and shape of the roof. By contrast, the public part of production building is turned gable wall to the street, and combination with courtyard entry closes the line on terraced houses and continues in looser buildings. In addition to the modification of the traditional housing type, the new entrance elements are morphology of windows and hidden gutters. The gable wall of the public part is glass fronted and creates dominant, easily identifiable element in the street view. Materials are chosen simple and clean, with reference to the production function of the building. White plaster, exposed brick, black tile roofing and zinc coated façade elements and flashing are predominant.
Brno New Train Station and its Public Spaces
Zrníková, Kamila ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The subject of proposal is a new dominant of the city of Brno. It is a building which will affect panorama of the city, a building which will be important part of a new South district and a new Brno Railway Station. The building will become orientation point in long-distance views as well as in the area. The proposal works with a building which is open and alive thanks to mix-use and public access on different height levels. Greenery forms the corner of the building and creates it’s identity. The base for architectural study became urban concept designed as a pre-diploma project. Important element of the concept is axis which draws the greenery from the river Svratka into the area and connects it with the new station. The Europoint – proposed building – becomes termination of the axis. The building is situated on a unique site which requires unique concept. The motive of the house is greenery and future vision of buildings which enrich surroundings in some ways. The basic volume is triangular and uses area of the site on maximum level with corner towards boulevard. This corner becomes the central element, especially from entry and view from the boulevard. I recreated the corner using vegetation into green and living. The green corner gives a new perspective on creating exposed corners, adds value to the urban area and creates identity of the building. The green motive intertwines with the building from entrance hall up to the bar at the highest floor. The volume of the building is defined by the inside usage and then form follows function. When choosing the functions I took into account needs of the area and took advantage of high-rise building. Commercial areas in the ground floor, administration centre of Czech Railways and conference rooms were created. The administrative use is added by co-working in the middle if the building, the upper part offers flats with view over Brno and in the crown is the highest placed bar in Brno.
Winery Sekt Jan Petrák
Zrníková, Kamila ; Myslín, Jiří (referee) ; Dýr, Petr (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
Based on the architectural study of AG33 studio, this bachelor’s thesis on theme of family winery Sekt Jan Petrák was created. The bachelor thesis develops the architectural study up to the Building permit documentation and Documentation for execution of the project. The plot is situated in the centre of Kobylí, in the South Moravia Region. There is currently located a terraced house and an production building which does not suit current demands of the owners for housing nor for production of wine and sparkling wine. The requirement was to create a new house and production building with preservation and utilization of the existing production building, as well as appropriately placed product shop and tasting space. The mass solution of my design is based on the original terraced houses with gutters to street of South Moravia. The house continues to existing buildings in size and shape of the roof. By contrast, the public part of production building is turned gable wall to the street, and combination with courtyard entry closes the line on terraced houses and continues in looser buildings. In addition to the modification of the traditional housing type, the new entrance elements are morphology of windows and hidden gutters. The gable wall of the public part is glass fronted and creates dominant, easily identifiable element in the street view. Materials are chosen simple and clean, with reference to the production function of the building. White plaster, exposed brick, black tile roofing and zinc coated façade elements and flashing are predominant.

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.