Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Účinek xanthohumolu a 6-prenylnaringeninu v in vitro modelu nealkoholové tukové choroby jater
Velecká, Eva ; Boušová, Iva (vedoucí práce) ; Zárybnický, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Bc. Eva Velecká Školitel: doc. PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Konzultant: Mgr. Michaela Šadibolová Název diplomové práce: Účinek xanthohumolu a 6-prenylnaringeninu v in vitro modelu nealkoholové tukové choroby jater Nealkoholová tuková choroba jater (NAFLD) je chronické onemocnění charakterizované hromaděním triacylglycerolů (TAG) v hepatocytech zahrnující široké spektrum patologických stavů, od prosté steatózy přes nealkoholovou steatohepatitidu (NASH) až po následnou progresi k cirhóze a hepatocelulárnímu karcinomu. Xanthohumol (XH), prenylflavonoid pocházející z chmele otáčivého (Humulus lupulus), je pro své popsané antisteatotické, protizánětlivé, antifibrotické, hypolipidemické a antioxidační účinky v současnosti studován jako potenciální léčivo pro terapii NAFLD. Cílem předkládané diplomové práce bylo studovat potenciální hepatoprotektivní účinky XH a 6-prenylnaringeninu (6PN), minoritně zastoupeného prenylflavonoidu pocházejícího rovněž z chmele. Pro tyto účely byl použit myší in vitro model NAFLD, ve kterém byla steatóza indukována lipogenním médiem obsahujícím kyselinu palmitovou a olejovou, fruktózu, citrát a insulin v ultratenkých jaterních řezech (PCLS). Steatotické i nesteatotické PCLS byly...
Sušení jako metoda konzervace masa a masných výrobků
Velecká, Eva
V úvodu této práce se čtenář seznámí s historií a významem masa pro lidstvo, jeho spotřebou, chemickým složením a metodami stanovování daných látek. Dále je zde zmínka o procesu výroby trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobcích, fermentova-ných masných výrobcích, a především syrových šunek a sušeného masa. Také jsem se zaměřila na případná rizika plynoucí z takto vyrobených produktů, legislativu, kon-krétní výrobky v několika zemích a jejich případné chráněné označení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.