Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Význam lidského kapitálu pro Dánskou hospodářskou politiku na příkladu podpory vysokoškolských studentů
Tyburcová, Iva ; Vostrovská, Zdenka (vedoucí práce) ; Vašenda, Jan (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá terciárním vzděláváním v Dánsku. Vzdělávání a investice do lidského kapitálu jsou v dnešní době pro ekonomický růst nezbytným faktorem. Práce představuje systém školství v Dánsku se zaměřením na terciární vzdělávání. Analyzuje ukazatele, které mají vztah k vysokoškolskému vzdělání. Mezi tyto ukazatele patří například délka studia, výše výdělků dle dosaženého vzdělání a nezaměstnanost. Tyto ukazatele jsou uvedeny v mezinárodním kontextu, tedy jsou porovnávány s hodnotami v zemích Evropské unie a v zemích patřící do skupiny OECD. Práce se věnuje dánskému terciárnímu vzdělávání především z toho důvodu, že v Dánsku je na vysokoškolské studenty pohlíženo odlišně než v České republice. Studenti vysokých škol v Dánsku mají možnost čerpat dotace a půjčky, které jsou dostupné všem. Díky tomu se také Dánsko řadí k zemím s nejvyššími výdaji na školství v poměru k HDP. V závěru práce jsou vyhodnoceny silné a slabé stránky systému podpory vysokoškolských studentů v Dánsku. Součástí této části jsou také návrhy na zefektivnění tohoto systému.
Vliv konzumace alkoholu na studijní výsledky vysokoškoláků
Tyburcová, Iva ; Stroukal, Dominik (vedoucí práce) ; Babin, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv spotřeby alkoholu na studijní výsledky studentů vysokých škol. Konkrétně pro tuto práci byla zvolena skupina studentů studující obor ekonomie na Vysoké škole ekonomické v Praze. Data byla od studentů získána pomocí dotazníkového šetření a následně byla doplněna oficiálními daty ze školní databáze. Na základě teoretického modelu byl vytvořen ekonometrický model, který zkoumá daný vztah. Z výsledků modelu vyplynulo, že intenzita spotřeby alkoholu má na 5% hladině významnosti negativní vliv na studijní výsledky. Z výzkumu lze vyvodit, že mírně převládají negativní účinky konzumace alkoholu, jakými mohou být nevolnost, bolest hlavy či únava. Přesto je patrné, že tyto negativní účinky se snižují se zvyšujícím se počtem návštěv restauračních zařízení při konzumaci alkoholu.

Viz též: podobná jména autorů
2 Tyburcová, Ilona
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.