Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Etologie ovcí
Smolová, Markéta ; Fantová, Milena (vedoucí práce) ; Toušová, Renata (oponent)
Tato práce se zabývá problematikou etologie ovcí. Cílem práce bylo zaznamenat a vyhodnotit všechny dostupné údaje týkající se etologického chování ovcí v závislosti na klimatických a chovatelských podmínkách a poskytnout přehled o této problematice. Ovce jsou společně s kozami nejstarším domestikovaným druhem na planetě a vynikají nenáročností, mírnou povahou a mnohostrannou užitkovostí. Chov ovcí má svá specifika, které chovatelé musí respektovat. Dobrý ukazatel vhodnosti či nevhodnosti užité technologie chovu, zdravotního stavu nebo pohody zvířat jsou projevy jejich chování. Zároveň je kladen velký důraz na welfare zvířat. Práce se zabývá druhy pastevní techniky a jejich vhodnosti pro chov ovcí. Jsou popsány faktory, které chov ovcí ovlivňují. Zaměřuje se hlavně na pastevní chov, který je nejvhodnější, protože uspokojuje jak etologické a fyziologické potřeby ovcí, tak i minimalizuje práci a zvyšuje výnosy. Dále se zabývá jednotlivými životními projevy ovcí, jako jsou příjem potravy a vylučování, přežvykování, chůze, odpočinek a spánek. Těmito jednotlivými úkony tráví ovce celý den. Zvlášť se práce věnuje reakcím na stresové zátěže, vlivům stresu a možným alternativním řešením, jak stresující faktory eliminovat. Dále se práce věnuje sociálnímu a sexuálnímu chování. Sexuální chování má rozhodující význam, ovlivňuje přímo plodnost a následnou porodnost, což je hlavní faktor ekonomické rentability. Poměrně velká část práce je věnována vztahu bahnice a jehněte, od porodu až do odstavu. Popisuje průběh laktace, chování bahnice k jehněti, hravé chování jehňat a následný odstav. Část práce je věnována komfortnímu chování a termoregulaci. Poslední část se zabývá smyslovými vlastnostmi ovcí- zrakem, sluchem, čichem, chutí a hmatem.

Viz též: podobná jména autorů
2 SMOLOVÁ, Magdalena
3 SMOLOVÁ, Michaela
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.