Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porod císařským řezem na přání - ano či ne
Skřivanová, Eva ; Kulhavá, Miluše (vedoucí práce) ; Hrdličková, Renáta (oponent)
Téma bakalářské práce je "porod císařským řez na přání". Zabývá se zájmem žen o provedení císařského řezu na vlastní žádost rodičky a důvody, které je k jejich rozhodnutí vedou. Práce je složena z části teoretické a empirické. V teoretické části se práce zabývá historií porodnictví, císařským řezem, dále pak indikací k císařskému řezu, možnými metodami, anestezií, případnými komplikacemi a spontánním porodem. Empirická část, realizovaná kvantitativním výzkumem, zjišťuje pomocí dotazníkového šetření, zda ženy mají zájem o provedení císařského řezu na přání a zjišťuje důvody, které je vedou k tomuto rozhodnutí. Dále práce odpovídá na otázku, zda mají ženy zájem o volbu možnosti anestezie a jaký typ anestezie by zvolily. Celkový počet zúčastněných respondentek je 82, jejich výběr byl zcela náhodný. Výzkum byl proveden v lednu 2014. Z výsledků vyplynulo, že zájem o císařský řez na vlastní žádost má pouze 37,80 % dotazovaných. Nejčastějším důvodem pro tuto volbu je strach o dítě, dále strach z bolesti a špatné zkušenosti z předchozího porodu. Zájem o volbu možnosti anestezie mělo 30 dotázaných žen z 31 respondentek, které jsou pro možnost císařského řezu na vlastní přání. Částečnou anestezii by volilo 24 žen a celkovou anestezii pouze 7 respondentek. Výsledky jsou zpracovány pomocí tabulek a grafů...
Porod císařským řezem na přání - ano či ne
Skřivanová, Eva ; Kulhavá, Miluše (vedoucí práce) ; Hrdličková, Renáta (oponent)
Téma bakalářské práce je "porod císařským řez na přání". Zabývá se zájmem žen o provedení císařského řezu na vlastní žádost rodičky a důvody, které je k jejich rozhodnutí vedou. Práce je složena z části teoretické a empirické. V teoretické části se práce zabývá historií porodnictví, císařským řezem, dále pak indikací k císařskému řezu, možnými metodami, anestezií, případnými komplikacemi a spontánním porodem. Empirická část, realizovaná kvantitativním výzkumem, zjišťuje pomocí dotazníkového šetření, zda ženy mají zájem o provedení císařského řezu na přání a zjišťuje důvody, které je vedou k tomuto rozhodnutí. Dále práce odpovídá na otázku, zda mají ženy zájem o volbu možnosti anestezie a jaký typ anestezie by zvolily. Celkový počet zúčastněných respondentek je 82, jejich výběr byl zcela náhodný. Výzkum byl proveden v lednu 2014. Z výsledků vyplynulo, že zájem o císařský řez na vlastní žádost má pouze 37,80 % dotazovaných. Nejčastějším důvodem pro tuto volbu je strach o dítě, dále strach z bolesti a špatné zkušenosti z předchozího porodu. Zájem o volbu možnosti anestezie mělo 30 dotázaných žen z 31 respondentek, které jsou pro možnost císařského řezu na vlastní přání. Částečnou anestezii by volilo 24 žen a celkovou anestezii pouze 7 respondentek. Výsledky jsou zpracovány pomocí tabulek a grafů...
Praktické využití dokumentu "Plán adaptačního procesu všeobecných sester na jednotce intenzivní péče" v ČR a jeho srovnání s praxí ve Velké Británii
Skřivanová, Eva ; Di Cara, Veronika (vedoucí práce) ; Hladká, Petra (oponent)
Dokument Plán adaptačního procesu má sloužit jako nástroj pro správné vedení procesu adaptace nového zaměstnance na oddělení intenzivní péče a také jako zpětná vazba a zhodnocení úrovně jeho dovedností. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak efektivní je v současnosti využívání dokumentu Plán adaptačního procesu u sester v České republice na oddělení intenzivní péče. Dále bylo cílem zjistit, jakým způsobem je vyplňován, zda dochází k průběžnému vyplňování jednotlivých položek a zda položky, které byly hodnoceny nedostatečně, byly opětovně vysvětleny. Posledním dílčím cílem bylo porovnat výsledky využívání dokumentu mezi praxí v České republice s praxí ve Velké Británii. Kvalitativní výzkum probíhal formou rozhovorů se třemi sestrami, které absolvovaly adaptační proces na oddělení intenzivní péče, jedna z informátorek jej absolvovala ve Velké Británii a dvě v České republice. Z výsledků šetření vyplývá, že v našem výzkumném souboru se dokumenty "Plán adaptačního procesu" v České republice nevyužívají efektivně, zejména ve srovnání s praxí ve Velké Británii. Formy vyplňování plánu se v obou zemích liší, zejména co se týče pravidelnosti a pečlivosti. Položky, které byly hodnoceny jako nedostatečné, byly v případě informátorky z Velké Británie vysvětlovány, u jedné z informátorek z České republiky se s...
Osoby se zdravotním postižením na trhu práce v ČR
Perevoščikov, Maxim ; Kaczor, Pavel (vedoucí práce) ; Skřivanová Houzimová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou osob se zdravotním postižením na trhu práce v České republice. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy týkající se osob se zdravotním postižením z hlediska trhu práce a legislativy jejich zaměstná-vání a také jsou vysvětleny všechny nástroje státní podpory zaměstnanosti těchto osob. V praktické části se práce zabývá komparací výhod a nevýhod osob se zdravotním postižením a pomocí vlastního výzkumu mezi zaměstnavateli se snaží určit, jaké je postavení těchto osob na českém trhu práce a pokouší se navrhnout změny vedoucí ke zlepšení současného stavu.
Antibakteriální účinky rostlinných olejů s obsahem mastných kyselin o střední délce řetězce
Laloučková, Klára ; Skřivanová, Eva (vedoucí práce) ; Rondevaldová, Johana (oponent)
Předložená diplomová práce se zabývá studiem antibakteriálních účinků rostlinných olejů s obsahem mastných kyselin o střední délce řetězce (MCFA). Minimální inhibiční koncentrace (MIC) osmi vybraných olejů byly stanoveny jako modus nejnižších zaznamenaných koncentrací olejů, které vedly k 80% úbytku růstu 13 kmenů patogenních a 6 komenzálních bakterií oproti kontrole. Testovány byly kokosový (Cocos nucifera), palmový (Elaeis guineensis), palmový červený (Elaeis guineensis), palmojádrový (Elaeis guineensis), Cuphea (C. lanceolata a C. ignea), babassu (Attalea speciosa, syn. Orbignya speciosa), tucuma (Astrocaryum vulgare) a muru-muru (Astrocaryum murumuru) olej. Jejich antibakteriální aktivita byla stanovena vůči bakteriím Bifidobacterium animalis, B. longum, Campylobacter jejuni, Clostridium perfringens, Enterococcus cecorum, Escherichia coli, Lactobacillus acidophilus, L. fermentum, Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis, S. infantis, S. typhimurium a Staphylococcus aureus. U všech olejů byly plynovou chromatografií identifikovány hodnoty koncentrací jednotlivých mastných kyselin v nich obsažených. MIC jednotlivých olejů byly stanoveny na základě mikrodilučního testu v 96-jamkové mikrotitrační destičce. Byla zjištěna nutnost štěpení vybraných olejů lipázou pro aktivaci jejich antibakteriálních účinků. Žádný z olejů nebyl účinným inhibitorem růstu gramnegativních bakterií ani po naštěpení. Palmový a palmový červený olej nebyl aktivní vůči žádnému z testovaných bakteriálních kmenů. Nejnižší stanovená MIC byla 0,14 mg/ml oleje tucuma vůči C. perfringens; ostatní oleje poté inhibovaly růst C. perfringens v koncentracích od 0,25 do 4,5 mg/ml. Kokosový, babassu, Cuphea, palmojádrový, muru-muru a tucuma olej inhiboval bakterie E. cecorum při koncentracích 1,12 - 4,5 mg/ml. Citlivost L. monocytogenes byla prokázána pouze u oleje ze semen rostliny Cuphea v koncentraci 1,12 mg/ml. MIC olejů inhibujících S. aureus nabývaly hodnot od 0,56 do 2,25 mg/ml a byly jimi kokosový, babassu, Cuphea, palmojádrový, muru-muru a tucuma olej. Příznivým efektem byla nezjištěná citlivost bakterií B. animalis, B. longum, L. acidophilus a L. fermentum vůči žádnému z testovaných olejů. Lze konstatovat, že rostlinné oleje s obsahem MCFA mají po naštěpení lipázou antibakteriální účinky vůči grampozitivním bakteriím, aniž by ovlivňovaly komenzální mikrobiotu trávicího traktu.
Vliv systému ustájení na vlastnosti skořápky a vnitřní kvalitu vajec
Vlčková, Jana ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Skřivanová, Eva (oponent)
V práci byly provedeny celkem 3 pokusy. Cílem prvního experimentu bylo zhodnotit užitkovost nosnic, kvalitu vzduchu v halách a mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky u nosnic ustájených v obohacených klecích při modrém, zeleném, červeném a žlutém osvětlení. Ukazatele užitkovosti (denní produkce vajec, mortalita a hmotnost vajec) nebyly ovlivněny barvou světla. Podobně také u mikrobiální kontaminace vzduchu nebyly mezi jednotlivými barvami světel zaznamenány průkazné rozdíly. Signifikantní interakce mezi etáží a barvou světla byla zjištěna u mikrobiální kontaminace vaječné skořápky bakterií rodu Escherichia coli a Enterococcus. Nejvyšší množství Escherichia coli bylo detekováno u vajec od nosnic ustájených ve střední etáži při žlutém osvětlení naopak nejnižší hodnoty byly při žlutém osvětlení v horní etáži. Podobné výsledky byly sledovány také u bakterií rodu Enterococcus. Výsledky naznačují, že barva světla má minimální vliv na mikrobiální kontaminaci naopak významný vliv má etáž. Nejvyšší mikrobiální kontaminace vajec byla nalezena u vajec ze střední etáže. Ve druhém experimentu byl sledován vliv systému ustájení (konvenční klec, podestýlka, voliéra) a obsahu vápníku v krmné směsi (3 a 3,5 %) na užitkovost nosnic, technologickou kvalitu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky a vaječného obsahu v průběhu skladování. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku v krmné směsi byla zaznamenána u hmotnosti vejce, pevnosti skořápky, podílu skořápky, hmotnosti skořápky, Haughových jednotek a indexu bílku. Systém ustájení ovlivnil produkci vajec, spotřebu krmiva, hmotnost vejce a některé z ukazatelů kvality skořápky. Z ukazatelů kvality skořápky měl obsah vápníku v krmné směsi vliv pouze na pevnost skořápky a podíl skořápky. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla detekována i u kontaminace vaječné skořápky celkovým počtem mikroorganismů. Systém ustájení ovlivnil kontaminaci vaječné skořápky kde vyšší množství Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů bylo u vajec z podestýlky. Vyšší penetrace všech sledovaných druhů mikroorganismů na podskořápečné blány byla 2. a 7. den skladování ve skupině s 3,5 % vápníku v krmné směsi u vajec z podestýlky. To zřejmě souvisí s nižší kvalitou skořápky v tomto typu ustájení. V pokusu 3 byl zjišťován vliv rozdílných systémů ustájení (obohacená klec, výběh) na technologickou hodnotu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky, vaječného obsahu a koncentraci bílkovin v bílku během skladování. Systém ustájení ovlivnil všechny ukazatele kvality skořápky s vyššími hodnotami v klecovém systému. Vyšší počet pórů ve vaječné skořápce byl nalezen u vajec z výběhu. Důležitý vztah mezi systémem ustájení a dobou skladování byl zaznamenán u Haughových jednotek, indexu bílku, pH bílku a indexu žloutku. Lepší hodnoty týkající se ukazatelů kvality bílku a žloutku byly u vajec z klece. Jejich kvalita se během skladování snižovala rychleji v alternativním systému ustájení. Interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla nalezena také u Escherichia coli a u celkového počtu mikroorganismů. Nejvyšší kontaminace byla u čerstvých vajec z výběhu. Počet mikroorganismů se s dobou skladování signifikantně rychleji snižoval u vajec z klecového systému ustájení. Penetrace bakterií rodu Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů do bílku byla nižší u vajec z klece ve srovnání s výběhem. Průkazný vliv systému ustájení byl zjištěn u koncentrace lysozymu v bílku s vyššími hodnotami u vajec z výběhu. Je zřejmé, že lepší kvalita vajec je v klecovém systému ustájení. Vejce z tohoto typu ustájení mají také během skladování po delší dobu lepší kvalitu ve srovnání s alternativními systémy.

Viz též: podobná jména autorů
1 Skřivanová, Eliška
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.