Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ochrana spotřebitele na trhu vína v ČR
Simajchlová, Petra ; Hykš, Ondřej (vedoucí práce) ; Plášková, Alena (oponent)
Cílem této práce je identifikovat rizika, kterým čelí spotřebitel na trhu s vínem v České republice. Dále pak určit existující opatření na ochranu spotřebitele a navrhnout možné řešení tam, kde opatření chybí. Identifikace rizik je provedena pomocí analýzy sekundárních dat dostupných především na internetu a dále prostřednictvím dotazování odborníku ze sféry vinařství. Aktuálnost nejzávažnějších identifikovaných rizik je dále ověřena prostřednictvím spotřebitelského šetření. V další části práce jsou analyzována ochranná opatření, která v současné době fungují na našem trhu. Toto je provedeno opět pomocí analýzy sekundárních i primárních dat. V závěru práce jsou sumarizovány výsledky analýzy a nastíněna možná řešení tam, kde v současné době systém selhává.
Ekologické zemědělství v ČR
Simajchlová, Petra ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent)
Je beze sporu, že ekologické zemědělství je aktuálním tématem, které se čím dál častěji diskutuje nejen na území Evropy, ale také všude ve světě. Vedle nárůstu počtu příznivců ekologického zemědělství a produkce biopotravin se objevuje zároveň stále více pochybností o smysluplnosti a ekonomické efektivnosti tohoto typu hospodaření. V České republice je situace o to složitější, že po téměř půl století socialistického režimu a s ním spojeného bezohledného ničení půdy, rostlinstva a zemědělství vůbec, zde nemá ekologický způsob hospodaření vybudovanou tradici. O principech ekologického zemědělství se ví v prostředí českých spotřebitelů stále ještě velice málo a je potřeba šířit mezi lidmi celkové ekologické povědomí stejně tak jako je tomu například v Německu. Inspiraci je možno čerpat nejen od západních sousedů, nýbrž také od zemí třetího světa. Z toho vyplývá, že pro rozvoj ekologického zemědělství u nás nebudou potřeba pouze finanční prostředky ve formě dotací. Zlepšení celkové situace se neobejde zejména bez rozsáhlé propagace a reklamní kampaně za účasti státních úřadů, odborníků, samotných ekologických farmářů, producentů a především spotřebitelů. Dodržování principů ekologického hospodaření neznamená pouze chytrý marketingový tah, jak si mnozí myslí, ale určitý etický či morální názor na svět. Nejde pouze o bioprodukty a jejich zdravotní či chuťové přednosti, ale především o způsob, kterým byly vytvořeny. Prostřednictvím zemědělské produkce v menších množstvích a využíváním převážně manuální práce se ekofarmáři vracejí k původnímu způsobu života, k přírodě a zlidšťují výrobní proces. Nicméně i přes veškeré sympatie, které k fenoménu ekologického zemědělství cítím, jsem se pokusila vyprovokovat sporné otázky, kterými je ekozemědělství opředeno a zodpovědět je nejen případným čtenářům, ale velkou měrou také sama sobě. Cílem mé práce bylo analyzovat současnou situaci ekologického zemědělství v České republice a prostřednictvím dotazování u provozovatelů vybraných ekofarem zjistit jejich názory na danou problematiku a vytipovat nejzávažnější problémy ekologického zemědělství.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.