Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bezsádrovcové cementy s retardovaným tuhnutím přísadou plastifikátorů a alkalické složky.
Sedlařík, Tomáš ; Ptáček, Petr (oponent) ; Havlica, Jaromír (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá přípravou bezsádrovcových cementů s retardovaným tuhnutím. Popisuje jejich přípravu alkalickou aktivací a to s přísadou superplastifikátorů, ale i bez superplastifikátorů. Cílem práce je ukázat možnou cestu náhrady sádrovce v portlandských cementech jinou surovinou. Z hlediska trvale udržitelného rozvoje byl zvolen jako vhodná náhradní surovina popel z fluidního spalování. Pro testy byl použit mletý ložový popel z třinecké teplárny. Testované pasty byly připraveny alkalickou aktivací. Jako alkalický aktivátor byl použit 50%-ní roztok NaOH a sodné vodní sklo. Z past byly připraveny zkušební trámečky (20x20x100 mm). U testovaných směsí byla prováděna kalorimetrická měření na surových pastách. Dále byly měřeny pevnosti v tahu za ohybu a pevnosti v tlaku.
Bezsádrovcové cementy s retardovaným tuhnutím přísadou plastifikátorů a alkalické složky.
Sedlařík, Tomáš ; Ptáček, Petr (oponent) ; Havlica, Jaromír (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá přípravou bezsádrovcových cementů s retardovaným tuhnutím. Popisuje jejich přípravu alkalickou aktivací a to s přísadou superplastifikátorů, ale i bez superplastifikátorů. Cílem práce je ukázat možnou cestu náhrady sádrovce v portlandských cementech jinou surovinou. Z hlediska trvale udržitelného rozvoje byl zvolen jako vhodná náhradní surovina popel z fluidního spalování. Pro testy byl použit mletý ložový popel z třinecké teplárny. Testované pasty byly připraveny alkalickou aktivací. Jako alkalický aktivátor byl použit 50%-ní roztok NaOH a sodné vodní sklo. Z past byly připraveny zkušební trámečky (20x20x100 mm). U testovaných směsí byla prováděna kalorimetrická měření na surových pastách. Dále byly měřeny pevnosti v tahu za ohybu a pevnosti v tlaku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.