Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Příspěvek ke studiu mechanismu botnání oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové
Rufferová, Lenka ; Dittrich, Milan (vedoucí práce) ; Šnejdrová, Eva (oponent)
V diplomové práci je v teoretické části pojednáno o polymerech kyseliny mléčné, o jejich výrobě, vlastnostech, degradaci či biologickém odbourávání. Je zde zmíněno i využití těchto polymerů v praxi a jejich potenciál pro využití v medicíně. Bylo sledováno chování oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové ve vodném prostředí v průběhu jejich degradace při 37řC po dobu sedmi dnů. Jednotlivé vzorky se lišily hmotností (50, 100, 150 a 250 mg) a dobou, po kterou bylo sledováno jejich chování v prostředí vody. Sledovanými parametry byly stupeň bobtnání, stupeň eroze a číslo kyselosti. Výsledky měření byly porovnány s výsledky chování oligomeru za stejných podmínek, ale při 7řC (výsledky poskytla moje kolegyně Veronika Hašková). Výsledky potvrdily v některých případech souvislost mezi bobtnáním a číslem kyselosti v průběhu degradace oligoesteru. Zároveň byl patrný rozdíl v chování při různých teplotách. Při 37řC probíhalo bobtnání i eroze intenzivněji než při 7řC.
Příspěvek ke studiu mechanismu botnání oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové
Rufferová, Lenka ; Dittrich, Milan (vedoucí práce) ; Šnejdrová, Eva (oponent)
V diplomové práci je v teoretické části pojednáno o polymerech kyseliny mléčné, o jejich výrobě, vlastnostech, degradaci či biologickém odbourávání. Je zde zmíněno i využití těchto polymerů v praxi a jejich potenciál pro využití v medicíně. Bylo sledováno chování oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové ve vodném prostředí v průběhu jejich degradace při 37řC po dobu sedmi dnů. Jednotlivé vzorky se lišily hmotností (50, 100, 150 a 250 mg) a dobou, po kterou bylo sledováno jejich chování v prostředí vody. Sledovanými parametry byly stupeň bobtnání, stupeň eroze a číslo kyselosti. Výsledky měření byly porovnány s výsledky chování oligomeru za stejných podmínek, ale při 7řC (výsledky poskytla moje kolegyně Veronika Hašková). Výsledky potvrdily v některých případech souvislost mezi bobtnáním a číslem kyselosti v průběhu degradace oligoesteru. Zároveň byl patrný rozdíl v chování při různých teplotách. Při 37řC probíhalo bobtnání i eroze intenzivněji než při 7řC.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.