Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Gherlin u malnutričních stavů různé etiologie Gherlinu jako patogenetický faktor systémové zánětlivé odpovědi
Rosická, Martina ; Marek, Josef (vedoucí práce) ; Stárka, Luboslav (oponent) ; Vrbíková, Jana (oponent)
Ghrelin je peptid složený z 28 aminokyselin produkovaný predevším enteroendokrinními bunkami žaludku. Charakteristikou molekuly ghrelinu je prítomnost oktanové skupiny na hydroxyskupine serinu v pozici 3, v organismu unikátní a nezbytnou pro jeho biologickou aktivitu. Krome acylovaného, tzv. aktivního ghrelinu, je v cirkulaci prítomen neacylovaný ghrelin a nekteré další minoritní formy. Neacylovaný ghrelin postrádá hydrofobní substituci retezce, prevažuje v systémové cirkulaci, ale je bez vlivu na sekreci rustového hormonu a bez dalších endokrinních úcinku. Vykazuje kardiovaskulární a proliferativní úcinky a možná i úcinky metabolické. Jeho pusobení je zprostredkované jiným receptorem než GHS-R1a nebo 1b. Ten nebyl dosud popsán. Plazmatická koncentrace celkového ghrelinu je ovlivnena pohlavím. Vyšší koncentrace celkového ghrelinu, ale nikoliv ghrelinu aktivního, byly detekovány u žen. Rozhodujícím cinitelem je pravdepodobne vliv steroidních hormonu (estrogenu). Zmeny plazmatických hladin ghrelinu s vekem jednoznacne nepotvrzujeme. V naší studii jsme nezachytili zmeny acylovaného ani neacylovaného ghrelinu v závislosti na veku. Ghrelin je duležitým regulátorem energetické homeostázy a príjmu potravy. Vede ke zvýšení príjmu potravy a snížení energetického výdeje potlacením aktivity sympatického nervového...

Viz též: podobná jména autorů
3 Rosická, Markéta
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.