Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Oxidační změny vybraných druhů masa
Havelková, Michaela ; Prokůpková, Ludmila (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá změnami složení živočišného tuku během zpracování a skladování masa. Použito bylo mělněné maso kapra obecného (Caprinus carpio). Po aplikaci vybraných bylinek byl zkoumán jejich vliv na stabilitu rybího tuku po tepelném opracování a chladírenském skladování. Celkem byly provedeny dvě analýzy, během kterých probíhala měření ve dvou až třídenních intervalech 20 - 23 dní. V této době byl sledován vliv bylinek dobromysli obecné (Origanum vulgare), saturejky zahradní (Satureja hortensis L.) a oregana řeckého (Origanum heracleoticum L.) pomocí indikátoru stupně oxidace TBA čísla (hodnoty) na tepelně upravené a chladírensky skladované rybí maso. To obsahuje vysoké procento vody a PUFA, proto zvýšeně podléhá lipidové autooxidaci. Aplikací vybraných bylin do vzorků je možné lipidovou autooxidaci inhibovat a prodloužit tak skladování rybího masa. Antioxidační účinek bylin se projevil ve všech měřeních, statisticky nebyl nalezen významný rozdíl mezi účinky dobromysli a saturejky. Statisticky významný se jeví účinek mezi saturejkou a oreganem řeckým a mezi dobromyslí obecnou a oreganem řeckým. Po celou dobu měření byly hodnoty TBA velice nízké. Statisticky nebyl prokázán rozdíl mezi vzorky s bylinami a standardním vzorkem. Chladírenské skladování s pomocí antioxidačního účinku bylin ale lze považovat jako účinné omezení oxidačních pochodů v rybím mase.

Viz též: podobná jména autorů
1 PROKŮPKOVÁ, Lenka
1 Prokůpková, Leona
1 Prokůpková, Lucie
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.