Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití magnetických mikročástic při detekci nukleových kyselin
Pešková, Aneta ; Španová, Alena (oponent) ; Rittich, Bohuslav (vedoucí práce)
Moderním a rychlým separačním postupem při izolaci nukleových kyselin v běžné laboratorní praxi je použití magnetických mikročástic. Bylo provedeno srovnání účinnosti izolace DNA z výrobků Pangamin pomocí tří typů magnetických mikročástic P(HEMA-co-GMA) (A, B), PGMA a magnetických nanočástic poly-L-lysine (PLy). Kvalita a množství izolované DNA byly ověřeny spektorfotometricky a agarózovou gelovou elektroforézou. Amplifikovatelnost izolované DNA byla ověřena pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) se specifickými primery pro kvasinky a vyhodnocena agarózovou gelovou elektroforézou. Množství izolované DNA se lišilo podle výrobku i podle typu magnetických částic. Z hlediska nejvyššího izolovaného množství DNA bylo nejvhodnější použití magnetických nanočástic poly-L-lysine (PLy) a magnetických mikročástic P(HEMA-co-GMA) (A).
Využití magnetických částic pro izolaci a purifikaci DNA z výrobků pro dětskou výživu
Pešková, Aneta ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Kovařík, Aleš (vedoucí práce)
Izolace rostlinné DNA je komplikovaná z důvodu přítomnosti polyfenolů, polysacharidů a dalších metabolitů, které bývají izolovány současně s DNA. Tyto látky mohou mít vliv na výtěžek a kvalitu izolované DNA, a také mohou působit jako inhibitory PCR. Mezi moderní, jednoduché a rychlé metody izolace DNA v molekulárně biologických laboratořích patří magnetická separace, která využívá reverzní imobilizaci DNA na magnetické nosiče a umožňuje získání DNA ve vysoké kvalitě a čistotě. V experimentální části byla provedena mikroizolace rostlinné DNA ze zeleniny (mrkev), ovoce (hruška, jablko, citron, mango) a z tepelně zpracovaných potravinových výrobků pro děti (Hami první mrkvička, Nestlé ovocná kapsička, dmBIO hruška mrkev jablko, Hello ovocná přesnídávka s jablky a Hello ovocná přesnídávka s mangem). K izolaci DNA byly využity magnetické mikročástice PGMA 2 mg/ml a magnetické nanočástice funkcionalizované poly-L-lysinem (PLL) 0,2 mg/ml. Byla porovnána metoda izolace magnetických částic s navázanou DNA magnetickým separátorem a magnetickou jehlou. Kvalita a množství izolované DNA byly zjištěny spektrofotometrickou analýzou a amplifikovatelnost izolované DNA byla ověřena konvenční polymerázovou řetězovou reakcí (PCR) s primery specifickými pro rostlinnou ribosomální DNA (rDNA). Produkty PCR o velikosti 700, 350 a 220 bp byly detegovány agarózovou gelovou elektroforézou. Z tepelně zpracovaných potravinových výrobků pro děti byla pomocí magnetických nosičů izolována DNA v kvalitě vhodné pro PCR. Detegovány byly však pouze kratší PCR produkty o velikosti 220 bp, což svědčí o degradaci DNA. Specifita PCR produktů byla stanovení analýzou délky restrikčního fragmentu (RFLP). Experimentální výsledky odpovídaly teoretickým výsledkům restrikční analýzy.
Využití magnetických částic pro izolaci a purifikaci DNA z výrobků pro dětskou výživu
Pešková, Aneta ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Kovařík, Aleš (vedoucí práce)
Izolace rostlinné DNA je komplikovaná z důvodu přítomnosti polyfenolů, polysacharidů a dalších metabolitů, které bývají izolovány současně s DNA. Tyto látky mohou mít vliv na výtěžek a kvalitu izolované DNA, a také mohou působit jako inhibitory PCR. Mezi moderní, jednoduché a rychlé metody izolace DNA v molekulárně biologických laboratořích patří magnetická separace, která využívá reverzní imobilizaci DNA na magnetické nosiče a umožňuje získání DNA ve vysoké kvalitě a čistotě. V experimentální části byla provedena mikroizolace rostlinné DNA ze zeleniny (mrkev), ovoce (hruška, jablko, citron, mango) a z tepelně zpracovaných potravinových výrobků pro děti (Hami první mrkvička, Nestlé ovocná kapsička, dmBIO hruška mrkev jablko, Hello ovocná přesnídávka s jablky a Hello ovocná přesnídávka s mangem). K izolaci DNA byly využity magnetické mikročástice PGMA 2 mg/ml a magnetické nanočástice funkcionalizované poly-L-lysinem (PLL) 0,2 mg/ml. Byla porovnána metoda izolace magnetických částic s navázanou DNA magnetickým separátorem a magnetickou jehlou. Kvalita a množství izolované DNA byly zjištěny spektrofotometrickou analýzou a amplifikovatelnost izolované DNA byla ověřena konvenční polymerázovou řetězovou reakcí (PCR) s primery specifickými pro rostlinnou ribosomální DNA (rDNA). Produkty PCR o velikosti 700, 350 a 220 bp byly detegovány agarózovou gelovou elektroforézou. Z tepelně zpracovaných potravinových výrobků pro děti byla pomocí magnetických nosičů izolována DNA v kvalitě vhodné pro PCR. Detegovány byly však pouze kratší PCR produkty o velikosti 220 bp, což svědčí o degradaci DNA. Specifita PCR produktů byla stanovení analýzou délky restrikčního fragmentu (RFLP). Experimentální výsledky odpovídaly teoretickým výsledkům restrikční analýzy.
Využití magnetických mikročástic při detekci nukleových kyselin
Pešková, Aneta ; Španová, Alena (oponent) ; Rittich, Bohuslav (vedoucí práce)
Moderním a rychlým separačním postupem při izolaci nukleových kyselin v běžné laboratorní praxi je použití magnetických mikročástic. Bylo provedeno srovnání účinnosti izolace DNA z výrobků Pangamin pomocí tří typů magnetických mikročástic P(HEMA-co-GMA) (A, B), PGMA a magnetických nanočástic poly-L-lysine (PLy). Kvalita a množství izolované DNA byly ověřeny spektorfotometricky a agarózovou gelovou elektroforézou. Amplifikovatelnost izolované DNA byla ověřena pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) se specifickými primery pro kvasinky a vyhodnocena agarózovou gelovou elektroforézou. Množství izolované DNA se lišilo podle výrobku i podle typu magnetických částic. Z hlediska nejvyššího izolovaného množství DNA bylo nejvhodnější použití magnetických nanočástic poly-L-lysine (PLy) a magnetických mikročástic P(HEMA-co-GMA) (A).

Viz též: podobná jména autorů
5 PEŠKOVÁ, Alena
5 Pešková, Alena
1 Pešková, Andrea
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.