Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravování a léčebné diety v období renesance
Paroha, Josef ; Alušík, Tomáš (vedoucí práce) ; Divišová, Bohdana (oponent)
Cílem této teoretické interdisciplinární diplomové práce je zjistit, jak se stravovali obyvatelé na území dnešní České republiky v renesančním období (14.-16. století) a jak vypadaly léčebné diety v této době. K dosažení cíle jsem použil metodu historické analýzy dat. Validní data jsem získal z literárních dobových pramenů s lékařskou nebo dietní tématikou, sepsaných od počátku 14. do konce 16. století především na území dnešní České republiky, a z novodobé sekundární odborné literatury, zejména z oborů historie, archeologie a fyzická antropologie. Získaná data jsem využil k rekonstrukci podoby stravování a léčebných diet v renesančním období a posouzení jejich vlivu na zdravotní stav tehdejší populace na našem území. Na základě studia pramenů i sekundární literatury jsem zjistil, jak se lidé na území České republiky v renesančním období stravovali. V tomto období byl na našem území překvapivý dostatek potravin v poměrně širokém spektru. Toto zjištění potvrzují antropometrická měření i lékařské zprávy a jiné dochované texty. Komplexní léčebné diety v renesančním období měly významné místo v tehdejší medicíně, protože plnily zásadní úlohu v léčbě a prevenci nemocí. Sledované vlastnosti potravin byly samozřejmě jiné, než sledujeme dnes, a protože humorální teorie, na které byla renesanční medicína...
Vliv diety na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidémií
Paroha, Josef ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
Hlavním cílem této práce je určit, zda má hypolipidemická dieta vliv na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Vedlejším cílem je zjistit stravovací návyky pacientů s dyslipidemií a určit, zda jsou v souladu se základy hypolipidemické diety. K dosažení cílů bylo použito dotazníkové metody, biochemického vyšetření krve a edukace pacientů s dyslipidemií. Výzkum obsahoval vstupní a výstupní laboratorní vyšetření krve. Po vstupním vyšetření pacient vyplnil dotazník s otázkami zaměřenými na stravovací návyky a absolvoval edukaci o vhodné dietě. K výstupní kontrole se pacient dostavil za tři měsíce. Potřebná data byla získána porovnáním vstupního a výstupního vyšetření krve a vyhodnocením dotazníků. Tato bakalářská práce ve svém výzkumu potvrdila pozitivní vliv hypolipidemické diety na hodnoty lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Na konci výzkumu byla průměrná hladina celkového cholesterolu nižší o 10,5 %, průměrná hladina LDL-cholesterolu byla o 18,9 % nižší a průměrná hladina triacylglycerolu byla o 10, 6 % nižší. Naopak průměrná hladina HDL-cholesterolu byla na konci výzkumu o 4,3 % vyšší. Dále bylo vyhodnocením dotazníků zjištěno, že se více než 70 % pacientů s dyslipidemií stravovalo v souladu se základy hypolipidemické diety již na počátku výzkumu. Výsledky této práce ukazují pozitivní...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.