Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Modifikace porozity bakteriální celulózy in situ
Ondruchová, Barbora ; Pernicová, Iva (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá modifikací porozity bakteriální celulózy in situ pomocí bakterie Komagataeibacter xylinus. Teoretická část práce byla zaměřena na rešerši různých způsobů kultivace Komagataeibacter xylinus a produkci porézní bakteriální celulózy. Velikost póru bakteriální celulózy závisí hlavně od způsobu kultivace Komagataeibacter xylinus. Bakteriální celulóza produkovaná staticky nebo dynamicky obsahuje póry velikosti od 0,02 µm do 10 µm. Experimentálně byl potvrzen rozdíl v porozitě ve vzorkách bakteriální celulózy připravené statickou a dynamickou kultivací. Byly také porovnané výtěžky jednotlivých kultivací. Porozita bakteriální celulózy byla dále in situ modifikovaná přídavkem částic vosku. Rastrovací elektronová mikroskopie potvrdila, že přídavkem částic vosku je možné významně podpořit porozitu bakteriální celulózy a zároveň zvýšit její produkci.
Modifikace porozity bakteriální celulózy in situ
Ondruchová, Barbora ; Pernicová, Iva (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá modifikací porozity bakteriální celulózy in situ pomocí bakterie Komagataeibacter xylinus. Teoretická část práce byla zaměřena na rešerši různých způsobů kultivace Komagataeibacter xylinus a produkci porézní bakteriální celulózy. Velikost póru bakteriální celulózy závisí hlavně od způsobu kultivace Komagataeibacter xylinus. Bakteriální celulóza produkovaná staticky nebo dynamicky obsahuje póry velikosti od 0,02 µm do 10 µm. Experimentálně byl potvrzen rozdíl v porozitě ve vzorkách bakteriální celulózy připravené statickou a dynamickou kultivací. Byly také porovnané výtěžky jednotlivých kultivací. Porozita bakteriální celulózy byla dále in situ modifikovaná přídavkem částic vosku. Rastrovací elektronová mikroskopie potvrdila, že přídavkem částic vosku je možné významně podpořit porozitu bakteriální celulózy a zároveň zvýšit její produkci.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.