Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vplyv macerácie netradičných druhov dreva na kvalitu destilátů
Martinák, Krištof
Diplomová práce Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátu byla vypracována v letech 2017-2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, Zahradnické fakulty, Mendelovy univerzity v Brně. Její literární část byla zaměřena na objasnění legislativních požadavků na výrobu destilátů, konkrétně brandy. Dále stručně popisuje historii a technologii výroby sudů, chemické složení dřeva a chemické změny obsahových látek při výrobě sudů. Popisuje alternativní produkty využívány namísto sudů. V praktické části práce bylo vybráno 8 druhů dřev, které byly zpracovány na dřevní štiepku- chipsy, každé ve třech variantách teplotní úpravy (110,175,200 ° C). Ty byly dávkovány do vinného destilátu a po dobu 5 měsíců probíhalo zrání spolu s dřevem. Po této době byly destiláty scezené a podrobeny chemické analýze. Při ní se určovala antioxidační kapacita dvěma metódami- FRAP a DPPH. Určoval se i celkový obsah polyfenolů a barevné změny pomocí 3 rozměrného prostoru CIELAB. Následně bylo 24 destilátů ohodnocených jedenáct členech komisí. Ta hodnotila 15 organoleptických vlastností (optických, aromatických a chuťových). Výsledky byly vyhodnoceny do grafů, tabulek a fotografií a podložené statistickým zkoumáním. Dále byly v diskusi a závěru výsledky slovně zhodnoceny, porovnány s podobnými zahraničními a tuzemskými studiemi. Na závěr byl vyjádřen názor autora, jeho doporučení pro využití poznatků v praxi či dalším výzkumu.Právní doložka:Prohlašuji, že jsem práci: Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátů vypracoval/a samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Nesouhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování závěrečných prací, a doporučuji odložit zveřejnění práce na dobu max. 3 let. Prohlašuji, že tištěná podoba závěrečné práce a elektronická podoba závěrečné práce zveřejněná v aplikaci Závěrečné práce v Univerzitním informačním systému je identická. Jsem si vědom/a, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.
Svetové vinné destiláty
Martinák, Krištof
Bakalárska práca sa zaoberala vínnymi destilátmi rôznych druhov vo viacerých krajinách sveta. V kapitole č. 3 Literárna časť bola rozobraná teoretická časť. Stručne bola popísaná história a princípy destilácie, rôzne typy destilácie, najmä tie, ktoré sa využívajú pri výrobe vínnych destilátov. Následne bola priblížená legislatíva a základné pojmy ako vínovica, brandy či cognac. Spomenuté boli i destiláty zo sekundárnych produktov výroby vína a to matolinovica a vínovica z vínnych kalov. Ďalšia kapitola, ktorá nesie názov celej bakalárskej práce Svetové vínne destiláty rozoberá podrobne technológie výroby vína i destilátu, používané odrody viniča hroznorodého, postupy, zvyklosti daných krajín a tiež konkrétnych výrobcov a ich produkty. Popísaná je aj kategorizácia vínnych destilátov v daných krajinách. Najrozsiahlejšie časť je venovaná Francúzsku a svetoznámemu cognacu, no v nasledujúcich podkapitolách sa práca venuje ďalším 14 krajinám.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.