Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv aromaticky aktivních látek na chutnost jogurtů
Malina, Jiří ; Babák, Libor (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení aromaticky aktivních látek přítomných v bílých jogurtech. Tyto látky jsou klíčové pro chutnost těchto fermentovaných mléčných výrobků. Byly analyzovány celkem čtyři typy jogurtů, smetanový (10 % tuku), střednětučný a střednětučný Bio (3 % tuku) a nízkotučný (obsah tuku 0,1 %), vyrobené v Mlékárně Valašské Meziříčí, spol. s r.o. Analýza byla provedena s použitím plynové chromatografie s extrakcí analytů pomocí SPME - mikroextrakce na tuhé fázi. V rozdílných množstvích bylo zjištěno pět skupin různých aromatických látek: ketony, aldehydy, organické kyseliny a jejich estery a alkoholy. Tyto sloučeniny jsou většinou produkty metabolismu bakterií Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, což jsou jogurtové kultury používané při jejich výrobě. Menší množství jsou obsažena v kravském mléce nebo v mlékařských aditivech. Pro zjištění přijatelnosti a chutnosti byly jogurty zároveň senzoricky hodnoceny pomocí pořadové zkoušky a stupnicové metody. Hodnotitelé byli vybráni z řad studentů a zaměstnanců fakulty.
Software pro rozvíjení prostorové představivosti
Malina, Jiří ; Matějka, Pavel (oponent) ; Štancl, Vít (vedoucí práce)
Tato výuková aplikace je pro učitele základních škol, která umožňuje grafické prezentování 3D modelů poskládaných z kostek. Aplikace je vhodná pro rozvoj 3D orientace a rozvíjení prostorové představivosti dětí prvního stupně základní školy avšak může být využit i jinými institucemi. Aplikace je volně šiřitelná a multiplatformní.
Rozbor a využití vysoce výkonných vrtacích nástrojů.
Malina, Jiří ; Zemčík, Oskar (oponent) ; Zemčík, Oskar (vedoucí práce)
Všeobecný popis technologie vrtání se zvláštním zaměřením na vysoce výkonné vrtací nástroje. Jejich rozdělení jak typové, tak z hlediska využití. Rozbor a porovnání nástrojů od jednotlivých předních výrobců s doporučením pro využití v praxi.
Prevence recidiv nosní polypózy u nemocných s nálezem enterotoxiny produkujících kmenů Staphylococcus aureus
Schalek, Petr ; Petráš, Petr (vedoucí práce) ; Julák, Jaroslav (oponent) ; Malina, Jiří (oponent) ; Vokurka, Jan (oponent)
Úvod: Enterotoxiny produkované Staphylococcus aureus (SA) se mohou uplatňovat jako superantigeny a takto, nezávisle na antigenní specifitě, ovlivňovat průběh chronické rinosinusitidy s nosními polypy (NP). Cílem studie bylo prokázat zda antibiotická léčba podaná po endoskopické operaci paranazálních dutin pro NP může pozitivně ovlivnit průběh onemocnění ve srovnání s placebem. Pacienti a metody: 23 pacientů po operaci paranazálních djutin pro NP, s pozitivním kultivačním peroperačním nálezem SA, pozitivně testovaným na schopnost produkce enterotoxinů A-E a TSST-1 bylo randomizováno do 2 skupin. Skupina A (13 nemocných) byla navíc k běžné léčbě intranazálními steroidy a minerálními sprškami léčena 3 týdny anti-stafylokokovým antibiotikem dle minimální inhibiční koncentrace. Skupina B (10) dostávala kromě zvyklé léčby placebo. Obě skupiny byly porovnány předoperačně, za 3 a 6 měsíců po operaci pomocí symptom specifického skóre, endoskopického skóre a dotazníku kvality života SNOT-22 v českém překladu. Výsledky: Mírně lepších výsledků bylo dosaženo u nemocných s přidanou antibiotickou léčbou. Rozdíly však nebyly však statisticky významné. Nejvýraznější rozdíl ve prospěch skupiny A byl dosažen u endoskopického skóre za 3 měsíce po operaci. Bez ohledu na způsob léčby u asi 30 % nemocných došlo k vymizení...
Prevence recidiv nosní polypózy u nemocných s nálezem enterotoxiny produkujících kmenů Staphylococcus aureus
Schalek, Petr ; Petráš, Petr (vedoucí práce) ; Julák, Jaroslav (oponent) ; Malina, Jiří (oponent) ; Vokurka, Jan (oponent)
Úvod: Enterotoxiny produkované Staphylococcus aureus (SA) se mohou uplatňovat jako superantigeny a takto, nezávisle na antigenní specifitě, ovlivňovat průběh chronické rinosinusitidy s nosními polypy (NP). Cílem studie bylo prokázat zda antibiotická léčba podaná po endoskopické operaci paranazálních dutin pro NP může pozitivně ovlivnit průběh onemocnění ve srovnání s placebem. Pacienti a metody: 23 pacientů po operaci paranazálních djutin pro NP, s pozitivním kultivačním peroperačním nálezem SA, pozitivně testovaným na schopnost produkce enterotoxinů A-E a TSST-1 bylo randomizováno do 2 skupin. Skupina A (13 nemocných) byla navíc k běžné léčbě intranazálními steroidy a minerálními sprškami léčena 3 týdny anti-stafylokokovým antibiotikem dle minimální inhibiční koncentrace. Skupina B (10) dostávala kromě zvyklé léčby placebo. Obě skupiny byly porovnány předoperačně, za 3 a 6 měsíců po operaci pomocí symptom specifického skóre, endoskopického skóre a dotazníku kvality života SNOT-22 v českém překladu. Výsledky: Mírně lepších výsledků bylo dosaženo u nemocných s přidanou antibiotickou léčbou. Rozdíly však nebyly však statisticky významné. Nejvýraznější rozdíl ve prospěch skupiny A byl dosažen u endoskopického skóre za 3 měsíce po operaci. Bez ohledu na způsob léčby u asi 30 % nemocných došlo k vymizení...
Software pro rozvíjení prostorové představivosti
Malina, Jiří ; Matějka, Pavel (oponent) ; Štancl, Vít (vedoucí práce)
Tato výuková aplikace je pro učitele základních škol, která umožňuje grafické prezentování 3D modelů poskládaných z kostek. Aplikace je vhodná pro rozvoj 3D orientace a rozvíjení prostorové představivosti dětí prvního stupně základní školy avšak může být využit i jinými institucemi. Aplikace je volně šiřitelná a multiplatformní.
Vliv aromaticky aktivních látek na chutnost jogurtů
Malina, Jiří ; Babák, Libor (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení aromaticky aktivních látek přítomných v bílých jogurtech. Tyto látky jsou klíčové pro chutnost těchto fermentovaných mléčných výrobků. Byly analyzovány celkem čtyři typy jogurtů, smetanový (10 % tuku), střednětučný a střednětučný Bio (3 % tuku) a nízkotučný (obsah tuku 0,1 %), vyrobené v Mlékárně Valašské Meziříčí, spol. s r.o. Analýza byla provedena s použitím plynové chromatografie s extrakcí analytů pomocí SPME - mikroextrakce na tuhé fázi. V rozdílných množstvích bylo zjištěno pět skupin různých aromatických látek: ketony, aldehydy, organické kyseliny a jejich estery a alkoholy. Tyto sloučeniny jsou většinou produkty metabolismu bakterií Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, což jsou jogurtové kultury používané při jejich výrobě. Menší množství jsou obsažena v kravském mléce nebo v mlékařských aditivech. Pro zjištění přijatelnosti a chutnosti byly jogurty zároveň senzoricky hodnoceny pomocí pořadové zkoušky a stupnicové metody. Hodnotitelé byli vybráni z řad studentů a zaměstnanců fakulty.
Rozbor a využití vysoce výkonných vrtacích nástrojů.
Malina, Jiří ; Zemčík, Oskar (oponent) ; Zemčík, Oskar (vedoucí práce)
Všeobecný popis technologie vrtání se zvláštním zaměřením na vysoce výkonné vrtací nástroje. Jejich rozdělení jak typové, tak z hlediska využití. Rozbor a porovnání nástrojů od jednotlivých předních výrobců s doporučením pro využití v praxi.
Frameworky pro automatické testování
Malina, Jiří ; Pavlíčková, Jarmila (vedoucí práce) ; Okáč, Kamil (oponent)
Ve své diplomové práci nazvané Frameworky pro automatické testování se snažím porovnat frameworky z pěti aktuálně nejpopulárnějších programovacích jazyků. Porovnání je rozděleno do dvou částí, z nichž první část se zabývá porovnáním za pomocí vzorů testů a druhá část měřením exaktních hodnot při práci s nástroji. Výsledkem této práce jsou kritéria, podle kterých lze porovnat i jiné frameworky pro automatické testování, než byly v této práci použity.
Framework Cappuccino
Malina, Jiří ; Pavlíčková, Jarmila (vedoucí práce) ; Tichý, Vladimír (oponent)
Ve své bakalářské práci nazvané Framework Cappuccino se pokouším otestovat stejnojmenný framework. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické části a praktické části. V teoretické části se zaměřuji na rozdíly tohoto frameworku od frameworku Google Web Toolkit. Dále, zda je framework Cappuccino schopný implementovat i takové postupy, které jsou nutné pro vytváření aplikací pro společnosti. V praktické části se snažím vytvořit několik vlastních aplikací pomocí frameworku Cappucino a zhodnotit, jak práci ulehčuje, či zda je pro jejich psaní spíše přítěží.

Viz též: podobná jména autorů
7 Malina, Jakub
5 Malina, Jan
3 Malina, Jaroslav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.