Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita pepře z hlediska obsahu piperinu
Lamplot, Marek ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit kvalitu pepře dostupného v obchodní síti ČR. Kvalita vzorků pepře byla zjišťována na základě obsahu piperinu. Piperin byl ze vzorků pepře extrahován pomocí acetonu a extrakty byly následně analyzovány pomocí vysoko-účinné kapalinové chromatografie s hmotnostním detektorem. Ve všech vzorcích byl stanoven obsah vody titračně podle Karl-Fishera a obsah piperinu ve vzorcích byl následně přepočten na sušinu. Obsah piperinu v pepři se pohyboval od 49 do 90 mg/g a splňoval požadavky platné legislativy, která udává minimální obsah piperinu v pepři 4 %. Statistická analýza prokázala, že mezi jednotlivými vzorky pepře je z hlediska obsahu piperinu statisticky významný rozdíl, což poukazuje na fakt, že pepř od různých výrobců pochází z rozdílných zdrojů.

Viz též: podobná jména autorů
1 Lamplot, Michal
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.