Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie
Tayari, Tomáš ; Gabriel, Petr (vedoucí práce) ; Kudrnová, Hana (oponent)
V případě, že vystavíme pivo viditelnému světlu, dojde po čase k jeho světelnému poškození, které se vyznačuje nežádoucím zápachem a příchutí nápoje. Potvrzeným původcem výše zmíněné příchutě v pivu je 3-methyl-2-buten-1-thiol (MBT). Tato látka vzniká neenzymatickými reakcemi, při nichž roli fotokatalyzátoru hraje riboflavin (vitamín B2), který se po předání své excitační energie, nabité absorpcí viditelného světla, rozpadá. Vlivem úbytku riboflavinu dochází ke změně optických vlastností vzorku. Práce si klade za cíl prozkoumat možnosti optické detekce světelného poškození, prostřednictvím analýzy obsahu riboflavinu na základě fluorescence a absorpce vzorku. Vzhledem k tomu že se riboflavin při světelném poškození odbourává, z jeho obsahu v pivu je možné zjistit, zdali vzorek je či není světelně poškozen. Optická detekce světelného poškození je neinvazivní, a tudíž může rozhodnout o kvalitě piva přímo v komerční láhvi, aniž by bylo nutné ji otevřít.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.