Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
GM plodiny v přípravě nových potravin, farmak a technických materiálů: inovace gymnaziálního učiva.
Koblihová, Kateřina ; Opatrný, Zdeněk (vedoucí práce) ; Drda Morávková, Alena (oponent)
S růstem lidské populace roste poptávka po rostlinné a jiné produkci a zároveň klesá rozsah území, kde mohou být rostliny pěstovány. Lidem proto nestačí současná zemědělská výroba potravin, technických surovin či léčiv rostlinného původu ať už z tohoto důvodu, či kvůli snaze dosáhnout vyššího životního komfortu zejména v rozvinutých zemích. Snažíme se nalézt jednodušší, ekologičtější a levnější způsoby rostlinné produkce. Jednou z moderních možností jak dosáhnout tohoto cíle jsou genetické modifikace. Studenti se o nich dozvídají mnoho informací z nejrůznějších zdrojů, ale především jen z internetu a televize. Je vhodné, aby informace, které získávají z médií, porovnávali také se svými poznatky školními, protože jedině tak nepodlehnou tendenčním tlakům a manipulacím.
GM plodiny v přípravě nových potravin, farmak a technických materiálů: inovace gymnaziálního učiva.
Koblihová, Kateřina ; Opatrný, Zdeněk (vedoucí práce) ; Drda Morávková, Alena (oponent)
S růstem lidské populace roste poptávka po rostlinné a jiné produkci a zároveň klesá rozsah území, kde mohou být rostliny pěstovány. Lidem proto nestačí současná zemědělská výroba potravin, technických surovin či léčiv rostlinného původu ať už z tohoto důvodu, či kvůli snaze dosáhnout vyššího životního komfortu zejména v rozvinutých zemích. Snažíme se nalézt jednodušší, ekologičtější a levnější způsoby rostlinné produkce. Jednou z moderních možností jak dosáhnout tohoto cíle jsou genetické modifikace. Studenti se o nich dozvídají mnoho informací z nejrůznějších zdrojů, ale především jen z internetu a televize. Je vhodné, aby informace, které získávají z médií, porovnávali také se svými poznatky školními, protože jedině tak nepodlehnou tendenčním tlakům a manipulacím.
Biofortifikované rostliny a molekulární farmářství - aktualizace gymnaziálního studia biologie
Koblihová, Kateřina ; Opatrný, Zdeněk (vedoucí práce) ; Pavlová, Libuše (oponent)
Geneticky modifikované rostliny (GM rostliny) jsou rostliny, které mají za pomoci molekulárně-genetických technik změněný genotyp. Cílené zásahy do genotypu mají vyšší účinnost oproti metodám, které využívá klasické šlechtění rostlin. Nutným předpokladem takových zásahů je hluboká znalost molekulární biologie, genetiky a fyziologie rostlin. Úspěch genetických modifikací tak jde ruku v ruce s neustále se rozšiřujícími znalostmi z mnoha oborů biologie. První generace GM plodin byla odolnější proti abiotickému stresu, škůdcům, herbicidům či nemocím. Tím docházelo ke zvýšení výnosů a celkově ke snížení nákladů. Tyto vlastnosti však přinášely užitek především zemědělcům, ale nikoliv koncovému spotřebiteli. Mnoho metod, které jsou využívány na transformaci geneticky modifikovaných rostlin první generace, je využíváno i pro generace následující. Biofortifikace by se dala pokládat za další stupeň genetických modifikací rostlin. Rostliny, které jsou konzumovány, jsou vylepšeny o látky, které prospívají lidskému organismu. Mají částečně suplovat pestrou stravu a napomáhat zlepšení výživy, ale nemají přímé léčivé účinky. Molekulárně-genetické principy jejich vzniku jsou podobné molekulárnímu farmářství. Molekulární farmářství momentálně představuje vrchol genetických manipulací s rostlinami. Do genomů rostlin...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.