Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza polyfenolických látek v různých typech kávy
Jašková, Martina ; Halienová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo zkoumání množství biologicky významných látek u vybraných druhů pražených mletých káv, rozpustných káv a tekutého rozpustného kávového extraktu. Jednotlivé kávy se od sebe liší technologickým zpracováním, stupněm pražení a složením. V praktické části bylo provedeno stanovení celkových polyfenolů, celkových flavonoidů pomocí spektrofotometrické metody a celková antioxidační aktivita metodou ABTS v jednotlivých extraktech káv. Dále byla provedena kvalitativní a kvantitativní analýza některých antioxidantů a kofeinu pomocí metody RP-HPLC se spektrofotometrickou detekcí. Součástí práce byla senzorická analýza a spotřebitelský dotazník.
Stanovení aktivních látek v instantních nápojích určených pro dětskou výživu
Jašková, Martina ; Kočí, Radka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce je zaměřena na komplexní charakterizaci nápojů určených pro ranou dětskou výživu. Teoretická část pojednává o dětské výživě a nápojích včetně mateřského mléka. Praktická část je zaměřená na analýzu aktivních látek ve 21 běžně dostupných ovocných a bylinných instantních granulovaných nápojích a ve 3 porcovaných sypaných čajích určených pro kojenecký a batolecí věk. K popisu antioxidačních charakteristik byly použity vybrané skupinové parametry – celkové polyfenoly, celkové flavonoidy, antioxidační aktivita a anthokyany, jež byly analyzovány spektrofotometricky. K identifikaci a kvantifikaci jednotlivých fenolických látek a kofeinu byla použita metoda RP-HPLC/UV-VIS a HPLC/PDA/LC-MS, identifikace individuálních mono- a disacharidů byla provedena pomocí HPLC/RI. Kyselina L-askorbová, kterou jsou některé dětské nápoje obohacovány, byla analyzována metodou HPLC-NH2/UV. Pro orientační analýzu obsahu bílkovin byl využit mikrofluidní elektroforetický systém Experion (BioRad) a současně byla koncentrace bílkovin ověřena kolorimetrickou metodou. Obecně nejvyšší obsah jednotlivých fenolických látek byl prokázán v sypaných porcovaných čajích v porovnání s instantními nápoji, které obsahovaly z větší části přidávané jednoduché sacharidy. Pomocí kontaktních mikrobiálních testů bylo v nápojích ihned po otevření i v průběhu manipulace ověřeno, že splňují náročné hygienické požadavky na nápoje podávané v kojeneckém a batolecím věku.
Stanovení závislosti detekčních časů lahviček BacT/Alert SA na množství inokulovaných mikroorganismů
Jašková, Martina ; Buchta, Vladimír (vedoucí práce) ; Lesná, Jiřina (oponent)
Souhrn V této práci jsme se věnovali problematice sepse a možnostem její diagnostiky pomocí kvantitativního bakteriologického vyšetření s použitím hemokultivačních sytémů BacT/Alert a Bactec. Zaměřili jsme se na kvasinky rodu Candida a testovali jsme pět nejčastěji se vyskytujících druhů. První část práce je věnována teoretickému úvodu do celé problematiky infekcí krevního řečiště a sepse. Je zde rozebrána patogeneze těchto infekcí, jejich původci, klasifikace sepsí, rizikové faktory. Jsou zde zmíněny používané způsoby diagnostiky, klinické i laboratorní. Další část teoretické pasáže je věnována hemokultivaci a automatickým hemokultivačním systémům BacT/Alert a Bactec. V praktické části je popis metody, materiálu a pomůcek. Je zde i podrobný popis pracovního postupu. Výsledková část obsahuje grafy a tabulky závislosti detekčních časů na množství inokulovaných kvasinek do hemokultivačních lahviček . Z výsledků vyplývá, že detekční čas se zkracuje se zvyšujícím se množstvím inokulovaných mikroorganismů. Oba systémy poskytují rovnocenné výsledky. Námi sestrojené růstové křivky, by mohli být využitelné v klinické praxi ke kvantitativnímu stanovení fungémie a dokonalejší interpretaci mikrobiologického nálezu.
Stanovení závislosti detekčních časů lahviček BacT/Alert SA na množství inokulovaných mikroorganismů
Jašková, Martina ; Buchta, Vladimír (vedoucí práce) ; Lesná, Jiřina (oponent)
Souhrn V této práci jsme se věnovali problematice sepse a možnostem její diagnostiky pomocí kvantitativního bakteriologického vyšetření s použitím hemokultivačních sytémů BacT/Alert a Bactec. Zaměřili jsme se na kvasinky rodu Candida a testovali jsme pět nejčastěji se vyskytujících druhů. První část práce je věnována teoretickému úvodu do celé problematiky infekcí krevního řečiště a sepse. Je zde rozebrána patogeneze těchto infekcí, jejich původci, klasifikace sepsí, rizikové faktory. Jsou zde zmíněny používané způsoby diagnostiky, klinické i laboratorní. Další část teoretické pasáže je věnována hemokultivaci a automatickým hemokultivačním systémům BacT/Alert a Bactec. V praktické části je popis metody, materiálu a pomůcek. Je zde i podrobný popis pracovního postupu. Výsledková část obsahuje grafy a tabulky závislosti detekčních časů na množství inokulovaných kvasinek do hemokultivačních lahviček . Z výsledků vyplývá, že detekční čas se zkracuje se zvyšujícím se množstvím inokulovaných mikroorganismů. Oba systémy poskytují rovnocenné výsledky. Námi sestrojené růstové křivky, by mohli být využitelné v klinické praxi ke kvantitativnímu stanovení fungémie a dokonalejší interpretaci mikrobiologického nálezu.
Stanovení aktivních látek v instantních nápojích určených pro dětskou výživu
Jašková, Martina ; Kočí, Radka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce je zaměřena na komplexní charakterizaci nápojů určených pro ranou dětskou výživu. Teoretická část pojednává o dětské výživě a nápojích včetně mateřského mléka. Praktická část je zaměřená na analýzu aktivních látek ve 21 běžně dostupných ovocných a bylinných instantních granulovaných nápojích a ve 3 porcovaných sypaných čajích určených pro kojenecký a batolecí věk. K popisu antioxidačních charakteristik byly použity vybrané skupinové parametry – celkové polyfenoly, celkové flavonoidy, antioxidační aktivita a anthokyany, jež byly analyzovány spektrofotometricky. K identifikaci a kvantifikaci jednotlivých fenolických látek a kofeinu byla použita metoda RP-HPLC/UV-VIS a HPLC/PDA/LC-MS, identifikace individuálních mono- a disacharidů byla provedena pomocí HPLC/RI. Kyselina L-askorbová, kterou jsou některé dětské nápoje obohacovány, byla analyzována metodou HPLC-NH2/UV. Pro orientační analýzu obsahu bílkovin byl využit mikrofluidní elektroforetický systém Experion (BioRad) a současně byla koncentrace bílkovin ověřena kolorimetrickou metodou. Obecně nejvyšší obsah jednotlivých fenolických látek byl prokázán v sypaných porcovaných čajích v porovnání s instantními nápoji, které obsahovaly z větší části přidávané jednoduché sacharidy. Pomocí kontaktních mikrobiálních testů bylo v nápojích ihned po otevření i v průběhu manipulace ověřeno, že splňují náročné hygienické požadavky na nápoje podávané v kojeneckém a batolecím věku.
Analýza polyfenolických látek v různých typech kávy
Jašková, Martina ; Halienová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo zkoumání množství biologicky významných látek u vybraných druhů pražených mletých káv, rozpustných káv a tekutého rozpustného kávového extraktu. Jednotlivé kávy se od sebe liší technologickým zpracováním, stupněm pražení a složením. V praktické části bylo provedeno stanovení celkových polyfenolů, celkových flavonoidů pomocí spektrofotometrické metody a celková antioxidační aktivita metodou ABTS v jednotlivých extraktech káv. Dále byla provedena kvalitativní a kvantitativní analýza některých antioxidantů a kofeinu pomocí metody RP-HPLC se spektrofotometrickou detekcí. Součástí práce byla senzorická analýza a spotřebitelský dotazník.

Viz též: podobná jména autorů
2 Jašková, Marie
1 Jásková, Markéta
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.