Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výskyt a význam fenolových sloučenin v potravinách
Hvězdová, Kristýna
Bakalářskou práci jsem vypracovala v letech 2015/2016 na Mendelově univerzitě v Brně na Zahradnické fakultě na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. Práce obsahuje rozdělení a definování fenolových sloučenin v potravinách a charakteristiku vzniklých chemických reakcí fenolových sloučenin v potravinách. Ve vlastním komentáři je popsáno kvalitativní i kvantitativní zastoupení fenolových sloučenin ve vybraných potravinách, a to resveratrolu ve víně a anthokyanů v rostlinných produktech, a také zhodnocení významu a vlivu fenolových sloučenin na lidské zdraví.
Mechanické vlastnosti bobulí vybraných odrůd révy vinné jako faktor ovlivňující jejich jakost
Hvězdová, Kristýna
V diplomové práci byly stanoveny mechanických vlastností vybraných odrůd révy vinné s ohledem na kvalitu bobulí při zrání v průběhu čtyřech týdnů. Pro stanovení byl použit přístroj TIRATEST 27 025. Byla stanovována pevnost slupky bobule při kompresním a penetračním testu. Byl měřen i odtrh stopky od bobule, hmotnost, výška, šířka, cukernatost a titrovatelné kyseliny. Pro stanovení byly vybrány vzorky odrůd bobulí Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon, Frankovka, Modrý Portugal aCabernet Moravia. Výsledky kompresního testu stlačení nastopku byly v rozmezí 3,65 N (Sauvignon, při 3. sběru) – 20,92 N (Frankovka, při 2. sběru), při vodorovném stlačení 2,24 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 9,6 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky penetrační testu byly v rozmezí 0,57 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 1,82 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky testu odtrhu stopečky od bobule byly v rozmezí 1,02 N (Rulandské bílé, při 1.sběru) − 3,24 N (Frankovka, při 4. sběru). Při statistickém zpracování u všech stanovení byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami i obdobím sběru.
Výskyt a význam fenolových sloučenin v potravinách
Hvězdová, Kristýna
Bakalářskou práci jsem vypracovala v letech 2015/2016 na Mendelově univerzitě v Brně na Zahradnické fakultě na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. Práce obsahuje rozdělení a definování fenolových sloučenin v potravinách a charakteristiku vzniklých chemických reakcí fenolových sloučenin v potravinách. Ve vlastním komentáři je popsáno kvalitativní i kvantitativní zastoupení fenolových sloučenin ve vybraných potravinách, a to resveratrolu ve víně a anthokyanů v rostlinných produktech, a také zhodnocení významu a vlivu fenolových sloučenin na lidské zdraví.
Demence u seniorů
Hvězdová, Kristýna ; Marková, Eva (vedoucí práce) ; Marsová, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou demencí. Specifikací a druhy demence, s jejími projevy, a s ní spojenými změnami chování, depresivními a úzkostnými stavy. Potřebami takto nemocných lidí a zásadami komunikace a práce s nimi. Hlavním cílem práce bylo zjištění potřeb a ošetřovatelských intervencí v průběhu progrese onemocnění u pacientky. Náplní praktické části bylo vypracování případové studie pacientky s diagnózou Alzheimerovy choroby s pozdním začátkem. Výzkum byl uskutečněn v domově seniorů a šetření probíhalo od března 2013 do října 2014. Technika sběru dat byla uskutečňována prostřednictvím rozhovorů a testu kognitivních schopností (MMSE) s naměřenými body 17 a 0. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že pacientka postižena lehkou kognitivní poruchou byla schopna aktivního, důstojného a naplněného života. Samozřejmostí bylo naplňování běžných denních potřeb samostatně. Při progresi onemocnění, o rok a půl později, musely být tyto základní potřeby péče o sebe sama vykonávány druhou osobou. Rozdíly byly patrné především v příjmu stravy a tekutin, vylučování, pohybu a komunikaci. Alzheimerova choroba je zatím nevyléčitelné onemocnění. Správnou péčí, komunikací a dostatečnou dávkou empatie, je však možno zachovat co nejdéle kvalitní a důstojný život nemocného. Klíčová slova demence,...

Viz též: podobná jména autorů
1 Hvězdová, Klára
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.