Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Uzeniny ve výživě člověka
Hansová, Lucie ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Hromádka, Róbert (oponent)
Uzeniny tvoří nedílnou součást jídelníčku české populace. Zejména v poslední době se jeví uzeniny jako kontroverzní z pohledu zdravotních dopadů jejich nadměrné konzumace na zdraví člověka. Maso má nezastupitelnou roli v naší stravě, jedná se o jedinečný zdroj plnohodnotných bílkovin a některých minerálních látek jako je například železo. Mezi diskutovaná negativa konzumace naopak patří spojitost se vznikem některých onemocnění - obezity, kardiovaskulárních onemocnění, některých nádorových onemocnění a taktéž přispívají k rozvoji diabetu mellitu 2. typu. Zkoumali jsme aspekty konzumace vybraných druhů uzenin jako rozložení konzumace v denních jídlech, průměrnou velikost porcí a dále afinitu ke konzumaci uzenin vzhledem k pohlaví, věku a BMI. Bylo zjištěno, že největší průměrná porce uzenin je konzumována k obědu s výjimkou vídeňských párků. Muži konzumují uzeniny významně více než ženy, nejvyšší afinitu ke konzumaci vybraných druhů uzenin jsme pozorovali v kategorii do 25 let a v případě BMI se výsledky lišily v závislosti na druhu uzeniny. V případě prevence je potřeba zkoumat problém komplexně a zaměřit se nejen na stravovací návyky, ale na celý životní styl pacienta.

Viz též: podobná jména autorů
1 HROMÁDKA, Radek
2 Hromádka, Rastislav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.