Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Průběh "arizace" na Kolínsku
Dudáš, Filip ; Szobi, Pavel (vedoucí práce) ; Dufek, Pavel (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá procesem "arizace" v době Protektorátu Čechy a Morava s důrazem v regionu Kolínska. Práce je rozdělena na dvě části, v první teoretické části se zabývá mechanismem "arizace", kým byla vykonávána a kdo z ní profitoval. Druhá analytická část nám nabídne s využitím archivních materiálů hlubší vhled do problematiky "arizace" na Kolínsku (Státní oblastní archiv v Praze, Státní okresní archiv v Plzni, Archiv bezpečnostních složek Praha, Národní archiv v Praze). Práce popisuje osudy židovské rodiny Morawetzů a jejich "arizovaných" velkostatků ve Světlé nad Sázavou a Golčově Jeníkově. Tato studie je doplněna osobnostními profily vykonavatelů říšské správy a to nuceným správcem Wernerem Würfelem a okresním hejtmanem v Kolíně Wilhelmem Hübnerem.
Arizace v Protektorátu Čechy a Morava na příkladě Kolínska
Dudáš, Filip ; Szobi, Pavel (vedoucí práce) ; Kozmanová, Irena (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá procesem "arizace" v době Protektorátu Čechy a Morava s důrazem na region Kolínska. Práce je rozdělena na dvě části, v první teoretické části se zabývám mechanismem "arizace", kde popisuji, kým byla vykonávána, kdo z ní profitoval a jakou roli v tomto procesu sehrály banky. V druhé analytické části se zaměřuji na oblast Kolínska, kde charakterizuji nacistický správní aparát a s využitím archivních pramenů (Státní okresní archív v Plzni, Archív bezpečnostních složek Praha, Národní archív v Praze) zkoumám činnost kolínského vrchního zemského rady Eckoldta a jeho působení na místní "arizaci". Poté jsem vytvořil případovou studii na konkrétní subjekt postihnutý "arizací" (Velimskou továrnu na sladkosti). Kromě nevydaných pramenů práce vychází z nejnovější literatury převážně české provenience.

Viz též: podobná jména autorů
1 Dudáš, František
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.