Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita stravy hospitalizovaných žen s diabetes mellitus v těhotenství a po porodu
Chlubnová, Kateřina ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Diplomová práce se zaměřila na kvalitu stravy hospitalizovaných žen s diagnózou diabetes mellitus, resp. gestační diabetes mellitus (GDM). Jelikož GDM se objevuje v souvislosti s těhotenstvím, pro řadu žen to znamená významnou (obvykle krátkodobou) změnu ve stravování. To se ale v domácích podmínkách může značně odlišovat od podmínek v nemocnici, kde je dietní režim dán. Cílem práce tak bylo odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: Jak jsou ženy s diagnózou gestační diabetes mellitus spokojeny se stravou v nemocnici? a také na otázky související - dílčí. Ty se týkaly chutnosti nemocniční stravy i její dostatečnosti/množství, tematizováno bylo i dodržování diabetické diety. Pro naplnění cíle práce byl zvolen kvantitativní výzkum - dotazníkové šetření. To proběhlo přímo na lůžkovém oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Pro doplnění shromážděných informací byl realizován i rozhovor s tamní nutriční sestrou. K vyhodnocení dotazníků byl využit statistický software IBM SPSS, konkrétně deskriptivní statistika a také výpočet průměru a směrodatné odchylky. Jak šetření prokázalo, většinou jsou hospitalizované ženy s GDM s nemocniční stravou spokojeny, s chutností i množstvím. Objevily se ale výhrady k pestrosti a kvalitě podávaných pokrmů. Názor respondentek, že nedostatky souvisí zejména s...
Příjem vápníku ve stravě u profesionálních hráčů golfu
Chlubnová, Kateřina ; Raška, Ivan (vedoucí práce) ; Michalská, Dana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá otázkou příjmu vápníku ve stravě u profesionálních hráčů golfu. Jedná se o skupinu v širokém věkovém rozmezí 18 až 66 let. V části jsou popsány základní funkce vápníku v potravinové zdroje, doporučené denní dávky a onemocnění související s vápníku. Teoretická část se zabývá také golfem, popisuje tento sport od jeho historie, přes provedení švihu, až po zatížení jednotlivých partií. Poukazuje na je zátěž při golfovém švihu, který je rizikový především pro bederní páteř. Kvůli fyzické zátěži, kterou golf způsobuje je nezbytné tělo správně před pohybem rozcvičit, a hlavně zajistit dostatečný příjem živin, mezi které z mikroživin patří především také vápník. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou kvantitativního dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit konzumaci potravin s vyšším obsahem vápníku u vybrané cílové skupiny, kterou jsou profesionální hráči golfu navštěvující Hostivaři v Praze. Výsledky jsou zhodnoceny pomocí grafů a jsou doporučenými denními dávkami vápníku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.