Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nanouhlíkové materiály pro bioaplikace a detekci těžkých kovů =: Nanocarbon materials for bioapplications and heavy metals detection /
Bytešníková, Zuzana
Cílem této disertační práce je syntéza nanouhlíkových materiálů a jejich kompozitů za účelem jejich aplikace pro ochranu životního prostředí, pro boj proti patogenním mikroorganismům a pro ochranu zemědělských plodin. Jako základní konstituent všech připravených nanomateriálů byl s úspěchem využit grafenoxid (GO) připravený modifikovanou Hummersovou metodou. Za účelem zlepšení požadovaných vlastností byl připravený GO dále redukován a modifikován magnetickými nanočásticemi (MPs) a nanočásticemi (NPs) kovů či polokovů za vzniku kompozitů. V připravených nanokompozitech bylo využito synergistického efektu grafenoxidu a nanočástic. V případě nanokompozitu tvořeného redukovaným grafenoxidem (rGO) a MPs byl připravený kompozit využit k vázání Se(IV), jakožto těžkého kovu, z vodného prostředí. Výhodou tohoto materiálu navíc byla možnost jeho opětovného použití po regeneraci v ethanolu. K ochraně zemědělských plodin před Xanthomonas euvesicatoria (X. euvesicatoria), která je původcem bakteriální skvrnitosti rajčat a paprik a způsobuje značné ekonomické ztráty, byl použit nanokompozit tvořený GO a NPs mědi a stříbra. Tento nanokompozit byl vybrán k aplikaci na rostliny rajčete a papriky po předchozích mikrobiologických testech in vitro.
Fyzikální vlastnosti ovlivňující jakost rybího masa a produktů z ryb
Bytešníková, Zuzana
Tato práce se zabývá fyzikálními vlastnosti rybího masa a rybích výrobků. U rybího masa bývá textura považována za jeden z nejvíce vnímaných znaků. Na texturní vlastnosti rybího masa má zásadní vliv chemické složení rybího masa a struktura rybího masa. Při výrobě produktů z rybího masa dochází ke změnám v texturních vlastnostech působením nízkých teplot během mrazírenského skladování a vysokých teplot během tepelného zpracování. Ke změnám v texturních vlastnostech rybí svaloviny dochází během autolytických procesů po poražení. Cílem práce bylo srovnání různých metod pro měření texturních vlastností rybího masa a rybích výrobků. Z rybích výrobků byly testovány surimi tyčinky a předsmažené rybí prsty. Z rybích druhů vybraných k měření texturních vlastností byly vybrány kapr obecný (Cyprinus carpio), pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) a lín obecný (Tinca tinca). K testování byly zvoleny penetrační test (pronikání sondy do vzorku) a střihová zkouška dle Warner-Bratzlera (přeříznutí vzorku čepelí Warner-Bratzlerova nože).
Texturní vlastnosti rybího masa a produktů z ryb
Bytešníková, Zuzana
Tato práce se zabývá texturními vlastnostmi rybího masa a výrobků z ryb. Na texturu rybího masa má zásadní vliv chemické složení masa a jeho struktura. Textura je ovlivněna i dalšími vlivy jako je výživa, genetické předpoklady, technologie chovu, autolytické procesy a manipulace. Při výrobě produktů z ryb dochází ke změnám v texturních vlastnostech působením nízkých teplot během mrazírenského skladování, vysokých teplot během tepelné úpravy nebo změnou pH. Pro hodnocení texturních vlastností se používají senzorické nebo instrumentální metody. Senzorické hodnocení je drahé, časově náročné, vyžaduje tepelné opracování vzorků a senzorický panel vyškolených hodnotitelů. Naproti tomu jsou instrumentální metody rychlé, snadno opakovatelné a i přes vysokou cenu přístrojů levné. Ačkoliv se upouští od senzorických metod i nadále zůstávají zlatým standardem pro hodnocení texturních vlastností.

Viz též: podobná jména autorů
1 Bytesnikova, Z.
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.