Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Biochemická diagnostika mitochondriálních onemocnění ve svalové tkáni
Bradová, Radka ; Dršata, Jaroslav (vedoucí práce) ; Novotná, Eva (oponent)
Mitochondriální onemocnění (MO) patří k závažným dědičným poruchám metabolismu způsobené nedostatečnou energetickou funkcí mitochondrií. Jejich příčinou jsou poruchy biogeneze a struktury oxidačně-fosforylačního aparátu (OXPHOS). MO mají rozsáhlé klinické dopady s velice nepříznivou prognózou. Incidence MO je přibližně 1:5000 a tak se řadí mezi jedny z nejčastějších vrozených metabolických poruch. Vzhledem k tomu, že léčba MO je stále nedostupná, jedinou možností jak pomoci postiženým rodinám, je správně a včas zjistit pravou příčinu MO a zajistit tak možnost genetického poradenství v postižených rodinách. V posledních letech se sice daří odhalovat stále nové geny, které jsou odpovědné za MO, ale většina genů vyvolávajících onemocnění zůstává nadále neznámá. Jedinou možností je pak analýza mitochondriálních funkcí na biochemické úrovni. Tato bakalářská práce se zabývá analýzou biochemických parametrů mitochondriálních enzymů ve vzorku kosterního svalu. Práce popisuje postup biochemické diagnostiky zahrnující odběr tkáně, izolaci mitochondrií a následně metody analýzy enzymatické aktivity komplexů OXPHOS. Mitochondriální frakce z nativního svalu byla izolována pomocí diferenční centrifugace. Obsah proteinu ve vzorcích byl stanoven metodou dle Lowryho. Aktivity komplexů OXPHOS byly analyzovány...
Stav a perspektiva prodeje z dvora
BRADOVÁ, Radka
Bakalářská práce se zabývá prodejem zemědělských produktů přímo spotřebitelům tzv. ze dvora. Cílem práce bylo zhodnotit stav a perspektivu prodeje ze dvora a následně navrhnout opatření pro zlepšení stávající situace. Výzkum u producentů a spotřebitelů, který probíhal v roce 2011, ukázal, že v oblasti přímého prodeje ze dvora jsou největšími barierami legislativní podmínky a nedostatečná marketingová komunikace. Zákazníci mají zájem kupovat čerstvé domácí produkty, zajímají se o původ potravin, ale často ještě dávají přednost levným potravinám v supermarketech.

Viz též: podobná jména autorů
2 BRADOVÁ, Radka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.