|
Vývoj cen na trhu s potravinami v ČR
Bartolenová, Kristýna ; Smutka, Luboš (vedoucí práce) ; Leopold, Leopold (oponent)
Cílem práce je zjistit míru vzájemné provázanosti v oblasti cen, identifikovat míru citlivosti cen na českém trhu na změny cen na evropském a světovém trhu a zjistit do jaké míry jsou ceny ovlivňovány cenami na trhu Evropské unie, případně světa. Analýza byla provedena na vybraných segmentech potravin, které reprezentují potravinový trh, tedy maso, mléčné produkty, rostlinné a živočišné tuky a oleje, cukr a obilniny v letech 2005 až 2014. K dosažení cílů byly použity korelační analýza a bodová elasticita, případně popisné statistiky. Výsledkem práce je zjištění silné vzájemné provázanosti mezi cenami v České republice a v Evropské unii. Provázanost českých a světových cen není příliš významná. Co se týče míry citlivosti, české ceny jsou citlivější na změny evropských cen než světových.
|