Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Aktivní přípravky na bázi koji fermentace a extraktů z vzácných hub
Živná, Kristýna ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací kultivace růstu vzácné houby korálovce ježatého na obilných substrátech za účelem následné fermentace s přídavkem vybraného zástupce mléčné bakterie. Teoretická část je zaměřena na popis vzácné houby a používaných obilných substrátů a charakterizaci jejich aktivních látek. Dále se zabývá mléčnou fermentací a její využití. V experimentální části byla optimalizována příprava obilného substrátu pro kultivaci korálovce ježatého. Jako nejvhodnější byla zvolena metoda očkování obilného substrátu tekutým myceliem v kombinaci s plotnovým. V této kombinaci nedochází k zasychání substrátu a mycelium roste rovnoměrně z obou stran substrátu. Následně bylo pomocí spektrofotometrických metod charakterizováno složení obilného substrátu s narostlým myceliem (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny). Nakonec byla provedena koji fermentace substrátu s narostlým myceliem bez a s přídavkem mléčné bakterie. Mléčná bakterie přidala výživovou hodnotu do produktu. Byly charakterizovány produkty fermentace (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny), a byla stanovena viabilita bakterií.
Proměna mezigenerační solidarity v průběhu pandemie v diskuzích na sociálních sítích
Živná, Kristýna ; Hájek, Martin (vedoucí práce) ; Jeřábek, Hynek (oponent)
Diplomová práce se zabývá proměnou mezigenerační solidarity a její tematizace v průběhu pandemie v ČR. Podkladem pro výzkumnou část jsou tematické debaty z prostředí sociálních médií, přičemž teoretickým podkladem pro získávání dat je Bengtsonova teorie mezigenerační solidarity. K analýze datového souboru, který obsahuje přes 29 tis. záznamů, je přistoupeno dvěma odlišnými způsoby, které vedou ke shodnému závěru. Sledované tematické okruhy, bez ohledu na odlišné metody použité k jejich klasifikaci, se v průběhu času mění společně a to navzdory vysoké specifičnosti jednotlivých kruhů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.