Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
The conjunctions "if" vs. "whether" in interrogative subordinate clauses
Žáková, Iveta ; Brůhová, Gabriela (vedoucí práce) ; Šaldová, Pavlína (oponent)
Bakalářská práce se zabývá konkurencí spojek if a whether v závislých větách tázacích. Ze sémantického hlediska mezi těmito dvěma spojkami není rozdíl, jsou tedy mezi sebou zaměnitelné, proto představují konkurenční varianty, mezi kterými si mluvčí může svobodně vybrat. U konkurenčních variant se obecně předpokládá, že preference mluvčího jedné či druhé varianty je ovlivňována vnitřními a vnějšími lingvistickými faktory. Účelem této práce je prozkoumat tento konkrétní jev a přinést nové poznatky o vlivu vnitřních i vnějších faktorů, které určují, jakou ze dvou spojek si mluvčí vybere. Práce je založena na korpusovém výzkumu. Praktická část se opírá o 200 příkladů závislých zjišťovacích otázek, uvozených spojkou if nebo whether, jejichž zdrojem je mluvená verze Britského národního korpusu, vydána v roce 2014. Shromážděná data jsou zkoumána vždy z pohledu jedné proměnné, počínaje od vnitřních lingvistických faktorů až k faktorům vnějším. Analýza se nejprve zaměřuje na zkoumání vlivu řídících sloves a na vliv větného typu. Dále je také prozkoumán charakter věty vedlejší. Analýza je zaměřena na syntaktickou funkci, kterou vedlejší věta zastává, na to, zda je věta finitní či nefinitní, a také na to, zda má rozlučovací povahu či nikoli. Mezi analýzu vnějších lingvistických vlivů byli zahrnuty pohlaví,...
Porovnání kvality hroznů a vína z ruční a mechanizované sklizně u odrůdy Sauvignon blanc
Žáková, Iveta
Mechanizovaná sklizeň patří dnes k nejrozšířenějším mechanizovaným operacím ve vinici. V rámci zahraničního výzkumu bylo dokázáno, že mechanizace neovlivňuje sklizeň hroznů, a v některých případech má dokonce vliv i na její zlepšení. V rámci této diplomové práce byl v roce 2015 proveden pokus u odrůdy Sauvignon blanc. Analýzou rozptylu při hladině významnosti P < 0,05 byl prokázán statisticky významný vliv sklizně na celkový obsah kyselin u hroznů, parametry vína rozdíl neukázaly. Senzoricky byla vína z hroznů z mechanizované sklizně hodnocena jako více ovocná.
Vliv kmene kvasinek na volatilní látky odrůdy Sauvignon ve víně
Žáková, Iveta
Cílem této bakalářské práce je vytvořit přehled senzoricky významných sloučenin typických pro vína vyrobená z odrůdy Sauvignon. Práce řeší nejen vliv kvasinek, ale i jiných faktorů jako např. teploty, kyslíku nebo agrotechnických zásahů, které ovlivňují vznik těchto sloučenin. Obecně mohou být charakteristiky aroma Sauvignonu rozděleny na dvě skupiny - "zelený" a "tropický". Za zelenými tóny stojí methoxypyraziny, tropické tóny pocházejí z volatilních thiolů, za přispění esterů vznikajících při fermentaci. Na základě shromážděných informací lze konstatovat, že použitý kmen kvasinek má vliv na rozdílný organoleptický profil vín. Zatímco zelené tóny vín vyrobených ze Sauvignonu mohou ovlivňovat agrotechnické zásahy, tropické tóny závisí na kmenu vinných kvasinek použitém během kvašení.

Viz též: podobná jména autorů
4 ŽÁKOVÁ, Ilona
2 Žáková, Inna
1 Žáková, Ivana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.