|
Jak organické látky produkované fytoplanktonem ovlivňují procesy úpravy vody?
Pivokonský, Martin ; Janda, V.
Příspěvek se zabývá složením a vlivem organických látek produkovaných fytoplanktonem, tzv. AOM (Agal Organic Matter) na koagulaci při úpravě vody. Popsán je charakter a složení AOM s ohledem na procesy úpravy vody, především pak zastoupení peptidů/proteinů a sacharidů, velikost molekul AOM, afinita k vodě, přítomnost funkčních skupin a velikost povrchového náboje. Dále se příspěvek zabývá odstranitelností AOM koagulací, její inhibicí pomocí tvorby povrchových ligandových komplexů s produkty hydrolýzy koagulačních činidel a také vlivem AOM na koagulaci ostatních ve vodě přítomných znečišťujících příměsí.
|
| |
| |
| |
|
Vliv intensity míchání na filtrační cykly při úpravě vody
Pivokonský, Martin ; Pivokonská, Lenka ; Švec, Martin
Práce se zabývá vlivem podmínek míchání na filtrační cykly při úpravě vody se zvýšeným obsahem organických látek. Výzkum byl prováděn pomocí poloprovozního modelu, kde jako míchací element byla použita vznášená vrstva ostře tříděného křemičitého písku, pomocí níž bylo dosahováno vysokých hodnot gradientů rychlosti (G = 260 s-1) a jeho relativně rovnoměrného rozložení. Výsledky poloprovozních měření prokázaly, že účinnost filtrace je úzce závislá na podmínkách míchání aplikovaného ve fázi tvorby agregátů. Aplikací vysokých hodnot gradientů rychlosti v agregační fázi bylo dosahováno vysokých hodnot účinností separace tvořených agregátů (96 procent) a filtrační cykly byly cca 2x delší než při použití v praxi běžných nízkých gradientů rychlosti (G = 20 - 80 s-1). Bylo prokázáno, že významnou roli hraje nejen velikost gradientu rychlosti, ale také jeho rovnoměrné rozložení v celém míchaném objemu.
|
|
Vliv gradientu rychlosti na morfologické vlastnosti aggregátů
Pivokonský, Martin ; Kysela, Bohuš ; Chára, Zdeněk
edním ze základních technologických procesů v praxi úpravy pitné vody je tvorba separovatelné suspenze, která je zajišťována pomocí míchání. Předmětem je studie vlivu gradientů rychlostí proudící suspenze na tvorbu agregátů. Pro měření bylo použito přirozených povrchových vod a jako destabilizačního činidla bylo použito chloridu železitého. Měření byla založena na obrazové analýze snímků získaných při experimentech v Couettově reaktoru. Z analýzy obrazu byl vyhodnocen počet částic a z plochy jednotlivých částic byl měřen nejdelší rozměr a rozměr na něho kolmý. Výsledky ukazují, jak použitý gradient rychlosti, doba vystavení agregátu rychlostnímu gradientu a distribuce rychlostí ovlivňují četnost vznikajících částic, jejich velikost a tvar.
|
| |
| |
|
Vliv míchání na účinnost separačních procesů
Mutl, Silvestr ; Pivokonský, Martin
Míchání zásadním způsobem ovliňuje vlastnosti agregátů tvořených při úpravě vody a tím i účinnost následné separace. Práce ukázala, že podmínky míchání je nutné optimalizovat v závislosti na kvalitě surové vody a použité separační metodě. Jako výhodné se jeví aplikace gradientů větších než G = 100 s-1.
|
| |