Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 321 záznamů.  začátekpředchozí302 - 311další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Vývoj a hodnocení vybraných vlastností emulzního kosmetického přípravku
Kuchyňová, Jitka ; Souralová Popelková, Miriam (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Předložená práce se zabývala hodnocením vybraných vlastností emulzního přípravku Masky zklidňující, jejímž výrobcem je firma SynCare. Práce je především zaměřena na reologické vlastnosti výrobku. Základní reologické vlastnosti byly měřené v experimentální části pomocí Brookfieldova viskozimetru. Krátký náhled je i do oblasti termické analýzy, která může pomoci získat užitečné informace pro uskladnění přípravků při extrémně nízkých teplotách a rozvinout tak výrobu emulzí, které budou stálé při velice nízkých teplotách. Chemické vlastnosti přípravku Masky zklidňující jsou vyjádřeny pomocí popisu jednotlivých charakteristik kosmetických surovin v přípravku.
Transportní systémy využívané v kosmetických přípravcích
Škopová, Jitka ; Kramářová,, Daniela (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Mezi transportní systémy v kosmetických přípravcích patří liposomy, tekuté krystaly a také vybrané sloučeniny, které za daných podmínek transport aktivních látek urychlují, tzv. akceleranty transdermální penetrace. Liposomy jsou využívány topicky (tzn. přímo na místo působení v povrchových strukturách organismu) v dermatologických a kosmetických přípravcích, usnadňují penetraci aktivních látek do hlubších vrstev kůže a umožňují jejich výraznější terapeutické působení. Některé z vlastností tekutých krystalů jsou podobné vlastnostem živých organismů. Podobně jako živé buňky jsou citlivé na světlo, zvuk, teplo, mechanické namáhání a chemické změny. A opačně, někteří vědci označují živé buňky za tekuté krystaly. Díky této podobnosti se tekuté krystaly vyznačují vynikající schopností penetrovat přes pokožku, která je porovnatelná snad jen s liposomy. Akceleranty transdermální penetrace neboli urychlovače pronikání kůží jsou látky, které mění strukturu pokožky, resp. kůže tak, aby byla propustnější pro další látky. Transdermální průnik aktivních látek je důležitou součástí lékařských výzkumů. Jejich výsledky jsou však aplikovány i v jiných oborech, jako je například kosmetický průmysl. Z hlediska chemické struktury těchto látek se jedná o skupinu velmi různorodou a objasňování mechanismů jejich působení je zatím spíše v počátcích.
L-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích
Palíková, Petra ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá působením antioxidantů v potravních a kosmetických doplňcích. Popisují se zde některé antioxidanty jako jsou vitamín A a beta-karoten, vitamín E a tokoferoly a vitamín C, jako kyselina L-askorbová a její derivát L-askorbyl-6-palmitát. Tento derivát lze použít jako přídatná látka do kosmetických i potravních surovin, a to zejména do surovin, které obsahují tuky nebo oleje, protože jako lipofilní sloučenina, zabraňuje jejich žluknutí.
Effective components of dietary supplements and their relation to treatment of illness.
Brummer, Vladimír ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
This bachelor’s thesis is aimed at effective components of dietary supplements in relation to prevention and treatment of civilization illnesses. In thesis are defined basic terms as food supplement, dietary supplement and more. In particular chapters are described characteristics of civilization illnesses and metabolic, physiologic and other changes that are coincidental sign of these diseases. Mentioned are also risk factors of illnesses and summarized dietary and other recommendations to prevent outbreak of disease, or to delay its formation. To each civilization disease are assigned dietary supplements that were studied as prospective effective compounds in prevention and cure of these illnesses. The goal was to summarize and well-arrange available informations related to given theme from various information sources.
Možnosti využití vybraných rostlinných olejů v potravinách
Krátká, Milena ; Vránová, Dana (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem práce bylo zjistit a porovnat složení vybraných rostlinných olejů jak po stránce chemické, tak po farmakologické, a posoudit tak jejich možné využití v doplňcích stravy. Všechny vybrané oleje obsahují vysoké množství esenciálních mastných kyselin, které pozitivně působí na řadu nemocí a mají tak příznivý vliv na lidské zdraví. Pupalkový olej, brutnákový olej a olej z jader černého rybízu obsahují ve svém složení významně zastoupenou gama-linolenovou kyselinu (GLA), která má vliv např. na léčbu cukrovky, menstruačního syndromu, rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, virové infekce a onemocnění kůže. Lněný a konopný olej jsou vynikajícím zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin v optimálním poměru a jsou bohaté také na další důležité látky, jako jsou fytoestrogeny či fytosteroly. Tuky obsahující vyšší množství nenasycených mastných kyselin podléhají během skladování velice snadno oxidaci. Oxidované esenciální mastné kyseliny mají antimetabolický účinek, působí proti účinku původních esenciálních mastných kyselin. Proto důležitou roli v konzumaci polynenasycených mastných kyselin (PUFA) sehrává současně příjem antioxidantů. Doporučuje se, aby příjem polyenových mastných kyselin byl jimi doprovázen. Vliv antioxidantů je v této práci také zohledněn. Z vybraných olejů je na tyto bioaktivní látky nejbohatší olej z rakytníku řešetlákového. V tomto oleji se vyskytují antioxidanty jako vitamín E, karotenoidy, a další a to ve významném množství. Práce se také teoreticky zabývá problematikou stabilizace nenasycených mastných kyselin, procesy odehrávajícími se v olejích během skladování a v neposlední řadě metodami analýzy olejů.
Základní složky tukové fáze a jejich vliv na stabilitu kosmetických emulzí
Krätschmerová, Kateřina ; Souralová Popelková, Miriam (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice stability kosmetických emulzí. Cílem práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na složky tukové fáze a jejich vliv na stabilitu kosmetických emulzí. Emulze jsou heterogenní dvoufázové disperzní soustavy. Jsou tvořené dvěma nemísitelnými kapalinami: jedna představuje kapičky, které jsou rozptýlené v jiné kapalině. Dělí se na emulze typu O/V (olej ve vodě), V/O (voda v oleji) nebo směsné emulze O/V/O (olej ve vodě v oleji) a V/O/V (voda v oleji ve vodě). Mezi používané složky tukové fáze se řadí suroviny z ropy, rostlinné oleje, živočišné tuky, vosky a steroly. Suroviny z ropy patří mezi stabilní složky tukové fáze, zatímco rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nestabilní a musí se stabilizovat přídavkem vhodného stabilizátoru.
Aktivní látky v solární kosmetice
Jochimová, Eva ; Vránová, Dana (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Aktivní látky v solární kosmetice jsou dány množstvím a charakterem UV-filtrů, které absorbují paprsky v UVA nebo v UVB oblasti. Ve Spojených státech amerických jsou považovány za léčiva, avšak u nás jsou legislativně zařazeny mezi kosmetické prostředky. Jejich užívání je velice důležité, protože sluneční záření může být hodně nebezpečné. Riziko výskytu negativních účinků se zvyšuje hlavně vlivem zhoršení naší atmosféry a především zvětšováním ozonové díry. Paprsky oblasti UVB i UVA pronikají do kůže, kde mohou být příčinou různých onemocnění. Způsobují lehké až těžce léčitelné fotodermatózy, stárnutí kůže a v horším případě karcinom kůže.
Studium fenolických látek ve vybraných biologických materiálech s využitím metody LC/MS
Měřínská, Radana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Kočí, Radka (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce se zabývá metodami vhodnými k analýze fenolických látek, jako jsou polyfenolické kyseliny či flavonoidy. V teoretické části byla provedena podrobná literární rešerše, která shrnuje především moderní instrumentální techniky běžně využívané ke stanovení polyfenolů. V experimentální části byly pak analyzovány vybrané standardní polyfenolické sloučeniny s využitím kombinované metody HPLC/ESI-MS s off-line a on-line detekcí. Spektra jednotlivých standardů i jejich směsí byla stanovena v režimu MS full scan a pomocí tandemové hmotnostní spektrometrie, a to v kladném i záporném módu. Byly identifikovány kvasi-molekulární ionty reserpinu (PI 609,9, NI 607,7), kyseliny chlorogenové (NI 353), kvercetinu (PI 303,5, NI 301,5), rutinu (PI 611, NI 609) a morinu (PI 303,1, NI 301,1). Produktové ionty pak byly získány štěpením v režimu MS/MS full scan. Jako charakteristické štěpy byly určeny u kyseliny chlorogenové čára s m/z 191 (NI), u kvercetinu 229,1 a 257,1 (PI) a 179,0 a 151 (NI), u rutinu 301,0 (NI) a u morinu 285,1 a 257,1 (PI) a 283,2, 273,2, 257,1, 229,1 (NI). Štěp rutinu 301 byl dále fragmentován pomocí MS3/full scan za vzniku fragmentů 179 a 151,1 (NI). V optimalizačním experimentu byly stanoveny podmínky vhodné pro HPLC separaci polyfenolů zahrnující gradientovou eluci a separační systém s chromatografickou kolonou Restek. Ve spojení LC/MS bylo stanoveno, že jedině on-line detekce v záporném módu vede k uspokojivým výsledkům ve stanovení polyfenolů.
Problematika stabilizace tukových základů kosmetických přípravků
Kovačíková, Barbora ; Janoušková,, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce má za úkol řešeršně zpracovat téma stability tukových základů kosmetických přípravků. Oblastmi zkoumání bylo složení a možné příčiny nestability tukových základů, které jsou v současné době nejhojněji využívány. Příčiny nestability tukových základů byly posuzovány z hlediska jejich složení, vlivů okolního prostředí a dále například z hlediska přítomnosti antioxidantů a emulgátorů. Další kapitola popisuje způsoby, kterými lze redukovat nestabilitu tuků prostřednictvím chemických látek, jakými mohou být například antioxidanty. Shrnutí nabízí ucelený pohled na stabilitu tukových fází, možné příčiny degradace tuků a způsoby jejího omezení. Za nejstabilnější tukové základy jsou obecně považovány syntetické tuky, naopak, nejméně stabilní jsou přírodní tuky a oleje.
Vonné látky rostlinného původu
Koláčková, Adéla ; Vítová, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato práce popisuje specifika vonných látek rostlinného původu, jejich původ a použití, metody získávání a způsoby využití v kosmetice. Vonné látky jsou směsi přírodního nebo syntetického charakteru, které dodávají vůni. Aromatické látky v přírodě produkují zejména rostliny. Vůni květu a ostatních částí rostlinných organismů tvoří silice. Z celkového počtu 295 rostlinných čeledí obsahuje asi jedna třetina rostlin silice, jež se dají průmyslově využít. Více než 100 vonných látek již bylo identifikováno jako alergenní. Alergie na parfémované výrobky jsou poměrně častým jevem. V souvislosti s tímto problémem se postupně vytváří syntetické alternativy přírodních vonných látek rostlinného původu. Alergeny jsou a budou v tomto směru široce diskutovaným problémem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 321 záznamů.   začátekpředchozí302 - 311další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
13 ZEMANOVÁ, Jana
2 ZEMANOVÁ, Jitka
2 ZEMANOVÁ, Jiřina
1 Zemanová, Jana Bc.
2 Zemanová, Jiřina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.